Szparagi zielone znane są od XVIII w. i stanowią ulubiony przysmak m.in. Francuzów. Mimo wysokiej ceny, są coraz bardziej popularne także na polskich stołach. Warto wiedzieć, jak gotować i przechowywać szparagi zielone oraz białe, by były nie tylko smaczne, ale też nie traciły wartości odżywczych. Na stronie Dzień Dobry TVN dowiesz się też z czym można je podawać, jakie mają właściwości, ile mają kalorii oraz jak je uprawiać.
Mateusz Gessler ma swoje sposoby na stworzenie sycących dań z zielonych warzyw. Oto jego przepisy na: risotto cytrynowe, krewetki z gotowanym bobem i miętą oraz szparagi smażone w soku z soją i imbirem. Potraktuj je jako inspirację. Zmieniaj dodatki i proporcje wedle uznania. Niech będzie to impuls do eksperymentowania w kuchni.
Najpyszniejsze szparagi są właśnie teraz, gdy sezon na nie trwa. Można je jeść w wielu różnych, mniej lub bardziej skomplikowanych potrawach. Jeśli szukasz pomysłu na szparagi to, co przygotowaliśmy, może być strzałem w dziesiątkę. Sprawdź, jak zrobić najpyszniejszą tartę ze szparagami w dwóch różnych wersjach!
Sezon na szparagi trwa tak krótko, że nie ma się co zastanawiać – lepiej najeść się na zapas. Tym bardziej, że zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego i co najważniejsze, mają niewiele kalorii. Można więc bezkarnie usmażyć je na dużej ilości masła lub posypać solidną porcją parmezanu. Daria Ładocha pokazuje, jak zrobić ze szparagami szakszukę, risotto, botwinkę i makaron z łososiem. Poznaj jej sprawdzone przepisy.
Pieczone czy grillowane? Wybór należy do Ciebie. Skorzystaj z przepisów Beaty Śniechowskiej na hummus z pieczonym czosnkiem i grillowanymi szparagami, kurczaka marynowanego w mleczku kokosowym oraz glazurowane żeberka z fistaszkami. Tymi potrawami zaskoczysz domowników i gości.
Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego czerwiec to świetna okazja na wypróbowanie nowych sposobów na ich przyrządzenie. Mikołaj Rey postanowił udać się do Wielkopolski, żeby sprawdzić, jak najlepiej smakuje ten letni przysmak.
Sezon na szparagi uważamy za otwarty. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey wraz ze swoimi pomocnikami z programu "MasterChef Junior" przygotowali dania bazujące na tym wiosennym warzywie. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: Krem z białych szparagów, zielone szparagi z grilla w papilocie, szparagi z sosem mousseline i szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Lubicie szparagi?
W sklepach pojawiły się już pierwsze polskie szparagi. Jak przygotować je do gotowania i w jakiej formie smakują najlepiej? Dlaczego białe szparagi są białe, a zielone - zielone? A co z fioletowymi? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan powiedział wszystko, co chcielibyście wiedzieć o szparagach i przygotował: omlet, kluski leniwe i wytrawne ciasto. Oczywiście wszystko z dużą ilością szparagów.
Za sprawą blogerki kulinarnej Justyny Kozłowskiej oraz botwinki, szparagów, włoszczyzny, jabłkek i rabarbaru w kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało wiosną. Skorzystajcie z jej przepisów na: różową zupę, czyli botwinkę, szparagowe pęczakotto, burgery z włoszczyzną w bułach domowej roboty i rabarbar zapiekany z jabłkami! Kto z Was ma ochotę na burgery z włoszczyzną?
Agnieszka Maciąg wie, co jeść, aby delektować się smakami i mieć szczupła sylwetkę. Podzieliła się tym z nami, przygotowując w kuchni Dzień Dobry TVN dania, które znajdują się w jej menu. Oto one: łosoś pieczony z imbirem, miodem i świeżymi ziołami, pieczone warzywa i pieczone szparagi z młodym szpinakiem i serem feta. Smacznego!
Kasza gryczana ze szparagami i rzodkiewką, kruche serowe ciastka ze szparagami, łosoś w papilotach i szparagach i szparagowe tosty - to specjały, które przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Szarmach. Zdrowe i pyszne.