Podgrzybki w roli głównej, czyli smaki jesieni na talerzu. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma_18
Sebastian Olma_18
Sezon grzybowy w pełni. Przygotuj pyszne dania według sprawdzonych przepisów Sebastiana Olmy. Zobacz, jak zrobić zupę grzybową z podgrzybków z jarmużem, pieczoną jagnięcinę z warzywami i chrupiącą polentą oraz podgrzybki zapiekane ze szpinakiem i serem Gryoeer. Tymi niebanalnymi potrawami zaskoczysz domowników.

Zupa grzybowa z podgrzybkami i jarmużem

Składniki na zupę grzybową z podgrzybkami:

  • 0,5 kg skrzydełek z kurczaka
    • 100 g suszonych grzybów
      • liść laurowy, ziele angielskie po 5 szt.
        • 5 l wody

          Do garnka włóż skrzydełka z kurczaka, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Nalej zimną wodę i zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu około 1,5 h, aż bulion będzie klarowny i intensywny.

          • 2 kg podgrzybków
            • 3 białe cebule
              • 5 ząbków czosnku
                • pęczek świeżego tymianku
                  • sól do smaku
                    • 1 op. włoszczyzny
                      • 1 małe op. jarmużu
                        • pęczek natki pietruszki
                          • sól, pieprz do smaku
                            • kwaśna śmietana

                              Jak przygotować zupę grzybową z podgrzybków?

                              1. Duże kawałki podgrzybków przetnij na małe kawałki, a mniejsze zostaw w całości. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż razem z grzybami na patelni, dodając listki tymianku i szczyptę soli. Do smażenia dodaj pokrojone w grubszą kostkę warzywa, wszystko razem podsmaż i podlej ugotowanym bulionem.
                                1. Wywar, który się gotował, odcedź i przełóż do niego warzywa, liście jarmużu, posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
                                  1. Porcję zupy podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.

                                    Pieczona jagnięcina z podgrzybkami, warzywami i chrupiącą polentą

                                    Składniki na pieczoną jagnięcinę:

                                    • goleń jagnięca - 6 szt.
                                      • sól, pieprz po 1 łyżce
                                        • mały pęczek rozmarynu
                                          • młoda marchew - 5 szt.
                                            • seler naciowy x 1 szt.
                                              • Pietruszka korzeń - 5 szt.
                                                • podgrzybki - 1 kg
                                                  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
                                                    • 1 łyżka brązowego cukru
                                                      • 0,5 l czerwonego wina
                                                        • 1 l bulionu

                                                          Jak przygotować pieczoną jagnięcinę?

                                                          1. Goleń jagnięcą dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekanymi liśćmi rozmarynu. W głębokim garnku obsmaż mięso na złoty kolor, prósząc je wcześniej mąką pszenną. Po obsmażeniu dodaj do garnka pokrojone warzywa (młoda marchew, seler naciowy, pietruszka korzeń) i podgrzybki. Smaż wszystko około 10 minut i dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i cukru, następnie wlej czerwone wino i odparuj. Dodaj bulion tak, aby przykrył mięso, przykryj i wstaw do piekarnika na 1,5 h do temp. 170 st. C.
                                                            1. Wyjmij garnek z piekarnika. Sprawdź, czy mięso jest miękkie i odchodzi od kości. Jeśli tak, to wyjmij pozostałe kawałki i delikatnie zagęść sos.

                                                              Pozostałe składniki:

                                                              • 0,5 kg kaszy kukurydzianej
                                                                • 1 l mleka
                                                                  • 1 łyżka soli
                                                                    • 100 ml oliwy truflowej

                                                                      Kaszę kukurydzianą ugotuj z mlekiem, solą i oliwą truflową. Gdy kasza będzie zwarta i gęsta, wylej zawartość na blaszkę i odstaw do wystygnięcia. Gdy polenta będzie zbita, potnij na kawałki i usmaż na patelni na złoty kolor. Na tej samej patelni podsmaż podgrzybki i dodaj do dekoracji.

                                                                      Podgrzybki zapiekane ze szpinakiem i serem Gryoeer

                                                                      Składniki na podgrzybki zapiekane ze szpinakiem

                                                                      • podgrzybki, duże kapelusze - 1 kg
                                                                        • 2 białe cebule
                                                                          • 5 ząbków czosnku
                                                                            • 4 opakowania liści szpinaku
                                                                              • 0,5 kg sera Groyer
                                                                                • 1 op. rukoli
                                                                                  • 200 g orzechów włoskich

                                                                                    Jak przygotować podgrzybki zapiekane ze szpinakiem?

                                                                                    1. Z podgrzybków wybierz jak największe kapelusze, resztę posiekaj na drobno. Posiekane grzyby podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem. Do grzybów dodaj liście szpinaku i duś tak długo, aż płyn odparuje. Szpinak przełóż na sitko i poczekaj, aż ostygnie. Porcję szpinaku nałóż na kapelusze i zasyp tartym serem Groyer. Gotowe grzyby ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp 185 st. C.
                                                                                      1. Zapiekane podgrzybki ułóż na talerzu, dodając liście rukoli i prażone orzechy włoskie.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana