Obowiązkową pozycją w menu każdego prawdziwego grill party są oczywiście żeberka. Choć można przyrządzać je na wiele sposobów, najpopularniejsze są żeberka w sosie barbecue z grilla. Na przestrzeni lat, ten kultowy amerykański przysmak stał się symbolem każdego sezonu grillowego. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne, chrupiące żeberka w sosie barbecue.

Rozpowszechnili je Amerykanie, pokochał je cały świat. Żeberka w sosie barbecue z grilla to potrawa, bez której dziś nie wyobrażamy sobie letniej imprezy w ogrodzie. W Stanach Zjednoczonych żeberka w sosie barbecue są czczone na równi ze świątecznym indykiem na Święto Dziękczynienia. Wraz z rozpoczęciem lata w niemal każdym stanie – od Memphis przez Karolinę Południową aż do Teksasu – grillowi zapaleńcy stają w szranki o tytuł grillowego mistrza. Na czym polega fenomen tej potrawy?

Zobacz także: Przekąski na grilla dla dzieci i dorosłych. Z czego zrobić przekąski na grilla?

Żeberka w sosie barbecue – skąd pochodzi ta potrawa?

Żeberka w sosie barbecue mają długą i burzliwą historię. Choć trudno w to uwierzyć, pierwsze wzmianki o potrawach mięsnych z dodatkiem słynnego sosu sięgają czasów kolonii amerykańskich XVII wieku! Delektowali się nim w tamtych czasach Anglicy, Francuzi i Niemcy, dlatego trudno jednoznacznie stwierdzić, które z państw przyczyniło się do powstania receptury sosu. Faktem jest, że zwyczaj dodawania sosu barbecue do grillowanych i pieczonych dań mięsnych na stałe zakorzenił się w świadomości Amerykanów. Z czasem sos stał się jednym z symboli amerykańskiej popkultury, podobnie jak puszka zupy pomidorowej marki Campbell.

Żeberka w sosie barbecue – za co tak bardzo je kochamy?

Na przestrzeni lat receptura sosu zmieniała się wielokrotnie. Obecnie każdy ze stanów USA ma własną, charakterystyczną wersję, a każda z nich różni się nieco kompozycją smakową . Sos barbecue jest nieodłącznym dodatkiem do pieczonych i grillowanych mięs. Nie ulega wątpliwości, że najpopularniejszą potrawą wśród amerykańskich miłośników grillowania są żeberka w sosie barbecue. Zwyczaj serwowania żeberek w sezonie grillowym urósł w USA do rangi świętego rytuału. Słodki, lekko dymny smak kultowego sosu w połączeniu z soczystym, kruchym mięsem trudno zastąpić jakąkolwiek inną potrawą. Nic dziwnego, że żeberka w sosie barbecue z grilla mają tylu amatorów na całym świecie . Z równym namaszczeniem przyrządzane są w wielu krajach Europy, Azji i Australii.

Zobacz także: Ziemniaki z grilla – jak je piec, aby były najsmaczniejsze?

Przepis na żeberka w sosie barbecue krok po kroku

Choć żeberka w sosie barbecue z grilla najlepiej smakują w sezonie letnim , np. podczas garden party , słodko-dymnym smakiem chrupiącego mięsa możesz cieszyć się o każdej porze roku. Żeberka w sosie barbecue z piekarnika smakują równie dobrze, a jedzone zimą przywołują wspomnienia słonecznego lata. Kochasz potrawy mięsne z grilla? Prezentujemy prosty przepis na żeberka w sosie barbecue , które bez problemu przygotujesz w piekarniku!

Składniki (przepis na dwie duże porcje):

  •  1 kilogram mięsistych żeberek wieprzowych,
  • do marynaty:
  •  7 ząbków czosnku,
  •  6 liści laurowych,
  •  6 gałązek świeżego tymianku,
  •  2 łyżeczki soli,
  •  1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  •  2 łyżeczki słodkiej papryki,
  •  150 ml whisky,
  •  4 łyżki sosu Worcestershire.

Składniki sosu barbecue:

  •  2 niewielkie cebule,
  •  5 ząbków czosnku,
  •  3 łyżki octu winnego,
  •  3 łyżki wody,
  •  5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  •  2 łyżki miodu,
  •  2 łyżki musztardy dijon,
  •  2 łyżki soku pomarańczowego,
  •  2 łyżki sosu Worcestershire,
  •  3 łyżki brązowego cukru,
  •  1,5 łyżeczki soli,
  •  1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  •  1,5 łyżeczki oryginalnego tabasco,
  •  1,5 łyżki klarowanego masła,
  •  1,5 łyżeczki słodkiej papryki.

Przygotowanie:

1. Umyj żeberka pod zimną wodą, osusz. Podziel je na niewielkie kawałki.

2. Do miski przełóż wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj.

3. Zanurz żeberka w marynacie, przykryj miskę folią aluminiową i wstaw na noc do lodówki.

4. Następnego dnia wyjmij żeberka z lodówki, wymieszaj je raz jeszcze w marynacie i lekko osusz. Pozostałą marynatę odstaw na później.

5. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego, polej resztą marynaty i zamknij pokrywą. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃.

6. Piecz żeberka przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas polewaj je powstałym sosem pieczeniowym.

7. Upieczone żeberka wyjmij z piekarnika i przełóż do naczynia, w którym zmieszczą się wszystkie kawałki mięsa (ułożone obok siebie). Idealnie sprawdzi się w tym celu zwykła blacha do pieczenia.

8. Pora na marynatę barbecue: posiekaj drobno cebulę i czosnek.

9. Na patelni rozgrzej masło, a następnie wrzuć cebulę i podsmaż do zrumienienia.

10. Dodaj czosnek, mieszaj przez ok. 1 minutę, a następnie wlej ocet winny, 3 łyżki gorącej wody i koncentrat pomidorowy, wymieszaj.

11. Dodaj tabasco, sos Worcestershire, sok pomarańczowy, cukier, miód i musztardę dijon. Wymieszaj porządnie wszystkie składniki.

12. Przypraw sos cukrem, solą, pieprzem i słodką papryką. Raz jeszcze wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Sos barbecue gotowy!

13. Polej żeberka sosem, włóż ponownie do piekarnika i piecz w temperaturze 190℃, aż zarumienią.

14. Kiedy będą rumiane na wierzchu i miękkie w środku, możesz wyjąć je z piekarnika.

15. Żeberka w sosie barbecue możesz serwować z frytkami albo z pieczywem.

Zobacz film: Potrawy z grilla. Źródło: Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
63
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0