Szałwiowo-musztardowa polędwiczka
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 gałązki szałwii
Marynata:
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Polędwiczkę przekroić wzdłuż na połowę. Do środka nałożyć szałwii i związać sznurkiem wędliniarskim lub nitką. Musztardę wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Polędwiczkę nasmarować marynatą. Grillować z każdej strony aż polędwiczka będzie gotowa.
>>> Zobacz także:
- Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jak prawidłowo czyścić ruszt? Rady Katarzyny Bosackiej
- Żeberka w sosie barbecue – amerykański przysmak na grilla
- Przepisy na łososia z grilla - z koperkiem, kolendrą lub masłem czosnkowo-limonkowym
Brie z rozmarynem
Składniki:
- 1 ser brie
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka miodu
- kawałek papieru do pieczenia
- bagietka do podania
Przygotowanie:
Papier do pieczenia zgnieść w rękach i zanurzyć w wodzie. Ser ułożyć na papierze, polać miodem i posypać igiełkami rozmarynu. Zawinąć i opiekać na grillu z każdej strony po 6-7 minut. Odwinąć z papieru. Jeść maczając w nim pieczywo.
Kolorowa grillowana sałatka
Składniki:
- 2 sałaty rzymskie
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
Sos:
- 4 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Sałaty przekroić wzdłuż. Papryki wydrylować i podzielić na cztery części. Cukinię pokroić na większe kawałki. Warzywa przyprawić solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Skropić oliwą z oliwek. Sałatę opiec przez 2-3 minuty a resztę warzyw aż będą miękkie. Składniki sosu wymieszać. Papryki i cukinię pokroić w drobną kostkę i posypać nią połówki sałat i polać sosem.
Grillowany ananas
Składniki:
- 1 dojrzały ananas
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Ananasa obrać ze skórki. Masło wymieszać z miodem. Ananasa natrzeć masłem z miodem i grillować z każdej strony na małym ogniu. Nacierając jeszcze 2-3 razy w trakcie.
Grillowane banany z czekoladą
Składniki:
- 4 banany
- 4 kostki czekolady
Przygotowanie:
Banany opiec na grillu z jednej strony przez 2-3 minuty. Obrócić i naciąć skórkę wzdłuż. W nacięcie nałożyć czekolady i zostawić do stopienia, grillując kolejne 2-3 minuty.