Zapiekanka z mięsem i warzywami czy grillowana kaczka? Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni DDTV przygotowuje potrawy z tofu.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Danie grillowane, smażone czy z piekarnika? Sprawdzone przepisy zdradza Grzegorz Zawierucha. Oto jego ziemniaczana zapiekanka mięsno-warzywna, zapiekanka z grzybami, jarmużem i kurczakiem w kruchym cieście oraz grillowana kaczka z rukolą i granatem. Którą potrawę wybierasz?

Ziemniaczana zapiekanka mięsno-warzywna

Składniki na ziemniaczana zapiekankę mięsno-warzywną

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 mała zielona papryka
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • garść zielonych oliwek
  • 2 garści kolendry lub pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • Tarty ser żółty

Jak przygotować ziemniaczaną zapiekankę mięsno-warzywną

  1. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju obsmażamy na złoty kolor ziemniaki pokrojone w talarki. Po chwili je zdejmujemy. Na tej samej patelni obsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dorzucamy mięso mielone. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.
  2. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i pomidora (sparzonego bez skóry). Na chwilę przykrywamy patelnię. Na samym końcu dodajemy oliwki i posiekaną kolendrę. Całość zdejmujemy z patelni.
  3. W miseczce roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy do całości posiekaną kolendrę. Układamy kolejno na patelni ziemniaki, wcześniej przygotowany farsz, tarty ser, ponownie ziemniaki i całość zalewamy jajkami. Smażymy jeszcze pod przykryciem około 2-3 minuty, aż jajka dobrze się zetną.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Zapiekanka z grzybami, jarmużem i kurczakiem w kruchym cieście

Składniki na zapiekankę z grzybami, jarmużem i kurczakiem w kruchym cieście

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 350g piersi z kurczaka, pokrojonych na małe kawałki
  • 250 g pieczarek
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 100 g śmietany 36%
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 100 g jarmużu
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszane z 1 łyżką zimnej wody
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz

Jak przygotować zapiekankę z grzybami, jarmużem i kurczakiem w kruchym cieście

  1. W żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę. Szklimy ok. 3 minuty. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek. Smażymy kolejne 30 sekund. Zwiększamy ogień i dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Kiedy mięso się lekko zarumieni, dodajemy grzyby pokrojone w plasterki i podsmażamy kolejne 2 minuty.
  2. Następnie dodajemy musztardę, śmietankę oraz bulion, zagęszczamy mąką kukurydzianą rozrobioną z wodą i gotujemy, aż całość lekko zgęstnieje. Na koniec wrzucamy pokrojony jarmuż i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni C. Ściągamy naczynie z ognia, nakrywamy szczelnie ciastem francuskim i smarujemy żółtkiem jaja. Pieczemy ok. 30 minut, aż ciasto zmieni kolor na złoty.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Grillowana kaczka z rukolą i granatem

Składniki na grillowaną kaczkę z rukolą i granatem

  • 1 pierś z kaczki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ granatu
  • 4 garście rukoli
  • 1 pomarańcza
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przygotować grillowaną kaczkę z rukolą i granatem

  1. Pierś z kaczki nacieramy oliwą i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Odkładamy do zamarynowania na 30 minut.
  2. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy, aż tłuszcz się wytopi, a skórka będzie złota i chrupiąca. Następnie odwracamy kaczkę i smażymy z drugiej strony (całość ok. 10 minut). Pierś ściągamy z patelni i zawijamy w folię aluminiową do odpoczęcia.
  3. Do naczynia wkładamy rukolę, dodajemy segmenty pomarańczy, nasiona granatu oraz posiekane grubo orzechy. Polewamy octem balsamicznym, oliwą, sokiem z cytryny oraz ścieramy skórkę z cytryny. Dodajemy sól i pieprz i całość mieszamy. Na wierzchu układamy cienko pokrojone plastry kaczki. Możemy serwować na zimno.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Przepisy Sebastiana Olmy na dania z botwiną w roli głównej: ravioli, duszona wołowina i wiosenny rosół

Ziemniaki w daniach kuchni włoskiej. Poznaj przepisy na gnocchi, zapiekankę, torcik i pieczone frytki

Begonie, stokrotki, orchidee, róże - te kwiaty można jeść. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Grzegorz Zawierucha

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!