Burgery z włoszczyzną i różowa zupa

Za sprawą blogerki kulinarnej Justyny Kozłowskiej oraz botwinki, szparagów, włoszczyzny, jabłkek i rabarbaru w kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało wiosną. Skorzystajcie z jej przepisów na: różową zupę, czyli botwinkę, szparagowe pęczakotto, burgery z włoszczyzną w bułach domowej roboty i rabarbar zapiekany z jabłkami! Kto z Was ma ochotę na burgery z włoszczyzną?

Różowa zupa, czyli botwinka

Składniki:

młoda włoszczyzna

3 pęczki botwiny

cytryna

koperek

śmietana 12%

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Gotujemy wywar z włoszczyzny. A następnie dodajemy pokrojone w w kostkę buraki. Dorzucamy łyżkę soku z cytryny i gotujemy 15 min. Pod koniec gotowania dodajemy liście botwiny i koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną śmietany

Szparagowe pęczakotto

Składniki:

Szparagi zielone - jeden pęczek

szklanka pęczaku

sól

pieprz

oliwa z oliwek

parmezan

Przygotowanie:

Obieramy szparagi i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni na oliwie podsmażamy pęczak a następnie podlewamy go wodą, w której gotowały się szparagi. Pęczak podlewamy kilkakrotnie, aż będzie miękki. Na koniec dodajemy pokrojone w kawałki szparagi i starty parmezan.

Burgery z włoszczyzną w bułach domowej roboty

Składniki:

Mięso mielone wołowe

młoda włoszczyzna

czosnek

natka pietruszki

sałata

Bułki:

600 g mąki pszennej

ok 200 ml wody

200 ml mleka

drożdże instant

2 łyżki masła

łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

jajko

sezam

Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dorzucamy posiekany ząbek czosnku i natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Formujemy burgery i smażymy po kilka minut z każdej strony na patelni. Kroimy marchewkę, pietruszkę, selera i pora w plasterki podsmażamy chwilę na patelni na oliwie, dodajemy sól i pieprz do smaku.

Ciasto na bułki

W dużej misce łączymy mąkę, z drożdżami, cukrem, solą, wodą i mlekiem i zagniatamy w kilka minut ciasto. Zostawiamy pod przykryciem w ciepełku na 40 min. Następnie ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki a konkretnie płaskie krążki o wysokości 2 - 2,5 cm. Bułeczki wrzucamy na blachę i zostawiamy na kolejne 40 min, żeby znowu urosły. Tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy w temp. 200 st przez 15 minut.

Do bułek wrzucamy burgera, warzywa i sałatę;)

Rabarbar zapiekany z jabłkami

Składniki:

rabarbar

2 jabłka

2 białka z jajka

płatki owsiane

cukier trzcinowy

cynamon

masło

Przygotowanie:

Na maśle podsmażamy rabarbar pokrojony w kostkę oraz pokrojone w plasterki jabłka, w trakcie smażeni obsypujemy je delikatnie cukrem i cynamonem. Jak owoce będą miękkie układamy ja na foremce do tarty. Następnie ubijamy białka, dorzucamy do nich ze 2 garści płatków owsianych i mieszamy. Taką masą zalewamy owoce i wrzucamy do pieca na mniej więcej 15 minut.

Kompot z rabarbaru

Składniki:

dużo rabarbaru

cukier trzcinowy

2 l wody

Przygotowanie:

Rabarbar kroimy w kostkę a następnie zasypujemy 5 łyżkami cukru po kilku minutach wlewamy wodę i zostawiamy, żeby całość się zagotowała. Po kilku minutach wyłączamy i kompot gotowy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości