Łosoś duszony z zielonymi szparagami i cytrusami według Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Pyszny łosoś z sezonowymi zielonymi szparagami doprawiony świeżymi ziołami i cytrusami. To danie, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Maj to moment, w którym warto jak najczęściej korzystać z nowalijek, jakimi są szparagi. Sprawdź, jak przygotować to danie.

Łosoś duszony z zielonymi szparagami i cytrusami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Cukier - 100 g
  • Sól - 50 g
  • Pomarańcza
  • Grejpfrut
  • Cytryna
  • Mięta, bazylia po świeżym pęczku
  • Filet łososia - 1 kg
  • Sól, pieprz do smaku
  • Zielone szparagi - 1 kg
  • Sól do smaku
  • Zioła prowansalskie
  • Oliwa z pestek winogron
  • Świeże zioła i kwiaty jadalne do dekoracji

Sposób przygotowania łososia duszonego z zielonymi szparagami i cytrusami

  1. Na dnie metalowego garnka nasyp cukier i sól, następnie ułóż na przemian cienko pokrojone cytrusy (pomarańcza, grejpfrut i cytryna). Pomiędzy te cytrusy dodaj liście mięty i bazylii.
  2. Filet łososia podziel na kostkę około 5 na 5 cm zachowując na mięsie skórę. Dopraw solą, pieprzem i ułóż na plastrach cytrusów w garnku, dodaj odrobinę wody, zamknij naczynie i zacznij delikatnie podgrzewać aż zrobi się lekki karmel i ryba zacznie się „ścinać” czyli dusić. Gdy ryba będzie gotowa wyłącz kuchenkę i zostaw na kilka minut.
  3. Z zielonych szparagów odetnij dolną część, warzywa polej oliwą i natrzyj solą oraz ziołami prowansalskimi. Włącz patelnie grillową lub zwykła i usmaż aż będą chrupkie.
  4. Na talerzu ułóż porcje grillowanych szparagów i dodaj na górę kawałki łososia z cienko krojonymi cytrusami. Całe danie udekoruj świeżymi ziołami i kwiatami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości