Begonie, stokrotki, orchidee, róże - te kwiaty można jeść. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej

Dzień Dobry TVN/x-news
Wiosna – kiedy na zewnątrz świeci słońce i kwitną kwiaty, chcemy, aby nasza kuchnia również wyglądała świeżo i pięknie. Co ciekawe, niektóre kwiaty mogą wylądować nie tylko w wazonie, ale również na talerzu. Zobaczcie propozycje przepisów z jadalnymi kwiatami Martyny Chomackiej.

Hummus z buraka pieczonego z orzeszkami pinii i kwiatami begonii i stokrotkami

Składniki na hummus z buraka pieczonego z orzeszkami pinii i kwiatami begonii i stokrotkami:

  • puszka cieciorki w zalewie (zalewę także zostawiamy)
  • 1 upieczony burak
  • 2 łyżki tahinni
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól/pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garście orzechów pinni
  • kwiaty fiołka, aksamitka i bratki
  • świeże pieczywo i marchewki do podania

Sposób przygotowania hummusu z buraka pieczonego z orzeszkami pinii i kwiatami begonii i stokrotkami:

  1. Buraka pieczemy w folii, przez godzinę, w piekarniku, do miękkości w 180 stopniach.
  2. Następnie ściągamy z niego skórę i odkładamy na bok do wystygnięcia.
  3. Cieciorkę odsączamy ale płyn zachowujemy na później.
  4. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, poza kwiatami.
  5. Na początku dajemy mniej płynów i zwiększamy ich ilość w trakcie, kontrolując konsystencję.
  6. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę zalewy z puszki.
  7. Doprawiamy według uznania.

Karolina Rybińska/x-news

Wiosenne risotto ze szparagami, kwiatem czosnku i stokrotkami

Składniki na wiosenne risotto ze szparagami, kwiatem czosnku i stokrotkami:

  • ryż arborio
  • parmezan
  • masło
  • wywar warzywny
  • białe, wytrawne wino
  • szparagi zielone, świeże
  • cukinia
  • 1 szalotka
  • 3 małe lub 2 duże ząbki czosnku
  • 1 małe chili
  • sól/pieprz
  • świeży tymianek
  • odrobina miodu do smaku
  • stokrotki i kwiaty czosnku

Sposób przygotowania wiosennego risotto ze szparagami, kwiatem czosnku i stokrotkami:

  1. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i łyżeczkę oliwy.
  2. Wrzucamy posiekaną szalotkę i posiekane chili.
  3. Smażymy 2 minuty po czym dodajemy posiekany czosnek.
  4. Dusimy jeszcze minutę i dodajemy odrobinę miodu, by skarmelizować naszą bazę.
  5. Następnie na patelnię wrzucamy ryż i prażymy go chwilę.
  6. Po ok. minucie dodajemy wino i redukujemy.
  7. Gdy wino wyparuje, dodajemy tymianek i zaczynamy etapowo dodawać wywar. Chochla po chochli.
  8. Gdy ryż jest jeszcze dość twardy dodajemy pokrojone szparagi i cukinię pokrojoną na małe kawałki.
  9. Doprowadzamy nasze risotto do stanu al dente.
  10. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem wg własnego uznania.
  11. Wykańczając nasze risotto dodajemy do niego 100 gramów startego parmezanu oraz odrobinę soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwasowe.

Wierzch risotto dekorujemy stokrotkami i kwiatami czosnku.

Sałatka ogrodowa z serem halloumi, karmelizowaną gruszką, cykorią, kwiatami czosnku, stokrotkami oraz orchideą

Składniki na sałatkę ogrodową z serem halloumi, karmelizowaną gruszką, cykorią, kwiatami czosnku, stokrotkami oraz orchideą:

  • ser halloumi
  • cykoria (najlepiej czerwona)
  • gruszka
  • sałata karbowana
  • odrobina masła do podsmażenia gruszki
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • garść płatków migdałowych
  • sól/pieprz
  • chabry
  • stokrotki
  • rumianki

Sposób przygotowania sałatki ogrodowej z serem halloumi, karmelizowaną gruszką, cykorią, kwiatami czosnku, stokrotkami oraz orchideą:

  1. Gruszkę kroimy na ósemki, wycinając gniazda nasienne ze środków.
  2. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i delikatnie kładziemy nasze gruszki.
  3. Posypujemy je szczyptą soli i szczyptą cukru. Karmelizujemy je aż będą złote na brzegach.
  4. Następnie na tej samej patelni lekko podsmażamy cykorię. Chcemy troszkę złagodzić jej gorycz. Wystarczy minuta z jednej strony. Nie chcemy aby utraciła swoją jędrność.
  5. Ser halloumi pokrojony w plastry podgrzewamy na suchej, teflonowej patelni, lub na grillu.
  6. Gdy wszystkie elementy są gotowe, możemy składać danie. Łączymy składniki dressingu: miód, cytrynę, musztardę i oliwę.
  7. Doprawiamy tylko solą i pierzem.
  8. W dużej misce mieszamy ze sobą sałatę cykorię i wylewamy na nie ⅓ dressingu. Taką przygotowaną bazę wykładamy na talerz. Na niej układamy nasze gruszki, ciepłe halloumi, i piękne, kolorowe kwiaty.
  9. Gotową sałatkę polewamy resztą dressingu i posypujemy migdałami.

Karolina Rybińska/x-news

Domowa lemoniada z płatkami róży zatopionymi w kostkach lodu

Składniki na domową lemoniadę z płatkami róży zatopionymi w kostkach lodu:

  • sok ze świeżych pomarańczy - 400 ml
  • sok ze świeżych cytryn - 100 ml
  • syrop z agawy - 4 łyżki
  • plasterki pomarańczy i cytryn
  • świeża mięta
  • woda gazowana
  • roże zanurzone w kostkach lodu
  • garść płatków róży

Sposób przygotowania domowej lemoniady z płatkami róży zatopionymi w kostkach lodu:

  1. Łączymy wszystkie składniki, dosładzając syropem wg uznania.
  2. Przed podaniem wrzucamy 8-10 kostek lodu z płatkami róż.

Sama lemoniada jest dość klasyczna, ale efektem “WOW” są piękne różę zatopione w kostkach lodu i różowe płatki róż delikatnie aromatyzujące naszą lemoniadę.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Mateusz Łysiak

podziel się:

Pozostałe wiadomości