Różowa zupa, czyli botwinka
Składniki:
młoda włoszczyzna
3 pęczki botwiny
cytryna
koperek
śmietana 12%
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy wywar z włoszczyzny. A następnie dodajemy pokrojone w w kostkę buraki. Dorzucamy łyżkę soku z cytryny i gotujemy 15 min. Pod koniec gotowania dodajemy liście botwiny i koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną śmietany
Szparagowe pęczakotto
Składniki:
Szparagi zielone - jeden pęczek
szklanka pęczaku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
parmezan
Przygotowanie:
Obieramy szparagi i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni na oliwie podsmażamy pęczak a następnie podlewamy go wodą, w której gotowały się szparagi. Pęczak podlewamy kilkakrotnie, aż będzie miękki. Na koniec dodajemy pokrojone w kawałki szparagi i starty parmezan.
Burgery z włoszczyzną w bułach domowej roboty
Składniki:
Mięso mielone wołowe
młoda włoszczyzna
czosnek
natka pietruszki
sałata
Bułki:
600 g mąki pszennej
ok 200 ml wody
200 ml mleka
drożdże instant
2 łyżki masła
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
jajko
sezam
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dorzucamy posiekany ząbek czosnku i natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Formujemy burgery i smażymy po kilka minut z każdej strony na patelni. Kroimy marchewkę, pietruszkę, selera i pora w plasterki podsmażamy chwilę na patelni na oliwie, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Ciasto na bułki
W dużej misce łączymy mąkę, z drożdżami, cukrem, solą, wodą i mlekiem i zagniatamy w kilka minut ciasto. Zostawiamy pod przykryciem w ciepełku na 40 min. Następnie ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki a konkretnie płaskie krążki o wysokości 2 - 2,5 cm. Bułeczki wrzucamy na blachę i zostawiamy na kolejne 40 min, żeby znowu urosły. Tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy w temp. 200 st przez 15 minut.
Do bułek wrzucamy burgera, warzywa i sałatę;)
Rabarbar zapiekany z jabłkami
Składniki:
rabarbar
2 jabłka
2 białka z jajka
płatki owsiane
cukier trzcinowy
cynamon
masło
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy rabarbar pokrojony w kostkę oraz pokrojone w plasterki jabłka, w trakcie smażeni obsypujemy je delikatnie cukrem i cynamonem. Jak owoce będą miękkie układamy ja na foremce do tarty. Następnie ubijamy białka, dorzucamy do nich ze 2 garści płatków owsianych i mieszamy. Taką masą zalewamy owoce i wrzucamy do pieca na mniej więcej 15 minut.
Kompot z rabarbaru
Składniki:
dużo rabarbaru
cukier trzcinowy
2 l wody
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w kostkę a następnie zasypujemy 5 łyżkami cukru po kilku minutach wlewamy wodę i zostawiamy, żeby całość się zagotowała. Po kilku minutach wyłączamy i kompot gotowy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN