Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Ciasto kruche z botwinką
Składniki:
400 g mąki
300 g masła
2 jaja
szczypta soli
1 pęczek botwinki
250 g sera ricotta
200 g sera koziego
4 jajka
150 ml jogurtu naturalnego
100 g orzechów nerkowca
tymianek świeży
gałka muszkatołowa
pieprz czarny, sól
Z mąki, masła, jaj i soli przygotowujemy ciasto kruche, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy w piekarniku w temp. 170 stopni około 15 minut. Umyte i sparzone lekko liście botwinki wykładamy na podpieczony spód, jajka mieszamy z serem ricotta, serem kozim, jogurtem, doprawiamy tymiankiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Masą polewamy botwinkę. Posypujemy orzechami wstawiamy do pieczenia na 20 minut w temp. 180 stopni.
Kurczak w śmietanie z botwinką, świeżo tartym chrzanem
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 cebule
200 ml śmietany 30%
tymianek świeży
pieprz czarny, sól
1 pęczek botwinki
szparagi białe - 1 pęczek
marchewka młoda - 1 pęczek
Pierś kurczaka sprawiamy sola, pieprzem i przesmażamy na patelni , dodajemy śmietanę, świeżo tarty chrzan i tymianek. Liście botwiny przesmażamy na patelni na maśle, dodajemy zblanszowaną marchewkę i paski ze szparagów. Delikatnie podlewamy bulionem. Kurczaka podajemy z wiązanką warzyw z patelni.
Barszcz botwinkowy
Składniki:
2 pęczki botwinki
1 pęczek włoszczyzny młodej
1 kg mlodych ziemniaków
500 ml żurku
250 ml śmietany 18%
Sól, pieprz
Koperek
Botwinkę wrzucamy do gotującej wody, chwilę gotujemy i dodajemy żurek. Odstawiamy do przestudzenia. Z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny. Do botwinki dodajemy bulion warzywny, podgrzewamy i dodajemy śmietanę. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością koperku. Ziemniaki gotujemy w łupinach, obsmażamy i podajemy jako dodatek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN