Pieczone ziemniaki z grilla nie są być może kulinarnym wyzwaniem, jednak mało kto wie, jak je zrobić. Przepis jest banalny, jednak liczy się w nim kilka drobnych szczegółów. Jak je przygotować do zapiekania na grillu, aby zachwycały smakiem? Czy ziemniaki z grilla w folii to jedyne rozwiązanie? Zobaczcie, na co zwrócić uwagę, zabierając się za grillowanie z kartoflem z roli głównej.
Zobacz też: Propozycje sosów na grilla. Czosnkowy i musztardowy – przepisy
Jak zapiekać ziemniaki z grilla w folii?
Jeśli przygotowujemy się do grillowania ziemniaków, pierwszym krokiem jest ich właściwy wybór. Nie każdy okaz nadaje się do tego, aby go upiec. Jakich egzemplarzy zatem unikać? Na pewno starych oraz tych, które zaczynają kiełkować. Do grillowania świetnie za to sprawdzą się młode ziemniaki, które wystarczy jedynie umyć i upiec w mundurkach. Najlepiej jest zapiekać je wraz ze skórką. Bulwę w pierwszej kolejności należy dokładnie umyć, a następnie ponakłuwać widelcem. Taki zabieg sprawi, że ciepło szybciej będzie przenikać do środka ziemniaka. Następnie kartofle smarujemy oliwą z oliwek i zawijamy w folię aluminiową. Jeśli chodzi o czas, jaki potrzebują ziemniaki do upieczenia, jest to zależne od tego, czy mamy młode, czy nieco starsze bulwy. Warto więc na bieżąco kontrolować ich poziom miękkości i wypieczenia. Jeśli chcemy przygotować pieczone ziemniaki z grilla w folii aluminiowej, jednak w formie pociętej w plasterki, należy pamiętać o tym, aby folię uprzednio nasmarować tłuszczem, a między kawałki ziemniaka włożyć cebulkę i ząbki czosnku lub masełko czosnkowe. Po upieczeniu będą niezwykle aromatyczne i chrupiące i idealnie będą komponować się z kubkiem pysznej maślanki, zsiadłego mleka czy nawet w duecie z pysznym greckim sosem tzatziki. Jakie zioła idealnie komponują się z pieczonymi ziemniakami? Na pewno będzie to tymianek, rozmaryn, bazylia, suszony koperek oraz majeranek. Przyprawy można dodać, posypując plasterki ziemniaka jeszcze przed włożeniem do folii lub użyć ich do marynaty.
Ziemniaki z grilla – przepis
Z grillowaniem na świeżym powietrzu nieodłącznie kojarzą się kiełbaski, kaszanka, zapiekany chlebek i… ziemniaki! Te ostatnie zwykle stanowią dodatek do mięsa i nikt zazwyczaj nie próbuje ich specjalnie przyrządzać. Warto jednak znać kilka podstawowych metod na to, jak wzbogacić ich smak, by rozpieszczały nasze podniebienie. Oto przepisy na ziemniaka z grilla w kilku odsłonach:
Ziemniaki z grilla z boczkiem – w tej wersji ziemniaki gotujemy, obtaczamy w oleju i posypujemy tymiankiem i rozmarynem. Następnie zawijamy je w plasterki boczku i spinamy całość wykałaczką. Tak przygotowane układamy na tacce grillowej i pieczemy, do momentu aż nabiorą złocistego kolorytu, a boczek stanie się zarumieniony i chrupiący. Alternatywną wersją jest ta, w której plasterki i boczek nabijamy naprzemiennie na szaszłyk i zapiekamy w folii. Smakują równie wybornie.
Ziemniaki z grilla z twarożkiem – twarożek przygotowany z sera białego, jogurtu naturalnego, ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanego szczypiorku i koperku. Może nam w tym przepisie posłużyć jako dekoracja upieczonych ziemniaków lub farsz. Wystarczy masę ułożyć na jeszcze ciepłych i nieco wydrążonych w środku połówkach ziemniaka i posypać solą i pieprzem. Ciekawostka: w Wielkopolsce mówi się na to danie „pyra z gzikiem”.
Zobacz też: Przekąski na grilla dla dzieci i dorosłych. Z czego zrobić przekąski na grilla?
Ziemniaki z grilla faszerowane – ważne jest, aby przed przystąpieniem do działania ziemniaki dobrze oczyścić, ugotować al dente, przekroić na pół i wydrążyć środki. Największy ich urok w takiej formie polega na tym, że można je nadziewać wieloma pysznościami. Przepis na pieczone ziemniaki z grilla może więc się zmieniać, dlatego nie bójmy się być kreatywni. Z klasyki świetnie sprawdzą się ziemniaki faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami z serem i tymiankiem czy kiełbasą i cebulką połączoną z masą ziemniaczaną. Do każdej z tych wersji możemy dodać ser żółty, a następnie połówki ziemniaka złączyć i zawinąć w folię. Na grillu pieczemy je aż do miękkości.
Ziemniaki z grilla w ziołach – takie ziemniaki z grilla w folii aluminiowej najlepiej będą smakować, jeśli je uprzednio ugotujemy, a następnie potniemy w plasterki i natrzemy olejem. Potem wystarczy je posypać przyprawami takimi jak np. papryka ostra i czosnek i dodać zioła np. szałwię, bazylię i oregano. Tak przygotowane układamy na folii aluminiowej, zwijamy ją ściśle i wkładamy na grilla na 35 minut. Opcjonalnie ziemniaki można zamarynować w przyprawach i dopiero potem upiec np. na aluminiowej tacce.
Zobacz też: Kaszanka z grilla - jak przygotować kaszankę?