Łosoś duszony z zielonymi szparagami i cytrusami według Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Pyszny łosoś z sezonowymi zielonymi szparagami doprawiony świeżymi ziołami i cytrusami. To danie, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Maj to moment, w którym warto jak najczęściej korzystać z nowalijek, jakimi są szparagi. Sprawdź, jak przygotować to danie.

Łosoś duszony z zielonymi szparagami i cytrusami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Cukier - 100 g
    • Sól - 50 g
      • Pomarańcza
        • Grejpfrut
          • Cytryna
            • Mięta, bazylia po świeżym pęczku
              • Filet łososia - 1 kg
                • Sól, pieprz do smaku
                  • Zielone szparagi - 1 kg
                    • Sól do smaku
                      • Zioła prowansalskie
                        • Oliwa z pestek winogron
                          • Świeże zioła i kwiaty jadalne do dekoracji

                            Sposób przygotowania łososia duszonego z zielonymi szparagami i cytrusami

                            1. Na dnie metalowego garnka nasyp cukier i sól, następnie ułóż na przemian cienko pokrojone cytrusy (pomarańcza, grejpfrut i cytryna). Pomiędzy te cytrusy dodaj liście mięty i bazylii.
                              1. Filet łososia podziel na kostkę około 5 na 5 cm zachowując na mięsie skórę. Dopraw solą, pieprzem i ułóż na plastrach cytrusów w garnku, dodaj odrobinę wody, zamknij naczynie i zacznij delikatnie podgrzewać aż zrobi się lekki karmel i ryba zacznie się „ścinać” czyli dusić. Gdy ryba będzie gotowa wyłącz kuchenkę i zostaw na kilka minut.
                                1. Z zielonych szparagów odetnij dolną część, warzywa polej oliwą i natrzyj solą oraz ziołami prowansalskimi. Włącz patelnie grillową lub zwykła i usmaż aż będą chrupkie.
                                  1. Na talerzu ułóż porcje grillowanych szparagów i dodaj na górę kawałki łososia z cienko krojonymi cytrusami. Całe danie udekoruj świeżymi ziołami i kwiatami.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Sebastian Olma

                                    Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana