Przepisy kulinarne

Grillowane szparagi, marynowany kurczak, hummus z czosnkiem i glazurowane żeberka. Przepisy Beaty Śniechowskiej

Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Grillowane szparagi, marynowany kurczak, hummus z czosnkiem i glazurowane żeberka. Przepisy Beaty Śniechowskiej

Dzień Dobry TVN

Pieczone czy grillowane? Wybór należy do Ciebie. Skorzystaj z przepisów Beaty Śniechowskiej na hummus z pieczonym czosnkiem i grillowanymi szparagami, kurczaka marynowanego w mleczku kokosowym oraz glazurowane żeberka z fistaszkami. Tymi potrawami zaskoczysz domowników i gości. 

Hummus z pieczonym czosnkiem i grillowanymi szparagami

Składniki na hummus:

  • 250 g odsączonej z zalewy ciecierzycy K-Bio
  • mała główka czosnku K-Bio
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 50 ml zimnej wody
  • sól do smaku

Składniki na grillowane szparagi:

  • 300 g zielonych szparagów
  • 1/2 cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy extra virgin K-Bio
  • 30–40 g orzechów laskowych K-Bio
  • do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz, opcjonalnie sumak

 Jak przygotować hummus z pieczonym czosnkiem i grillowanymi szparagami?

soli, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 60 minut. Czosnek lekko przestudzić, rozwinąć z folii i wycisnąć z łupiny miąższ do miseczki. Podczas pieczenia czosnku, obniżyć temperaturę w piekarniku do 190 st. C. Rada: Aby nie rozgrzewać specjalnie piekarnika dla 1 główki czosnku, można go upiec wcześniej np. przy okazji pieczenia innych dań w temperaturze 180-220 st. C. W przypadku niższej temperatury, czas pieczenia czosnku może się wydłużyć o ok. 15-20 minut.
Orzechy laskowe przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na ok. 8 minut (aż ich skórka zacznie pękać). Orzechy ostrożnie przesypać na bawełnianą ściereczkę, pocierać je o siebie, aż do usunięcia skórki. Posiekać nożem na mniejsze kawałki. 
Ciecierzycę przełożyć wysokiego naczynia, dodać tahini, sól, sok z cytryny i 1/3 pieczonego czosnku. Całość zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlewać małym strumieniem bardzo zimną wodę, aż hummus zacznie się robić jasny i jedwabisty. 
Odciąć lub wyłamać zdrewniałą końcówkę szparagów, szparagi skropić oliwą z oliwek. Na rozgrzanym ruszcie grilla lub patelni grillowej ułożyć połówkę cytryny (miąższem do spodu), szparagi, grillować po 2 minuty z każdej strony.
Resztę pieczonego czosnku wymieszać z 2 łyżkami oliwy oraz natką pietruszki, doprawić solą. 
Na półmisku rozsmarować hummus, w środku ułożyć szparagi. Polać oliwą czosnkową i posypać orzechami. Całość doprawić świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną soli i ewentualnie sumakiem.

Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Główkę czosnku skropić oliwą, dodać szczyptę.

Hummus, szparagi

Bartosz Krupa/East News

Kurczak marynowany w mleczku kokosowym z czerwoną pastą curry

Składniki na kurczaka marynowanego w mleczku kokosowym 

  • około 1,2 kg udek z kurczaka (np. trybowanych) lub (skrzydełek, piersi itp.)
  • 200 g mleczka kokosowego K-Bio z puszki (gęsta, stała część)
  • 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 
  • 3 papryczki chili
  • łodyga trawy cytrynowej (świeża, mrożona lub 1 łyżka ze słoika)
  • 2 ząbki czosnku K-Bio
  • szalotka
  • 2 cm obranego kłącza imbiru
  • pęczek kolendry
  • 3 liście Kaffiru
  • 2 łyżki oliwy K-Bio
  • łyżeczka nasion kolendry
  • do smaku: sól, pieprz
  • sok z 1/2 limonki
  • do podania: cząstki limonki

Jak przygotować kurczaka marynowanego w mleczku kokosowym?

część trawy cytrynowej drobno posiekać, przełożyć do wysokiego naczynia. Do naczynia dodać liście Kaffiru, lekko podprażone nasiona kolendry, oliwę, sól oraz pieprz. Za pomocą blendera zmiksować składniki na jednolitą całość. 
Udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso doprawić solą oraz pieprzem. Do dużej miski przełożyć mleczko kokosowe, sok z limonki oraz pastę z chili (gotową lub samodzielnie przygotowaną mieszankę). Za pomocą rózgi wymieszać składniki, włożyć kurczaka i odłożyć na ok. 12 godzin). 
Wyciągnąć udka, grillować z dwóch stron, aż mięso stanie się miękkie. Gotowe mięso z kurczaka podawać z cząstkami limonki, posypane listkami kolendry.


Kurczak

Bartosz Krupa/East News

Glazurowe żeberka z fistaszkami autorstwa Beaty Śniechowskiej

Składniki na żeberka glazurowane:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 40 g posiekanych orzechów ziemnych

Składniki na suchą marynatę do żeberek:

  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku K-Bio
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka młotkowanego pieprzu

Składniki na glazurę do żeberek: 

  • 3 łyżki płynnego miodu K- Stąd Takie Dobre
  • łyżka musztardy np. dijon K-Favourites
  • pomidory w puszcze K-Bio około 150 g
  • 2 łyżki octu winnego K-Classic
  • posiekana papryczki chili

Składniki na tęczowego colesława:

  • 1/2 młodej kapusty (najlepiej stożkowej)
  • 2 liście radicchio
  • marchew
  • 1/2 czerwonej papryki
  • dymka (zielona i biała część)
  • papryczka chili
  • 1/2 pęczku kolendry
  • 2 łyżki oliwy K-Bio
  • 1-2 łyżki octu winnego K-Classic
  • łyżka sezamu K-Bio
  • sok i skórka otarta z ½ limonki
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować żeberka glazurowane z fistaszkami?


Chili, imbir, szalotkę, czosnek i łodygi kolendry (liście zostawiamy na później), białą Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, polać oliwą, octem, dodać skórkę oraz skropić sokiem z limonki. Całość doprawić solą oraz pieprzem, pougniatać w dłoniach, aby kapusta zmiękła. Paprykę pokroić w zapałkę (tzw. julienne), radicchio poszatkować, dymkę oraz chili posiekać. Pokrojone warzywa dodać do kapusty, wymieszać, posypać sezamem i udekorować listkami kolendry.Żeberka opłukać, bardzo dokładnie wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika, natrzeć suchą marynatą, ułożyć na podwójnej warstwie dużych arkuszy folii aluminiowej i szczelnie zawinąć w paczuszki.Pomidory z puszki zmiksować. Składniki glazury przełożyć do rondelka, gotować (ok. 15 minut) na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanina zgęstnieje.Ułożyć na rozgrzanym grillu (z zamykaną komorą) i grillować 2,5 godziny. Jeżeli nie dysponujemy zamykanym grillem, należy wstawić tak przygotowane żeberka do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C na ok. 3 godziny. Upieczone żeberka (na grillu lub w piekarniku) rozwinąć ostrożnie z folii, a następnie grillować bez folii. Glazurę podgrzać, za pomocą silikonowego pędzelka smarować żeberka. Zrumienione żeberka ściągnąć z grilla, polać resztą ciepłej glazury, pokroić na mniejsze kawałki. 

Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami ziemnymi. Serwować z colesławem.

Żeberka, kuchnia Dzień Dobry TVN

Bartosz Krupa/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Kapary – jak smakują i do jakich potraw najlepiej je dodawać?

Jak zrobić ciasteczka marcepanowe? Najlepsze przepisy

Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Beata Śniechowska |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
92
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0