Przepisy kulinarne

Fit przepisy od baletnicy Opery Narodowej: syrniki, okroszka i placek owsiany

Svetlana Ovsyankina pochodzi z Rosji, a w Polsce mieszkam od ponad 10 lat. Jest baletnicą w  Operze Narodowej, a prywatnie spełnia się jako blogerka kulinarna. Poznajcie jej przepisy na dietetyczne  syrniki, okroszkę i placek owsiany. 

Syrniki

Przepis:

  • 1 opakowanie twarogu klinek  lub piątnica
  • 1 jajko
  • 40 g kaszy manny nie ugotowanej lub 40 mąki ryżowej. Z mąką ryżową wychodzą najlepiej.
  • 1 łyżka ksylitolu lub to, czego używacie do posłodzenia.
  • ewentualnie aromat waniliowy
  • 5 g oleju kokosowego

Zobacz też: Domowe chipsy z ziemniaków, marchewki, buraków, jabłek, jarmużu i inne - przepisy 

Lub około 5 g mąki ryżowej do obtoczenia i można usmażyć bez dodatku tłuszczu 👌

Twaróg rozkruszyć, dodać jajko, mannę czy mąkę, ksylitol (jeżeli dosładzasz), aromat i wszystko wymieszać. Ręce zwilżamy wodą i formujemy małe placuszki. Każdy od razu przekładając na patelnie, posmarowaną odrobiną oleju kokosowego. Ważne! Smażymy na małym ogniu, po co najmniej 5 minut z każdej strony. Przewracamy za pomocą dwóch silikonowych łopatek. W przypadku smażenia bez tłuszczu, każdy placuszek trochę obtaczamy w mące i smażymy na suchej patelni.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Uwaga! 😉 Kto nadal ma problem z usmażeniem syrników 🙄 Na IGTV dodałam filmik 👌 Pokazuje wszytko krok po kroku, nie ma szans żeby nie wyszły 😜 Tutaj też przypominam przepis, ciągle Was przybywa ❤️ kto jeszcze nie zna, lub nie próbował, musicie je zrobić! 😉😋. . _______________________________ Z podanych składników robię 8 sztuk. 1 placuszek ma: 68 kcal/ 2,4 tłuszcz /4,9 węgle /6,4 białko ______________________________ Przepis: 📍 1 opakowanie twarogu klinek z biedronki 250 g ( taki trójkąt, co się kruszy) również jest firmy piątnica I z Lidla 📍 1 jajko 📍 40g kaszy manny nie ugotowanej lub 40 mąki ryżowej. Z mąką ryżową wychodzą najlepiej. 📍 1 łyżka ksylitolu lub to, czego używacie do posłodzenia. 📍 ewentualnie aromat waniliowy 📍 5g oleju kokosowego Lub około 5 g mąki ryżowej do obtoczenia i można usmażyć bez dodatku tłuszczu 👌 Twaróg rozkruszyć, dodać jajko, mannę czy mąkę, ksylitol (jeżeli dosładzasz), aromat i wszystko wymieszać. Ręce zwilżamy wodą i formujemy małe placuszki. Każdy od razu przekładając na patelnie, posmarowaną odrobiną oleju kokosowego. Ważne! Smażymy na małym ogniu, po co najmniej 5 minut z każdej strony. Przewracamy za pomocą dwóch silikonowych łopatek. W przypadku smażenia bez tłuszczu, każdy placuszek trochę obtaczamy w mące i smażymy na suchej patelni. _____________________________ #syrniki #syrniki_fpz #śniadanie_fpz #sniadanie #breakfast #placuszki #zdrowejedzenie #zdroweprzepisy #zdrowenawyki #zdrowojem #zdrowo #zdrowie #dietetyk #dieta #białko #protein #foodblogger #blogerka #fitprzepisyodbaletnicy #fitprzepisy

Post udostępniony przez Svetlana👩made In🇷🇺live in🇵🇱 (@fit_przepisy_od_baletnicy)

Okroszka

Przepis:

  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 ugotowane jajko
  • 2 rzodkiewki
  • 1 mały ogórek 70 g
  • 50 g ugotowanej piersi z kurczaka
  • 1 łyżka musztardy
  • 450 ml kefiru
  • 150 ml wody gazowanej
  • szczypiorek, koperek

Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, koperek i szczypiorek posiekać. Dodać musztardę, kefir, wodę i sól. Dokładnie wymieszać i gotowe.

Zobacz też: Dania z grilla Piotra Kucharskiego: brie z rozmarynem i grillowane banany z czekoladą 

Placek owsiany

Przepis:

  • 1 jajko.
  • 80 g twarożku grani. Można użyć innego twarogu.
  • 40 g płatków owsianych.
  • 20 ml mleka
  • szczypta soli

Placek jest bardzo uniwersalny, bo można zjeść jak na słodko z owocami, dżemem, czy jak u mnie z masłem orzechowym i bananem. Lub w wersji wytrawnej z serem żółtym, łososiem i awokado.

Też sprawdza się na wynos, bo na zimno również smakuje świetnie. A w składzie wszystko czego potrzebujemy na pełnowartościowe śniadanie.

Wszystkie składniki zblendować. Smażyć na rozgrzanej patelni na małym ogniu pod przykryciem z dwóch stron. Ja smażę bez użycia tłuszczu. Patelnie można posmarować odrobiną oleju kokosowego.

Zobacz też: Jak marynować grzyby w occie spirytusowym, jabłkowym i winnym? >>>

Co sądzisz o tym artykule?
86
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0