Łosoś pieczony z imbirem, miodem i świeżymi ziołami
Składniki:
1 kg filetów z łososia
Marynata:
sok wyciśnięty z 1 cytryn
2-3 łyżki oleju z pestek winogron
4-6 ząbki czosnku
2-3 łyżki jasnego miodu
2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
3-4 cm korzenia imbiru
sól morska do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku
dodatkowo ćwiartki pokrojonej cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w blenderze. Filety łososia myjemy i dobrze suszymy papierowym ręcznikiem. Umieszczamy je w marynacie, dokładnie z każdej strony. Pozostawiamy, by ryba marynowała się przez co najmniej 2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
Filety razem z marynatą pieczemy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu przez ok. 20-25 min. Na 5-10 min. przez końcem pieczenia układamy na rybie gałązki świeżych ziół.
Pieczone warzywa
Składniki:
1/2 kg marchewki obranej i pokrojonej w słupki
1 cukinia pokrojona na grube plastry
1-2 czerwone papryki oczyszczone z pestek i pokrojone wzdłuż na grube paski
12 szalotek lub małych cebulek oczyszczonych i przekrojony na pół
2 główki czosnku
3 pomidory pokrojone na pół
sól morska do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Marynata do warzyw:
3-4 rozgniecione ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek lub z pestek winogron
świeżo mielony czarny pieprz
2-3 łyżki ziół prowansalskich
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą składniki marynaty.
Wkładamy do dużej miski wszystkie pokrojone warzywa i pokrywamy je marynatą. Odstawiamy na 10 min.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200-220 st. C.
Równomiernie wykładamy warzywa na płaską blachę posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku na środkowej półce (ogrzewanie góra i dół) przez 25 min., a następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy tak długo, aż warzywa staną się miękkie i lekko przypieczone na brzegach (zbyt krótko pieczone będą wodniste i pozbawione smaku). Po wyjęciu z piekarnika delikatnie zdejmujemy z papryki skórkę i dodajemy sól do smaku.
Pieczone szparagi z młodym szpinakiem i serem feta
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
300 g młodego szpinaku
250 g pomidorków koktajlowych umytych i przekrojonych na pół
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 główki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
200 g sera feta
sól morska do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
Szparagi myjemy zimną wodą, odcinamy twarde końcówki i suszymy.
Układamy je na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy całe główki czosnku.
Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Pod koniec pieczenia możemy zwiększyć temperaturę, by szparagi lekko się zgrillowały. Należy uważać, by nie przypalić delikatnych czubków, które są najsmaczniejsze. Czosnek obieramy ze skórek lub wyciskamy z łusek, jeśli jest wystarczająco miękki. Na talerzu układamy umyty szpinak, upieczone szparagi, pokrojony ser feta i pomidorki. Całość posypujemy upieczonym czosnkiem, skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie oliwą z oliwek. Dodajemy sól morską i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN