Grillowane banany z lodami i bitą śmietaną
Składniki na grillowane banany:
- banany
- oliwa
- lody
- bita śmietana
Opcjonalnie:
- sos czekoladowy
- posiekane migdały
- kandyzowane wiśnie
Jak przygotować grillowane banany z lodami i bitą śmietaną?
- Banany kroimy wzdłuż. Każdą część smarujemy oliwą. Grillujemy przez ok. 1 minutę z każdej strony.
- Przekładamy owoce na talerz, dodajemy lody o ulubionym smaku i bitą śmietanę.
- Możemy dodatkowo polać sosem czekoladowym i posypać migdałami. Do dekoracji używamy np. kandyzowaną wiśnię.
Przepisy na majówkę
Tradycją jest już to, że w majówkę jemy głównie dania z grilla. Warto jednak pamiętać, że to nie muszą być tylko kiełbasa, szaszłyki i karkówka.
Jakiś czas temu, w kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje zaprezentował Szymon Czerwiński, który przygotował m.in. grzanki z jajkiem sadzonym, grillowaną cukinię, grillowane czosnkowo-limonkowe krewetki z salsą mango, kurczaka z domowym sosem barbecue, surówkę Colesław i sałatkę z grillowanym serem.
Zobacz wszystkie majówkowe przepisy Szymona Czerwińskiego!
Czytaj także:
- Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
- "Barbecue na wypasie". Światowej sławy szef kuchni zdradza nam swoje triki na idealnego grilla
- Marynata do karkówki na grilla. Z czego ją zrobić i jak długo przygotowuje się karkówkę z grilla w marynacie?
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Cover Video/x-news
podziel się: