Fasolkowe love, czyli indyk z fasolką szparagową, chili i dressingiem z botwinki - pomysł na pyszny obiad

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik / East News
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy fasolkę szparagową w roli głównej i Sebastiana Olmę. Szef kuchni przygotował indyka z fasolką szparagową i chili oblaną dressingiem z botwinki. Sprawdź przepis i ciesz się pysznym obiadem mistrza kuchni.

Indyk z botwinką, fasolką szparagową i chili - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Sól, pieprz po 1 dużej łyżce
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Musztarda dijon - 50 g
  • Mąka pszenna - 100 g
  • Olej do smażenia - 50 ml
  • Korzeń botwinki - 3 pęczki
  • Liść laurowy, ziele angielskie, nasiona kolendry, kminek ziarno po 1 łyżce
  • Bulion - 1 l
  • Fasolka szparagowa - 200 g
  • Czerwone chili - 2 szt.

Składniki na dressing:

  • Łodygi i liście botwinki z 3 pęczków
  • Cukier - 50 g
  • Sól - 25 g
  • Ocet biały winny - 100 ml
  • Oliwa z oliwek - 50 ml

Sposób przygotowania indyka z botwinką i fasolką szparagową

  1. Filet z indyka potnij na plastry grubości około 2 cm, posyp dokładnie solą, pieprzem, nasmaruj czosnkiem, musztardą dijon i lekko obtocz w mące pszennej.
  2. Następnie smaż z każdej strony, aż będzie mieć złoty kolor.
  3. Gotowego indyka przełóż do metalowego naczynia, dodając korzeń botwinki, suche przyprawy, bulion, fasolę i chili.
  4. Indyka przykryj i piecz około 45 minut, aż będzie miękki. Aby powstał dresing z botwinki łodygi i liście drobno posiekaj, zasyp cukrem, solą i polej octem winnym.
  5. Po 30 minutach dodaj oliwę z oliwek.
  6. Po wyjęciu indyka przełóż na blaszkę i odparuj powstały płyn, aż będzie gęsty.
  7. Na talerzu ułóż korzeń botwinki, dressing z botwinki, indyka i całość polej powstałym sosem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości