Begonie, stokrotki, orchidee, róże - te kwiaty można jeść. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej

Dzień Dobry TVN/x-news
Wiosna – kiedy na zewnątrz świeci słońce i kwitną kwiaty, chcemy, aby nasza kuchnia również wyglądała świeżo i pięknie. Co ciekawe, niektóre kwiaty mogą wylądować nie tylko w wazonie, ale również na talerzu. Zobaczcie propozycje przepisów z jadalnymi kwiatami Martyny Chomackiej.

Hummus z buraka pieczonego z orzeszkami pinii i kwiatami begonii i stokrotkami

Składniki na hummus z buraka pieczonego z orzeszkami pinii i kwiatami begonii i stokrotkami:

  • puszka cieciorki w zalewie (zalewę także zostawiamy)
    • 1 upieczony burak
      • 2 łyżki tahinni
        • 1 ząbek czosnku
          • sok z połowy cytryny
            • sól/pieprz
              • 4 łyżki oliwy z oliwek
                • 2 garście orzechów pinni
                  • kwiaty fiołka, aksamitka i bratki
                    • świeże pieczywo i marchewki do podania

                      Sposób przygotowania hummusu z buraka pieczonego z orzeszkami pinii i kwiatami begonii i stokrotkami:

                      1. Buraka pieczemy w folii, przez godzinę, w piekarniku, do miękkości w 180 stopniach.
                        1. Następnie ściągamy z niego skórę i odkładamy na bok do wystygnięcia.
                          1. Cieciorkę odsączamy ale płyn zachowujemy na później.
                            1. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, poza kwiatami.
                              1. Na początku dajemy mniej płynów i zwiększamy ich ilość w trakcie, kontrolując konsystencję.
                                1. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę zalewy z puszki.
                                  1. Doprawiamy według uznania.

                                    Karolina Rybińska/x-news

                                    Wiosenne risotto ze szparagami, kwiatem czosnku i stokrotkami

                                    Składniki na wiosenne risotto ze szparagami, kwiatem czosnku i stokrotkami:

                                    • ryż arborio
                                      • parmezan
                                        • masło
                                          • wywar warzywny
                                            • białe, wytrawne wino
                                              • szparagi zielone, świeże
                                                • cukinia
                                                  • 1 szalotka
                                                    • 3 małe lub 2 duże ząbki czosnku
                                                      • 1 małe chili
                                                        • sól/pieprz
                                                          • świeży tymianek
                                                            • odrobina miodu do smaku
                                                              • stokrotki i kwiaty czosnku

                                                                Sposób przygotowania wiosennego risotto ze szparagami, kwiatem czosnku i stokrotkami:

                                                                1. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i łyżeczkę oliwy.
                                                                  1. Wrzucamy posiekaną szalotkę i posiekane chili.
                                                                    1. Smażymy 2 minuty po czym dodajemy posiekany czosnek.
                                                                      1. Dusimy jeszcze minutę i dodajemy odrobinę miodu, by skarmelizować naszą bazę.
                                                                        1. Następnie na patelnię wrzucamy ryż i prażymy go chwilę.
                                                                          1. Po ok. minucie dodajemy wino i redukujemy.
                                                                            1. Gdy wino wyparuje, dodajemy tymianek i zaczynamy etapowo dodawać wywar. Chochla po chochli.
                                                                              1. Gdy ryż jest jeszcze dość twardy dodajemy pokrojone szparagi i cukinię pokrojoną na małe kawałki.
                                                                                1. Doprowadzamy nasze risotto do stanu al dente.
                                                                                  1. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem wg własnego uznania.
                                                                                    1. Wykańczając nasze risotto dodajemy do niego 100 gramów startego parmezanu oraz odrobinę soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwasowe.

                                                                                      Wierzch risotto dekorujemy stokrotkami i kwiatami czosnku.

                                                                                      Sałatka ogrodowa z serem halloumi, karmelizowaną gruszką, cykorią, kwiatami czosnku, stokrotkami oraz orchideą

                                                                                      Składniki na sałatkę ogrodową z serem halloumi, karmelizowaną gruszką, cykorią, kwiatami czosnku, stokrotkami oraz orchideą:

                                                                                      • ser halloumi
                                                                                        • cykoria (najlepiej czerwona)
                                                                                          • gruszka
                                                                                            • sałata karbowana
                                                                                              • odrobina masła do podsmażenia gruszki
                                                                                                • łyżeczka miodu
                                                                                                  • łyżeczka musztardy
                                                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                                                      • sok z połowy cytryny
                                                                                                        • garść płatków migdałowych
                                                                                                          • sól/pieprz
                                                                                                            • chabry
                                                                                                              • stokrotki
                                                                                                                • rumianki

                                                                                                                  Sposób przygotowania sałatki ogrodowej z serem halloumi, karmelizowaną gruszką, cykorią, kwiatami czosnku, stokrotkami oraz orchideą:

                                                                                                                  1. Gruszkę kroimy na ósemki, wycinając gniazda nasienne ze środków.
                                                                                                                    1. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i delikatnie kładziemy nasze gruszki.
                                                                                                                      1. Posypujemy je szczyptą soli i szczyptą cukru. Karmelizujemy je aż będą złote na brzegach.
                                                                                                                        1. Następnie na tej samej patelni lekko podsmażamy cykorię. Chcemy troszkę złagodzić jej gorycz. Wystarczy minuta z jednej strony. Nie chcemy aby utraciła swoją jędrność.
                                                                                                                          1. Ser halloumi pokrojony w plastry podgrzewamy na suchej, teflonowej patelni, lub na grillu.
                                                                                                                            1. Gdy wszystkie elementy są gotowe, możemy składać danie. Łączymy składniki dressingu: miód, cytrynę, musztardę i oliwę.
                                                                                                                              1. Doprawiamy tylko solą i pierzem.
                                                                                                                                1. W dużej misce mieszamy ze sobą sałatę cykorię i wylewamy na nie ⅓ dressingu. Taką przygotowaną bazę wykładamy na talerz. Na niej układamy nasze gruszki, ciepłe halloumi, i piękne, kolorowe kwiaty.
                                                                                                                                  1. Gotową sałatkę polewamy resztą dressingu i posypujemy migdałami.

                                                                                                                                    Karolina Rybińska/x-news

                                                                                                                                    Domowa lemoniada z płatkami róży zatopionymi w kostkach lodu

                                                                                                                                    Składniki na domową lemoniadę z płatkami róży zatopionymi w kostkach lodu:

                                                                                                                                    • sok ze świeżych pomarańczy - 400 ml
                                                                                                                                      • sok ze świeżych cytryn - 100 ml
                                                                                                                                        • syrop z agawy - 4 łyżki
                                                                                                                                          • plasterki pomarańczy i cytryn
                                                                                                                                            • świeża mięta
                                                                                                                                              • woda gazowana
                                                                                                                                                • roże zanurzone w kostkach lodu
                                                                                                                                                  • garść płatków róży

                                                                                                                                                    Sposób przygotowania domowej lemoniady z płatkami róży zatopionymi w kostkach lodu:

                                                                                                                                                    1. Łączymy wszystkie składniki, dosładzając syropem wg uznania.
                                                                                                                                                      1. Przed podaniem wrzucamy 8-10 kostek lodu z płatkami róż.

                                                                                                                                                        Sama lemoniada jest dość klasyczna, ale efektem “WOW” są piękne różę zatopione w kostkach lodu i różowe płatki róż delikatnie aromatyzujące naszą lemoniadę.

                                                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                                                                        Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

                                                                                                                                                        Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                                                        Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

                                                                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                                        Autor: Mateusz Łysiak

                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości