Materiał promocyjny

Grillowane szparagi, marynowany kurczak, hummus z czosnkiem i glazurowane żeberka. Przepisy Beaty Śniechowskiej

Dzień Dobry TVN
Pieczone czy grillowane? Wybór należy do Ciebie. Skorzystaj z przepisów Beaty Śniechowskiej na hummus z pieczonym czosnkiem i grillowanymi szparagami, kurczaka marynowanego w mleczku kokosowym oraz glazurowane żeberka z fistaszkami. Tymi potrawami zaskoczysz domowników i gości.

Hummus z pieczonym czosnkiem i grillowanymi szparagami

Składniki na hummus:

  • 250 g odsączonej z zalewy ciecierzycy K-Bio
  • mała główka czosnku K-Bio
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 50 ml zimnej wody
  • sól do smaku

Składniki na grillowane szparagi:

  • 300 g zielonych szparagów
  • 1/2 cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy extra virgin K-Bio
  • 30–40 g orzechów laskowych K-Bio
  • do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz, opcjonalnie sumak

Jak przygotować hummus z pieczonym czosnkiem i grillowanymi szparagami?

Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Główkę czosnku skropić oliwą, dodać szczyptę.

Bartosz Krupa/East News

Kurczak marynowany w mleczku kokosowym z czerwoną pastą curry

Składniki na kurczaka marynowanego w mleczku kokosowym

  • około 1,2 kg udek z kurczaka (np. trybowanych) lub (skrzydełek, piersi itp.)
  • 200 g mleczka kokosowego K-Bio z puszki (gęsta, stała część)
  • 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 3 papryczki chili
  • łodyga trawy cytrynowej (świeża, mrożona lub 1 łyżka ze słoika)
  • 2 ząbki czosnku K-Bio
  • szalotka
  • 2 cm obranego kłącza imbiru
  • pęczek kolendry
  • 3 liście Kaffiru
  • 2 łyżki oliwy K-Bio
  • łyżeczka nasion kolendry
  • do smaku: sól, pieprz
  • sok z 1/2 limonki
  • do podania: cząstki limonki

Jak przygotować kurczaka marynowanego w mleczku kokosowym?

Bartosz Krupa/East News

Glazurowe żeberka z fistaszkami autorstwa Beaty Śniechowskiej

Składniki na żeberka glazurowane:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 40 g posiekanych orzechów ziemnych

Składniki na suchą marynatę do żeberek:

  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku K-Bio
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka młotkowanego pieprzu

Składniki na glazurę do żeberek:

  • 3 łyżki płynnego miodu K- Stąd Takie Dobre
  • łyżka musztardy np. dijon K-Favourites
  • pomidory w puszcze K-Bio około 150 g
  • 2 łyżki octu winnego K-Classic
  • posiekana papryczki chili

Składniki na tęczowego colesława:

  • 1/2 młodej kapusty (najlepiej stożkowej)
  • 2 liście radicchio
  • marchew
  • 1/2 czerwonej papryki
  • dymka (zielona i biała część)
  • papryczka chili
  • 1/2 pęczku kolendry
  • 2 łyżki oliwy K-Bio
  • 1-2 łyżki octu winnego K-Classic
  • łyżka sezamu K-Bio
  • sok i skórka otarta z ½ limonki
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować żeberka glazurowane z fistaszkami?

Chili, imbir, szalotkę, czosnek i łodygi kolendry (liście zostawiamy na później), białą Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, polać oliwą, octem, dodać skórkę oraz skropić sokiem z limonki. Całość doprawić solą oraz pieprzem, pougniatać w dłoniach, aby kapusta zmiękła. Paprykę pokroić w zapałkę (tzw. julienne), radicchio poszatkować, dymkę oraz chili posiekać. Pokrojone warzywa dodać do kapusty, wymieszać, posypać sezamem i udekorować listkami kolendry.Żeberka opłukać, bardzo dokładnie wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika, natrzeć suchą marynatą, ułożyć na podwójnej warstwie dużych arkuszy folii aluminiowej i szczelnie zawinąć w paczuszki.Pomidory z puszki zmiksować. Składniki glazury przełożyć do rondelka, gotować (ok. 15 minut) na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanina zgęstnieje.Ułożyć na rozgrzanym grillu (z zamykaną komorą) i grillować 2,5 godziny. Jeżeli nie dysponujemy zamykanym grillem, należy wstawić tak przygotowane żeberka do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C na ok. 3 godziny. Upieczone żeberka (na grillu lub w piekarniku) rozwinąć ostrożnie z folii, a następnie grillować bez folii. Glazurę podgrzać, za pomocą silikonowego pędzelka smarować żeberka. Zrumienione żeberka ściągnąć z grilla, polać resztą ciepłej glazury, pokroić na mniejsze kawałki.

Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami ziemnymi. Serwować z colesławem.

Bartosz Krupa/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Kapary – jak smakują i do jakich potraw najlepiej je dodawać?

Jak zrobić ciasteczka marcepanowe? Najlepsze przepisy

Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Beata Śniechowska

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości