Hummus z buraka pieczonego z orzeszkami pinii i kwiatami begonii i stokrotkami
Składniki na hummus z buraka pieczonego z orzeszkami pinii i kwiatami begonii i stokrotkami:
- puszka cieciorki w zalewie (zalewę także zostawiamy)
- 1 upieczony burak
- 2 łyżki tahinni
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól/pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 garście orzechów pinni
- kwiaty fiołka, aksamitka i bratki
- świeże pieczywo i marchewki do podania
Sposób przygotowania hummusu z buraka pieczonego z orzeszkami pinii i kwiatami begonii i stokrotkami:
- Buraka pieczemy w folii, przez godzinę, w piekarniku, do miękkości w 180 stopniach.
- Następnie ściągamy z niego skórę i odkładamy na bok do wystygnięcia.
- Cieciorkę odsączamy ale płyn zachowujemy na później.
- Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, poza kwiatami.
- Na początku dajemy mniej płynów i zwiększamy ich ilość w trakcie, kontrolując konsystencję.
- Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę zalewy z puszki.
- Doprawiamy według uznania.
Karolina Rybińska/x-news
Wiosenne risotto ze szparagami, kwiatem czosnku i stokrotkami
Składniki na wiosenne risotto ze szparagami, kwiatem czosnku i stokrotkami:
- ryż arborio
- parmezan
- masło
- wywar warzywny
- białe, wytrawne wino
- szparagi zielone, świeże
- cukinia
- 1 szalotka
- 3 małe lub 2 duże ząbki czosnku
- 1 małe chili
- sól/pieprz
- świeży tymianek
- odrobina miodu do smaku
- stokrotki i kwiaty czosnku
Sposób przygotowania wiosennego risotto ze szparagami, kwiatem czosnku i stokrotkami:
- Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i łyżeczkę oliwy.
- Wrzucamy posiekaną szalotkę i posiekane chili.
- Smażymy 2 minuty po czym dodajemy posiekany czosnek.
- Dusimy jeszcze minutę i dodajemy odrobinę miodu, by skarmelizować naszą bazę.
- Następnie na patelnię wrzucamy ryż i prażymy go chwilę.
- Po ok. minucie dodajemy wino i redukujemy.
- Gdy wino wyparuje, dodajemy tymianek i zaczynamy etapowo dodawać wywar. Chochla po chochli.
- Gdy ryż jest jeszcze dość twardy dodajemy pokrojone szparagi i cukinię pokrojoną na małe kawałki.
- Doprowadzamy nasze risotto do stanu al dente.
- Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem wg własnego uznania.
- Wykańczając nasze risotto dodajemy do niego 100 gramów startego parmezanu oraz odrobinę soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwasowe.
Wierzch risotto dekorujemy stokrotkami i kwiatami czosnku.
Sałatka ogrodowa z serem halloumi, karmelizowaną gruszką, cykorią, kwiatami czosnku, stokrotkami oraz orchideą
Składniki na sałatkę ogrodową z serem halloumi, karmelizowaną gruszką, cykorią, kwiatami czosnku, stokrotkami oraz orchideą:
- ser halloumi
- cykoria (najlepiej czerwona)
- gruszka
- sałata karbowana
- odrobina masła do podsmażenia gruszki
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- garść płatków migdałowych
- sól/pieprz
- chabry
- stokrotki
- rumianki
Sposób przygotowania sałatki ogrodowej z serem halloumi, karmelizowaną gruszką, cykorią, kwiatami czosnku, stokrotkami oraz orchideą:
- Gruszkę kroimy na ósemki, wycinając gniazda nasienne ze środków.
- Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i delikatnie kładziemy nasze gruszki.
- Posypujemy je szczyptą soli i szczyptą cukru. Karmelizujemy je aż będą złote na brzegach.
- Następnie na tej samej patelni lekko podsmażamy cykorię. Chcemy troszkę złagodzić jej gorycz. Wystarczy minuta z jednej strony. Nie chcemy aby utraciła swoją jędrność.
- Ser halloumi pokrojony w plastry podgrzewamy na suchej, teflonowej patelni, lub na grillu.
- Gdy wszystkie elementy są gotowe, możemy składać danie. Łączymy składniki dressingu: miód, cytrynę, musztardę i oliwę.
- Doprawiamy tylko solą i pierzem.
- W dużej misce mieszamy ze sobą sałatę cykorię i wylewamy na nie ⅓ dressingu. Taką przygotowaną bazę wykładamy na talerz. Na niej układamy nasze gruszki, ciepłe halloumi, i piękne, kolorowe kwiaty.
- Gotową sałatkę polewamy resztą dressingu i posypujemy migdałami.
Karolina Rybińska/x-news
Domowa lemoniada z płatkami róży zatopionymi w kostkach lodu
Składniki na domową lemoniadę z płatkami róży zatopionymi w kostkach lodu:
- sok ze świeżych pomarańczy - 400 ml
- sok ze świeżych cytryn - 100 ml
- syrop z agawy - 4 łyżki
- plasterki pomarańczy i cytryn
- świeża mięta
- woda gazowana
- roże zanurzone w kostkach lodu
- garść płatków róży
Sposób przygotowania domowej lemoniady z płatkami róży zatopionymi w kostkach lodu:
- Łączymy wszystkie składniki, dosładzając syropem wg uznania.
- Przed podaniem wrzucamy 8-10 kostek lodu z płatkami róż.
Sama lemoniada jest dość klasyczna, ale efektem “WOW” są piękne różę zatopione w kostkach lodu i różowe płatki róż delikatnie aromatyzujące naszą lemoniadę.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak