Suszenie grzybów w domu. Jak najlepiej wykorzystać dary jesieni? Przedstawiamy uniwersalny sposób

Dzień Dobry TVN
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Kurki, borowiki i podgrzybki kuszą swoim aromatem. Jak prawidłowo je ususzyć, żeby zachowały swój smak co najmniej do Wigilii? Sylwia Majcher, dziennikarka i propagatorka zero waste przedstawia swoje sposoby.

Smak suszonych grzybów - czy to umami?

Wiele osób cały rok czeka na sezon grzybowy. I wreszcie jest. Korzystamy więc z pięknej pogody, bierzemy koszyk i szukamy leśnych skarbów. Tylko co zrobić, jak już je znajdziemy? Najlepiej ususzyć. To właśnie ten aromat tak wspaniale poprawia smak przeróżnych dań.

Suszony smak grzybów, to jest umami, czyli ten piąty smak

- tłumaczy Sylwia Majcher.

Zaledwie dwa, trzy ususzone grzyby dodane do świątecznego barszczu, nadają mu niepowtarzalnego charakteru. Do Świąt zostało jednak jeszcze kilka miesięcy. Chcąc zachować dary jesieni do grudnia (albo i dłużej), ususzmy je. Jak to zrobić poprawnie, podpowiada Sylwia Majcher.

Jak suszyć grzyby - przepis krok po kroku

Mogłoby się wydawać, że podczas suszenia grzybów, trudno zepsuć cokolwiek. Jednak grzyby uwielbiają chłonąć wodę, co jest kluczową informacją, kiedy zabieramy się za suszenie. Jeśli przechowuje się je w wilgotnych warunkach, mogą zacząć pleśnieć.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zbieramy grzyby i oczyszczamy je pędzelkiem lub ściereczką - najlepiej jeszcze w lesie. Uważajmy, żeby za bardzo ich nie zmoczyć – nie chcemy, żeby spleśniały.
  2. W domu przed suszeniem kroimy grzyby tak, żeby równomiernie i szybko się ususzyły - najlepiej na plastry.
  3. Jeżeli widzimy, ze są poniszczone, albo coś niepokojącego się z nimi dzieje, nie wrzucajmy ich do suszenia. Takie grzyby nie nadają się do suszenia.
  4. Następnie wkładamy do suszarki lub do piekarnika – temperatura nie powinna przekraczać 50 stopni Celsjusza.
  5. Ususzone grzyby przekładamy do bawełnianej, lnianej, papierowej torebki lub pojemnika/słoika. Nie powinno się przechowywać suszonych grzybów w plastikowych pojemnikach.

Smacznego!

Zobacz wideo: Czas na grzybobranie! Ciekawe fakty ze świata grzybów

x-news

Zobacz także:

Autor: Anna Korytowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości