przepisy na szparagi

    przepisy na szparagi

    Szparagi zielone znane są od XVIII w. i stanowią ulubiony przysmak m.in. Francuzów. Mimo wysokiej ceny stają się coraz bardziej popularne także na polskich stołach. Warto wiedzieć, jak gotować i przechowywać szparagi zielone i białe, by były nie tylko smaczne, ale też nie traciły wartości odżywczych. Sprawdź też, z czym można je podawać, jakie mają właściwości, ile mają kalorii, jak je uprawiać itd.

    Najpyszniejsze szparagi są właśnie teraz, gdy sezon na nie trwa. Można je jeść w wielu różnych, mniej lub bardziej skomplikowanych potrawach. Jeśli szukasz pomysłu na szparagi to, co przygotowaliśmy, może być strzałem w dziesiątkę. Sprawdź, jak zrobić najpyszniejszą tartę ze szparagami w dwóch różnych wersjach!

    Sezon na szparagi trwa tak krótko, że nie ma się co zastanawiać – lepiej najeść się na zapas. Tym bardziej, że zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego i co najważniejsze, mają niewiele kalorii. Można więc bezkarnie usmażyć je na dużej ilości masła lub posypać solidną porcją parmezanu. Daria Ładocha pokazuje, jak zrobić ze szparagami szakszukę, risotto, botwinkę i makaron z łososiem. Poznaj jej sprawdzone przepisy.

    Sezon na szparagi uważamy za otwarty. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey wraz ze swoimi pomocnikami z programu "MasterChef Junior" przygotowali dania bazujące na tym wiosennym warzywie. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: Krem z białych szparagów, zielone szparagi z grilla w papilocie, szparagi z sosem mousseline i szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Lubicie szparagi?

    W sklepach pojawiły się już pierwsze polskie szparagi. Jak przygotować je do gotowania i w jakiej formie smakują najlepiej? Dlaczego białe szparagi są białe, a zielone - zielone? A co z fioletowymi? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan powiedział wszystko, co chcielibyście wiedzieć o szparagach i przygotował: omlet, kluski leniwe i wytrawne ciasto. Oczywiście wszystko z dużą ilością szparagów.

    Za sprawą blogerki kulinarnej Justyny Kozłowskiej oraz botwinki, szparagów, włoszczyzny, jabłkek i rabarbaru w kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało wiosną. Skorzystajcie z jej przepisów na: różową zupę, czyli botwinkę, szparagowe pęczakotto, burgery z włoszczyzną w bułach domowej roboty i rabarbar zapiekany z jabłkami! Kto z Was ma ochotę na burgery z włoszczyzną?

    Agnieszka Maciąg wie, co jeść, aby delektować się smakami i mieć szczupła sylwetkę. Podzieliła się tym z nami, przygotowując w kuchni Dzień Dobry TVN dania, które znajdują się w jej menu. Oto one: łosoś pieczony z imbirem, miodem i świeżymi ziołami, pieczone warzywa i pieczone szparagi z młodym szpinakiem i serem feta. Smacznego!