Podgrzybki w roli głównej, czyli smaki jesieni na talerzu. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma_18
Sebastian Olma_18
Sezon grzybowy w pełni. Przygotuj pyszne dania według sprawdzonych przepisów Sebastiana Olmy. Zobacz, jak zrobić zupę grzybową z podgrzybków z jarmużem, pieczoną jagnięcinę z warzywami i chrupiącą polentą oraz podgrzybki zapiekane ze szpinakiem i serem Gryoeer. Tymi niebanalnymi potrawami zaskoczysz domowników.

Zupa grzybowa z podgrzybkami i jarmużem

Składniki na zupę grzybową z podgrzybkami:

  • 0,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • 100 g suszonych grzybów
  • liść laurowy, ziele angielskie po 5 szt.
  • 5 l wody

Do garnka włóż skrzydełka z kurczaka, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Nalej zimną wodę i zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu około 1,5 h, aż bulion będzie klarowny i intensywny.

  • 2 kg podgrzybków
  • 3 białe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek świeżego tymianku
  • sól do smaku
  • 1 op. włoszczyzny
  • 1 małe op. jarmużu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana

Jak przygotować zupę grzybową z podgrzybków?

  1. Duże kawałki podgrzybków przetnij na małe kawałki, a mniejsze zostaw w całości. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż razem z grzybami na patelni, dodając listki tymianku i szczyptę soli. Do smażenia dodaj pokrojone w grubszą kostkę warzywa, wszystko razem podsmaż i podlej ugotowanym bulionem.
  2. Wywar, który się gotował, odcedź i przełóż do niego warzywa, liście jarmużu, posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Porcję zupy podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.

Pieczona jagnięcina z podgrzybkami, warzywami i chrupiącą polentą

Składniki na pieczoną jagnięcinę:

  • goleń jagnięca - 6 szt.
  • sól, pieprz po 1 łyżce
  • mały pęczek rozmarynu
  • młoda marchew - 5 szt.
  • seler naciowy x 1 szt.
  • Pietruszka korzeń - 5 szt.
  • podgrzybki - 1 kg
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 0,5 l czerwonego wina
  • 1 l bulionu

Jak przygotować pieczoną jagnięcinę?

  1. Goleń jagnięcą dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekanymi liśćmi rozmarynu. W głębokim garnku obsmaż mięso na złoty kolor, prósząc je wcześniej mąką pszenną. Po obsmażeniu dodaj do garnka pokrojone warzywa (młoda marchew, seler naciowy, pietruszka korzeń) i podgrzybki. Smaż wszystko około 10 minut i dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i cukru, następnie wlej czerwone wino i odparuj. Dodaj bulion tak, aby przykrył mięso, przykryj i wstaw do piekarnika na 1,5 h do temp. 170 st. C.
  2. Wyjmij garnek z piekarnika. Sprawdź, czy mięso jest miękkie i odchodzi od kości. Jeśli tak, to wyjmij pozostałe kawałki i delikatnie zagęść sos.

Pozostałe składniki:

  • 0,5 kg kaszy kukurydzianej
  • 1 l mleka
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml oliwy truflowej

Kaszę kukurydzianą ugotuj z mlekiem, solą i oliwą truflową. Gdy kasza będzie zwarta i gęsta, wylej zawartość na blaszkę i odstaw do wystygnięcia. Gdy polenta będzie zbita, potnij na kawałki i usmaż na patelni na złoty kolor. Na tej samej patelni podsmaż podgrzybki i dodaj do dekoracji.

Podgrzybki zapiekane ze szpinakiem i serem Gryoeer

Składniki na podgrzybki zapiekane ze szpinakiem

  • podgrzybki, duże kapelusze - 1 kg
  • 2 białe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 opakowania liści szpinaku
  • 0,5 kg sera Groyer
  • 1 op. rukoli
  • 200 g orzechów włoskich

Jak przygotować podgrzybki zapiekane ze szpinakiem?

  1. Z podgrzybków wybierz jak największe kapelusze, resztę posiekaj na drobno. Posiekane grzyby podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem. Do grzybów dodaj liście szpinaku i duś tak długo, aż płyn odparuje. Szpinak przełóż na sitko i poczekaj, aż ostygnie. Porcję szpinaku nałóż na kapelusze i zasyp tartym serem Groyer. Gotowe grzyby ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp 185 st. C.
  2. Zapiekane podgrzybki ułóż na talerzu, dodając liście rukoli i prażone orzechy włoskie.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości