Mięsny groszek, pszenne taco, salsa verde i burgery drobiowo-krewetkowe. Oto grillowane przysmaki na majówkę

Jurek Sobieniak
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Trwa majówkowe grillowanie, także w Dzień Dobry TVN. Tym razem w naszej kuchni zagościł restaurator, Jurek Sobieniak. Przy okazji majówki, zaprezentował przepisy na grillowane przysmaki, którymi można bezkarnie zajadać się w majowy weekend. Oto one.

Mięsny groszek

Składniki na mięsny groszek:

  • 1,5 kg rostbefu sezonowanego w kawałku
    • sól, pieprz w młynku

      Jak przygotować mięsny groszek?

      Rozbef przecinamy wzdłuż na pół, pozbywamy się białych błon i tłuszczu zewnętrznego. Solimy i pieprzymy oba kawałki z każdej strony, lekko natłuszczamy i grillujemy 16-18 minut przykładając co 4 min ze strony na stronę. Gotowe mięso zdejmujemy, aby odpoczęło 5-6 minut, skrapiamy oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem. Gotowy stek kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry. Podajemy na placku pszennym z humusem, salsą i sałatą.

      Tomasz Urbanek/East News

      Humus z zielonego groszku

      Składniki na hummus z zielonego groszku:

      • 600 g mrożonego groszku zielonego
        • 2 awokado
          • 100 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
            • szczypta kminu rzymskiego
              • sól, pieprz
                • 2 limony

                  Jak przygotować hummus z zielonego groszku?

                  Groszek przelewamy wrzątkiem, dodajemy obrane awokado i olej, miksujemy na gładko, doprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim.

                  Salsa verde

                  Składniki na salsę verde:

                  • pęczek kolendry
                    • pęczek natki
                      • ząbek czosnku
                        • 1/2 strączka chilli
                          • 150 ml oleju
                            • 30 ml sosu sojowego
                              • 30 ml miodu
                                • 20 ml octu

                                  Jak przygotować salsę verde?

                                  Wszystko zmiksować na gładką masę.

                                  Tomasz Urbanek/East News

                                  Pszenne taco Ala J

                                  Składniki na pszenne taco Ala J:

                                  • 300 g mąki typ 550
                                    • 1/2 łyżeczki kurkumy
                                      • 150 ml ciepłej wody
                                        • 3 łyżki oleju rzepakowego
                                          • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
                                            • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

                                              Jak przygotować pszenne taco Ala J?

                                              Wszystkie sypkie produkty mieszamy ze sobą, następnie zalewamy ciepłą wodą razem z olejem i wygniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy walce o średnicy 6 cm. Gotowe bryły odkładamy na 15 min do miski pod przykryciem. Każdy walec tniemy na jednocentymetrowe talarki i wałkujemy na jednomilimetrowe placki. Grillujemy po 30 sekund z każdej strony.

                                              Skrzydlate krewetki, czyli burgery drobiowo-krewetkowe

                                              Składniki na burgery drobiowo-krewetkowe:

                                              • 300 g piersi z indyka
                                                • 300 g rozmrożonych surowych krewetek w skorupach 16/20
                                                  • 1/2 pęczka natki pietruszki
                                                    • sól, pieprz
                                                      • 4 kolby kukurydzy
                                                        • 1 strączek chilli
                                                          • 1/2 doniczki bazylii
                                                            • 200 g masła
                                                              • pomarańcza
                                                                • papier pergaminowy
                                                                  • majonez
                                                                    • cytryna
                                                                      • szczypta cukru
                                                                        • szczypta papryki słodkiej
                                                                          • 300 ml oleju rzepakowego rafinowanego (aromatyzowanego skorupami krewetek)

                                                                            Jak przygotować burgery drobiowo-krewetkowe?

                                                                            Krewetki obieramy z skorup. Skorupy dusimy w oleju rzepakowym na wolnym ogniu 5-6 min, miksujemy i cedzimy, aby powstał aromatyczny olej, studzimy. Do wysokiego słoika wbijamy jajko, dodajemy sok z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę papryki słodkiej i cukru. Całość miksujemy na gładko, następnie miksując dolewamy olej krewetkowy do powstania gęstej emulsji. Pierś z indyka mielimy na grubych oczkach, krewetki siekamy i mieszamy razem z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy siekaną natkę i wyrabiamy aż masa będzie się lepić do rąk. Z masy mięsnej robimy kulki 150g ( dłonie przy formowaniu natłuszczamy olejem) i układamy na papier pergaminowy. Gotową kulkę przykrywamy drugim kawałkiem papieru i lekko spłaszczamy np. rondlem tak, aby uzyskać burger o grubości 1 cm. Gotowe burgery grillujemy po 3 min. z każdej strony razem z kukurydzą i cząstkami natłuszczonej pomarańczy. Bazylię miksujemy z chilli i masłem. Gotowe burgery podajemy z kukurydzą, pomarańczą grillowaną i majonezem krewetkowym (Dodatkiem może być bułka lub pszenne taco).

                                                                            Tomasz Urbanek/East News

                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                            Autor: Kamila Glińska

                                                                            Źródło: Jurek Sobieniak

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana