Łosoś duszony z zielonymi szparagami i cytrusami - przepis krok po kroku
Składniki:
- Cukier - 100 g
- Sól - 50 g
- Pomarańcza
- Grejpfrut
- Cytryna
- Mięta, bazylia po świeżym pęczku
- Filet łososia - 1 kg
- Sól, pieprz do smaku
- Zielone szparagi - 1 kg
- Sól do smaku
- Zioła prowansalskie
- Oliwa z pestek winogron
- Świeże zioła i kwiaty jadalne do dekoracji
Sposób przygotowania łososia duszonego z zielonymi szparagami i cytrusami
- Na dnie metalowego garnka nasyp cukier i sól, następnie ułóż na przemian cienko pokrojone cytrusy (pomarańcza, grejpfrut i cytryna). Pomiędzy te cytrusy dodaj liście mięty i bazylii.
- Filet łososia podziel na kostkę około 5 na 5 cm zachowując na mięsie skórę. Dopraw solą, pieprzem i ułóż na plastrach cytrusów w garnku, dodaj odrobinę wody, zamknij naczynie i zacznij delikatnie podgrzewać aż zrobi się lekki karmel i ryba zacznie się „ścinać” czyli dusić. Gdy ryba będzie gotowa wyłącz kuchenkę i zostaw na kilka minut.
- Z zielonych szparagów odetnij dolną część, warzywa polej oliwą i natrzyj solą oraz ziołami prowansalskimi. Włącz patelnie grillową lub zwykła i usmaż aż będą chrupkie.
- Na talerzu ułóż porcje grillowanych szparagów i dodaj na górę kawałki łososia z cienko krojonymi cytrusami. Całe danie udekoruj świeżymi ziołami i kwiatami.
Zobacz także:
- Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie? Jak je uprawiać?
- Zapiekanka ze szparagami z przepisu Grzegorza Zawieruchy
- Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: