Zupa grzybowa z podgrzybkami i jarmużem
Składniki na zupę grzybową z podgrzybkami:
- 0,5 kg skrzydełek z kurczaka
- 100 g suszonych grzybów
- liść laurowy, ziele angielskie po 5 szt.
- 5 l wody
Do garnka włóż skrzydełka z kurczaka, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Nalej zimną wodę i zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu około 1,5 h, aż bulion będzie klarowny i intensywny.
- 2 kg podgrzybków
- 3 białe cebule
- 5 ząbków czosnku
- pęczek świeżego tymianku
- sól do smaku
- 1 op. włoszczyzny
- 1 małe op. jarmużu
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- kwaśna śmietana
Jak przygotować zupę grzybową z podgrzybków?
- Duże kawałki podgrzybków przetnij na małe kawałki, a mniejsze zostaw w całości. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż razem z grzybami na patelni, dodając listki tymianku i szczyptę soli. Do smażenia dodaj pokrojone w grubszą kostkę warzywa, wszystko razem podsmaż i podlej ugotowanym bulionem.
- Wywar, który się gotował, odcedź i przełóż do niego warzywa, liście jarmużu, posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Porcję zupy podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.
Pieczona jagnięcina z podgrzybkami, warzywami i chrupiącą polentą
Składniki na pieczoną jagnięcinę:
- goleń jagnięca - 6 szt.
- sól, pieprz po 1 łyżce
- mały pęczek rozmarynu
- młoda marchew - 5 szt.
- seler naciowy x 1 szt.
- Pietruszka korzeń - 5 szt.
- podgrzybki - 1 kg
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 0,5 l czerwonego wina
- 1 l bulionu
Jak przygotować pieczoną jagnięcinę?
- Goleń jagnięcą dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekanymi liśćmi rozmarynu. W głębokim garnku obsmaż mięso na złoty kolor, prósząc je wcześniej mąką pszenną. Po obsmażeniu dodaj do garnka pokrojone warzywa (młoda marchew, seler naciowy, pietruszka korzeń) i podgrzybki. Smaż wszystko około 10 minut i dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i cukru, następnie wlej czerwone wino i odparuj. Dodaj bulion tak, aby przykrył mięso, przykryj i wstaw do piekarnika na 1,5 h do temp. 170 st. C.
- Wyjmij garnek z piekarnika. Sprawdź, czy mięso jest miękkie i odchodzi od kości. Jeśli tak, to wyjmij pozostałe kawałki i delikatnie zagęść sos.
Pozostałe składniki:
- 0,5 kg kaszy kukurydzianej
- 1 l mleka
- 1 łyżka soli
- 100 ml oliwy truflowej
Kaszę kukurydzianą ugotuj z mlekiem, solą i oliwą truflową. Gdy kasza będzie zwarta i gęsta, wylej zawartość na blaszkę i odstaw do wystygnięcia. Gdy polenta będzie zbita, potnij na kawałki i usmaż na patelni na złoty kolor. Na tej samej patelni podsmaż podgrzybki i dodaj do dekoracji.
Podgrzybki zapiekane ze szpinakiem i serem Gryoeer
Składniki na podgrzybki zapiekane ze szpinakiem
- podgrzybki, duże kapelusze - 1 kg
- 2 białe cebule
- 5 ząbków czosnku
- 4 opakowania liści szpinaku
- 0,5 kg sera Groyer
- 1 op. rukoli
- 200 g orzechów włoskich
Jak przygotować podgrzybki zapiekane ze szpinakiem?
- Z podgrzybków wybierz jak największe kapelusze, resztę posiekaj na drobno. Posiekane grzyby podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem. Do grzybów dodaj liście szpinaku i duś tak długo, aż płyn odparuje. Szpinak przełóż na sitko i poczekaj, aż ostygnie. Porcję szpinaku nałóż na kapelusze i zasyp tartym serem Groyer. Gotowe grzyby ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp 185 st. C.
- Zapiekane podgrzybki ułóż na talerzu, dodając liście rukoli i prażone orzechy włoskie.
Zobacz także:
- Dania z perliczki według przepisu Andrzeja Polana
- Mikołaj Rey w poszukiwaniu najsmaczniejszych malin i jeżyn. Po które odmiany warto sięgnąć?
- Rosół, którym zaskoczysz domowników jesienią. Wystarczy jeden, niepozorny składnik
Autor: Jola Marat
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN