Hummus z pieczonym czosnkiem i grillowanymi szparagami
Składniki na hummus:
- 250 g odsączonej z zalewy ciecierzycy K-Bio
- mała główka czosnku K-Bio
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 50 ml zimnej wody
- sól do smaku
Składniki na grillowane szparagi:
- 300 g zielonych szparagów
- 1/2 cytryny
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy extra virgin K-Bio
- 30–40 g orzechów laskowych K-Bio
- do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz, opcjonalnie sumak
Jak przygotować hummus z pieczonym czosnkiem i grillowanymi szparagami?
Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Główkę czosnku skropić oliwą, dodać szczyptę.
Bartosz Krupa/East News
Kurczak marynowany w mleczku kokosowym z czerwoną pastą curry
Składniki na kurczaka marynowanego w mleczku kokosowym
- około 1,2 kg udek z kurczaka (np. trybowanych) lub (skrzydełek, piersi itp.)
- 200 g mleczka kokosowego K-Bio z puszki (gęsta, stała część)
- 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
- 3 papryczki chili
- łodyga trawy cytrynowej (świeża, mrożona lub 1 łyżka ze słoika)
- 2 ząbki czosnku K-Bio
- szalotka
- 2 cm obranego kłącza imbiru
- pęczek kolendry
- 3 liście Kaffiru
- 2 łyżki oliwy K-Bio
- łyżeczka nasion kolendry
- do smaku: sól, pieprz
- sok z 1/2 limonki
- do podania: cząstki limonki
Jak przygotować kurczaka marynowanego w mleczku kokosowym?
Bartosz Krupa/East News
Glazurowe żeberka z fistaszkami autorstwa Beaty Śniechowskiej
Składniki na żeberka glazurowane:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 40 g posiekanych orzechów ziemnych
Składniki na suchą marynatę do żeberek:
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku K-Bio
- łyżeczka pieprzu cayenne
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka młotkowanego pieprzu
Składniki na glazurę do żeberek:
- 3 łyżki płynnego miodu K- Stąd Takie Dobre
- łyżka musztardy np. dijon K-Favourites
- pomidory w puszcze K-Bio około 150 g
- 2 łyżki octu winnego K-Classic
- posiekana papryczki chili
Składniki na tęczowego colesława:
- 1/2 młodej kapusty (najlepiej stożkowej)
- 2 liście radicchio
- marchew
- 1/2 czerwonej papryki
- dymka (zielona i biała część)
- papryczka chili
- 1/2 pęczku kolendry
- 2 łyżki oliwy K-Bio
- 1-2 łyżki octu winnego K-Classic
- łyżka sezamu K-Bio
- sok i skórka otarta z ½ limonki
- sól, pieprz do smaku
Jak przygotować żeberka glazurowane z fistaszkami?
Chili, imbir, szalotkę, czosnek i łodygi kolendry (liście zostawiamy na później), białą Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, polać oliwą, octem, dodać skórkę oraz skropić sokiem z limonki. Całość doprawić solą oraz pieprzem, pougniatać w dłoniach, aby kapusta zmiękła. Paprykę pokroić w zapałkę (tzw. julienne), radicchio poszatkować, dymkę oraz chili posiekać. Pokrojone warzywa dodać do kapusty, wymieszać, posypać sezamem i udekorować listkami kolendry.Żeberka opłukać, bardzo dokładnie wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika, natrzeć suchą marynatą, ułożyć na podwójnej warstwie dużych arkuszy folii aluminiowej i szczelnie zawinąć w paczuszki.Pomidory z puszki zmiksować. Składniki glazury przełożyć do rondelka, gotować (ok. 15 minut) na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanina zgęstnieje.Ułożyć na rozgrzanym grillu (z zamykaną komorą) i grillować 2,5 godziny. Jeżeli nie dysponujemy zamykanym grillem, należy wstawić tak przygotowane żeberka do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C na ok. 3 godziny. Upieczone żeberka (na grillu lub w piekarniku) rozwinąć ostrożnie z folii, a następnie grillować bez folii. Glazurę podgrzać, za pomocą silikonowego pędzelka smarować żeberka. Zrumienione żeberka ściągnąć z grilla, polać resztą ciepłej glazury, pokroić na mniejsze kawałki.
Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami ziemnymi. Serwować z colesławem.
Bartosz Krupa/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Kapary – jak smakują i do jakich potraw najlepiej je dodawać?
Jak zrobić ciasteczka marcepanowe? Najlepsze przepisy
Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Beata Śniechowska