Indyk z botwinką, fasolką szparagową i chili - przepis krok po kroku
Składniki:
- Sól, pieprz po 1 dużej łyżce
- Czosnek - 5 ząbków
- Musztarda dijon - 50 g
- Mąka pszenna - 100 g
- Olej do smażenia - 50 ml
- Korzeń botwinki - 3 pęczki
- Liść laurowy, ziele angielskie, nasiona kolendry, kminek ziarno po 1 łyżce
- Bulion - 1 l
- Fasolka szparagowa - 200 g
- Czerwone chili - 2 szt.
Składniki na dressing:
- Łodygi i liście botwinki z 3 pęczków
- Cukier - 50 g
- Sól - 25 g
- Ocet biały winny - 100 ml
- Oliwa z oliwek - 50 ml
Sposób przygotowania indyka z botwinką i fasolką szparagową
- Filet z indyka potnij na plastry grubości około 2 cm, posyp dokładnie solą, pieprzem, nasmaruj czosnkiem, musztardą dijon i lekko obtocz w mące pszennej.
- Następnie smaż z każdej strony, aż będzie mieć złoty kolor.
- Gotowego indyka przełóż do metalowego naczynia, dodając korzeń botwinki, suche przyprawy, bulion, fasolę i chili.
- Indyka przykryj i piecz około 45 minut, aż będzie miękki. Aby powstał dresing z botwinki łodygi i liście drobno posiekaj, zasyp cukrem, solą i polej octem winnym.
- Po 30 minutach dodaj oliwę z oliwek.
- Po wyjęciu indyka przełóż na blaszkę i odparuj powstały płyn, aż będzie gęsty.
- Na talerzu ułóż korzeń botwinki, dressing z botwinki, indyka i całość polej powstałym sosem.
Zobacz także:
- Gotuj jak szef kuchni. Poznaj przepisy na ulubione Dania Sebastiana Olmy
- Dania jednogarnkowe Sebastiana Olmy
- Pyszne pieczyste. Zobacz, jak przyrządza je szef kuchni Sebastian Olma
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik / East News
podziel się: