Botwinka z mlekiem kokosowym, łososiem i limonką
Składniki:
1 l wywaru z jarzyn
500 g łososia bez skóry
1 puszka mleka kokosowego
500 g ziemniaków obranych ze skóry
2 pęczki młodej botwinki
sok z 2 limonek
1 łyżeczka syropu z agawy
1 papryczka chili
Garść liści kolendry
Sól, pieprz
3 szalotki drobno posiekane
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Liście botwinki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Botwinkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz w kostkę. Na oleju kokosowym usmaż drobno posiekaną szalotkę. Dodaj plastry botwinki i chwilę podsmażaj. Dodaj ziemniaki i całość zalej bulionem. Gotuj przez 8 minut. Następnie dodaj mleko kokosowe oraz liście botwinki. Na koniec dopraw sosem sojowym, dodaj sól, pieprz oraz sok z limonki i syrop z agawy. Na koniec udekoruj papryczką chili i kolendrą.
Tarta z botwinką, serem feta i orzechami pinii
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 pęczki botwinki
1 opakowanie sera feta
30 g orzechów pinii
1 czerwona cebula
sól, pieprz
Świeżo mielona gałka muszkatołowa
2 łyżki jasnego sezamu
4 jajka
400 ml śmietany
1 łyżka oliwy z oliwek + do wysmarowania naczynia do tarty
Opcjonalnie: bułka tarta
Przygotowanie:
Naczynie do tarty wysmaruj oliwą z oliwek. Możesz dodatkowo posypać bułką tartą. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż drobno posiekaną czerwoną cebulę. Botwinkę umyj dokładnie i obierz ze skórki. Pokrój na cienkie plasterki i zostaw 2 liście – drobno je posiekaj. W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, śmietanę i jajka. Możesz całość dobrze wytrzepać trzepaczką. Naczynie do tarty wyklej ciastem francuskim. Nakłuj je widelcem. Następnie dodaj cebulę i pokrojoną w talarki botwinkę. Następnie dodaj pokrojone liście, ser feta i zalej całość masą jajeczną. Dodaj orzechy na wierzchu i sezam. Całość zapiekaj w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez około 40 minut.
Sałatka z awokado, krewetkami i botwinką
Składniki:
500 g krewetek
pęczek botwinki
2 miękkie awokado – muszą być miękkie
garść liści rukoli
garść liści szpinaku
1 zielony ogórek
1 ogórek małosolny
1 mango dojrzałe
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
2 łyżki sosu sojowego
Do dekoracji: starty parmezan
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój w cienkie słupki. Kilka liści również drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę oraz czosnek. Dodaj botwinkę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj krewetki oraz liście botwinki. Całość podsmażaj aż krewetki będą gotowe. Na koniec dodaj sos sojowy. Na półmisek wyłóż rukolę, szpinak i awokado pokrojone w łódeczki, botwinkę z krewetkami. Dodaj oba ogórki pokrojone w plastry lub w kostkę i mango pokrojone w łódeczki. Dopraw do smaku solą i pieprzem i na koniec dodaj parmezan.
Pieczona botwinka z kozim serem, szynką parmeńską i pesto
Składniki:
2 pęczki botwinki
100 g szynki parmeńskiej
garść orzechów włoskich
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
100 g koziego sera w roladzie 1 opakowanie pesto zielonego
sól, pieprz
10 suszonych pomidorów
3 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Botwinkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wyłóż na papierze w całości. Obok dodaj kilka ząbków czosnku również w łupinach. Całość polej oliwą z oliwek, octem balsamicznym, dodaj soli oraz pieprzu. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Następnie przykryj botwinkę cienkimi plastrami szynki parmeńskiej i wstaw na kolejne 10 minut. Po upieczeniu wyłóż na talerz, wyciśnij z łupin upieczony czosnek, dodaj kozi ser, suszone pomidory pokrojone na cienkie paseczki oraz dodaj orzechy. Na wierzchu zrób kleksy z zielonego pesto.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN