Smaczny barszcz botwinkowy

Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN kruche ciasto z botwinką, kurczaka w śmietanie z botwinką i świeżo tartym chrzanem oraz barszcz botwinkowy.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Ciasto kruche z botwinką

Składniki:

400 g mąki

300 g masła

2 jaja

szczypta soli

1 pęczek botwinki

250 g sera ricotta

200 g sera koziego

4 jajka

150 ml jogurtu naturalnego

100 g orzechów nerkowca

tymianek świeży

gałka muszkatołowa

pieprz czarny, sól

Z mąki, masła, jaj i soli przygotowujemy ciasto kruche, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy w piekarniku w temp. 170 stopni około 15 minut. Umyte i sparzone lekko liście botwinki wykładamy na podpieczony spód, jajka mieszamy z serem ricotta, serem kozim, jogurtem, doprawiamy tymiankiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Masą polewamy botwinkę. Posypujemy orzechami wstawiamy do pieczenia na 20 minut w temp. 180 stopni.

Kurczak w śmietanie z botwinką, świeżo tartym chrzanem

Składniki:

2 piersi z kurczaka

2 cebule

200 ml śmietany 30%

tymianek świeży

pieprz czarny, sól

1 pęczek botwinki

szparagi białe - 1 pęczek

marchewka młoda - 1 pęczek

Pierś kurczaka sprawiamy sola, pieprzem i przesmażamy na patelni , dodajemy śmietanę, świeżo tarty chrzan i tymianek. Liście botwiny przesmażamy na patelni na maśle, dodajemy zblanszowaną marchewkę i paski ze szparagów. Delikatnie podlewamy bulionem. Kurczaka podajemy z wiązanką warzyw z patelni.

Barszcz botwinkowy

Składniki:

2 pęczki botwinki

1 pęczek włoszczyzny młodej

1 kg mlodych ziemniaków

500 ml żurku

250 ml śmietany 18%

Sól, pieprz

Koperek

Botwinkę wrzucamy do gotującej wody, chwilę gotujemy i dodajemy żurek. Odstawiamy do przestudzenia. Z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny. Do botwinki dodajemy bulion warzywny, podgrzewamy i dodajemy śmietanę. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością koperku. Ziemniaki gotujemy w łupinach, obsmażamy i podajemy jako dodatek.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości