Zobacz, jak przyrządzić zupę, tartę i inne dania z botwinką.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy fasolkę szparagową w roli głównej i Sebastiana Olmę. Szef kuchni przygotował indyka z fasolką szparagową i chili oblaną dressingiem z botwinki. Sprawdź przepis i ciesz się pysznym obiadem mistrza kuchni.
Sezon na botwinkę zaczyna się w Polsce już w połowie kwietnia. Można ją jeść na surowo i w różnych potrawach po obróbce termicznej. Sprawdź, jak przygotować przepis Katarzyny Bukowskiej na chłodnik z botwinki, który przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska zaprezentowała swój przepis na zupę z botwinki. Maj to sezon na świeże, młode buraczki, czyli boćwinkę, a zaczyna się on już w kwietniu. Sprawdź, jak przygotować to danie.
Majową botwinkę można jeść na surowo, jednak idealnie sprawdzi się też do przygotowania pysznej tarty. W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska zaprezentowała przepis na tartę z botwinką. Takie danie sprawdzi się na obiad i popołudniową przekąskę w pracy. Sprawdź, jak ją zrobić.
Coraz cieplejsze dni nadchodzą, a wraz z nimi sezon na chłodnik. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał, jak przygotować chłodnik z botwinką, selerem i kozim twarogiem. Sprawdź, jak zrobić to danie z przepisu kucharza.
Sezon na szparagi trwa tak krótko, że nie ma się co zastanawiać – lepiej najeść się na zapas. Tym bardziej, że zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego i co najważniejsze, mają niewiele kalorii. Można więc bezkarnie usmażyć je na dużej ilości masła lub posypać solidną porcją parmezanu. Daria Ładocha pokazuje, jak zrobić ze szparagami szakszukę, risotto, botwinkę i makaron z łososiem. Poznaj jej sprawdzone przepisy.
Różowe dania nie tylko pięknie prezentują się na talerzu, ale także obłędnie smakują. Kilka swoich pomysłów na przysmaki w tym kolorze przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna, Agata Jędraszczak. Na naszym stole pojawiły się: hummus, budyń jaglany, chłodnik, placuszki i surówka z kapusty.
Dania z botwinką są pyszne, aromatyczne i zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował kilka pyszności z tego sezonowego warzywa: tartę z botwinką, ciasto czekoladowe z botwinką i placki z botwinką.
Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina - to nic innego jak nasze polskie, znane, młode buraki ćwikłowe, a dokładniej rzecz ujmując to ich korzenie, delikatne liście oraz łodygi. Zobacz, jak w kuchni wykorzystuje je Sebastian Olma.
Zupa z botwiny to specjał o charakterystycznym różowym kolorze. Podstawowymi składnikami botwinki są młode liście i korzenie buraka cukrowego. Zupa z botwiny najczęściej podawana jest z jajkiem ugotowanym na twardo lub posypana posiekanym szczypiorem bądź koperkiem. Jak ją zrobić? Sprawdź przepisy.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha wzięła na warsztat botwinkę. Pojawiła się tarta z botwinką, pieczona botwinka z serem kozim i szynką parmeńską i zupa z botwinki, ale z mlekiem kokosowym. Daria nie byłaby sobą, gdyby nie przemyciła do naszej kuchni elementów kuchni tajskiej. Botwinka po tajsku? Musicie to sprawdzić!
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN ogłosił sezon na botwinkę. Kucharz przygotował pęczak z botwinką i serem dojrzewającym, kluseczki ziemniaczane z botwinką i serem oraz chłodnik z grzankami.
Z botwiny można zrobić nie tylko zupę, sałatę, tartę czy placki, ale także lody! Mistrz Krystian Szidel, szef kuchni hotelu Sheraton, przygotował dla Oliviera Janiaka lody z botwinki, malin i swojego sekretnego składnika - miodu!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował cztery wiosenne zupy. Którą z nich lubicie najbardziej: chłodnik, botwinkę, minestrone czy chachapuri? Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN, blogerka kulinarna, Marta Dymek powiedziała nam jak wybrać dobra botwinę, jak ją prawidłowo przechowywać i, jak właściwie przygotować do kuchennych eksperymentów. :) Przy okazji zaserwowała nam też: naleśniki z botwinką, botwinkowe burgery oraz botwinkę z mlekiem kokosowym! Polecamy jej przepisy!
Za sprawą blogerki kulinarnej Justyny Kozłowskiej oraz botwinki, szparagów, włoszczyzny, jabłkek i rabarbaru w kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało wiosną. Skorzystajcie z jej przepisów na: różową zupę, czyli botwinkę, szparagowe pęczakotto, burgery z włoszczyzną w bułach domowej roboty i rabarbar zapiekany z jabłkami! Kto z Was ma ochotę na burgery z włoszczyzną?
Każdy obiad w wykonaniu Andrzeja Polana to, zdaniem Doroty Wellman, obiad świąteczny. Co tym razem zaserwuje nam mistrz Polan? Zakręcone potrawy... dosłownie! Skorzystajcie z jego przepisów na: roladę mięsna z botwinką, mozzarellą, koprem i kaszą, roladę serową z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem oraz roladę bezową z rabarbarem. Którą z rolad przygotujecie w ten weekend na obiad?
Zieloną sałatkę, gołąbki z botwinki z sosem z redukcji buraczanej z suszoną żurawiną, krem kalarepowo-selerowy, polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie z duszoną botwiną, kaszę mazurską z młodym szczawiem i krem z kawy zbożowej z musem rabarbarowym i kiełkami słonecznika - te wiosenne potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Oliwia Bernady, szefowa kuchni jednej z warszawskich restauracji.
Skorzystajcie z przepisów Piotra Kucharskiego, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: roladki z indyka z młodymi warzywami, ciepłą sałatkę z ogórka, letnie warzywa z lekkim majonezem, botwinka na ostro z bryndzą i tordu z kiełbasą krakowską.
Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN kruche ciasto z botwinką, kurczaka w śmietanie z botwinką i świeżo tartym chrzanem oraz barszcz botwinkowy.