Przepisy kulinarne

Sezon na grzyby rozpoczęty! Poznaj najlepsze przepisy

Przepisy kulinarne

Sezon na grzyby rozpoczęty! Poznaj najlepsze przepisy

Zaczyna się sezon na grzyby, które stanowią niezwykłe źródło intensywnych aromatów. Są także źródłem wartości odżywczych. Sebastian Olma w kuchni Dzień dobry TVN przygotował pyszne potrawy bazujące na grzybach, a także pokazał swoje patenty na oczyszczanie grzybów, rozpoznawanie ich świeżości i prostą obróbkę.

Grillowane pieczarki portobello z rozmarynem, czosnkiem i masłem sojowym

Składniki na 4 porcje:

  • 8 pieczarek portobello
  • 20 ml oleju z pestek winogron
  • 50 g rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku + 1 cała główka do smażenia 100 g masła
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 papryczka chili

Przygotowanie:

Masło wymieszać z jasnym sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Pieczarkę obrać ze skóry, polać olejem z pestek winogron i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu - łodygi zostawić. Na grillowej patelni ułożyć łodygi rozmarynu i przeciętą na pół główkę czosnku, obok położyć pieczarki i smażyć z jednej strony przez około 5 minut. Pod koniec na wierzch położyć masło sojowe i zostawić na patelni, aż masło się roztopi. Gotowe pieczarki przełożyć na półmisek.

Smażone kurki w sosie tymiankowym - przygotowane w ten sposób mogą być podane z makaronem, ryżem lub kaszą, bądź też mogą pełnić funkcję sosu.

Smażone kurki w sosie tymiankowym

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g cebulki szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g świeżych kurek
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 500 ml wywaru grzybowego
  • 100 g świeżego tymianku
  • 400 g makaronu tagliolini (lub opcjonalnie kaszy) Sól
  • Pieprz
  • Olej z pestek winogron do smażenia

Przygotowanie:

Kurki dokładnie oczyścić pędzelkiem lub małym nożykiem. W rondelku na oleju podsmażyć szalotkę z czosnkiem, dodać kurki i smażyć całość przed 5-6 minut. Podlać wywarem grzybowym i poczekać aż odparuje. Dolać śmietankę i poczekać, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron gotować przez około 6 minut w posolonej wodzie i dodać do sosu.

Tosty z serem Gruyère, sezonowymi grzybami i jajkiem sadzonym

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mały bochenek pełnoziarnistego chleba tostowego 50 g klarowanego masła
  • 200 g świeżych kurek
  • 200 g świeżych borowików
  • 200 g pieczarek kasztanowych 200 g boczniaków
  • 300 g sera Gruyère
  • 4 jaja „zerówki”
  • 1 pęczek cebulki dymki 100 g jadalnych kasztanów Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie wyczyścić i pociąć na mniejsze kawałki. Podsmażyć na patelni z cebulką dymką na klarowanym maśle na złoty kolor. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorem. Ser Gruyère zetrzeć na tarce. Podsmażone grzyby ułożyć na tostach, a na nich jajo sadzone. Całość posypać tartym serem i zetrzeć na wierzch kasztany.

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
70
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0