Kaszanka z grilla - jak przygotować kaszankę? Przepisy na pyszną kaszankę na grilla

kiełbasa i cebula na grillu
Te grillowe przekąski zachwycą Twoich gości
Źródło: Marianne Purdie/GettyImages
Kaszanka to tradycyjna polska potrawa, która może równie dobrze smakować jako danie z grilla. Jak zrobić kaszankę na grillu, by zachwyciła smakiem wszystkich gości?

Kaszanka to wyrób z kaszy i krwi zmieszany z podrobami. Ta potrawa jest bardzo popularna w Polsce, na Słowacji i w Niemczech. Kaszanka może być też świetnym daniem na grilla. Jak przyrządzić kaszankę na grilla ? Sposobów jest naprawdę wiele. Grillowana kaszanka z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tego tradycyjnego polskiego wyrobu. Jak zrobić kaszankę z grilla na kilka sposobów - przepisy. 

Kaszanka z kapustą kiszoną na grilla

Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną to jedna z propozycji podania. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Kaszanka z grilla w folii z kapustą kiszoną to świetny pomysł na danie z rusztu. Żeby ją zrobić, będziemy potrzebować: 

0,5 kg kapusty kiszonej,

2 kawałki kaszanki,

szczyptę soli,

szczyptę pieprzu.

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną należy dokładnie wycisnąć z soku, pokroić na drobne kawałki i doprawić solą i pieprzem.

Na folii aluminiowej układamy kapustę, następnie kawałek kaszanki i znów porcję kapusty

Całość należy dokładnie owinąć folią.

Kaszankę z kapustą pieczemy na grillu 30-40 minut.

Kaszanka z kapustą z grilla dzięki połączeniu smaków daje niezwykły efekt. Z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. 

Kaszanka z grilla z cebulą

Kaszanka z cebulą na grilla to jeden z najbardziej popularnych sposobów serwowania tego przysmaku. Składniki potrzebne do przygotowania to: 

2 cebule,

2 kawałki kaszanki,

szczypta soli,

szczypta pieprzu,

łyżeczka czosnku granulowanego.

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w piórka.

Na folii aluminiowej kładziemy kaszankę i obkładamy ją cebulą. Całość posypujemy przyprawami i dokładnie zawijamy.

Kaszankę z cebulką smażymy na rozgrzanym grillu około 30 minut.

Kaszanka z cebulą z grilla jest daniem niezwykle prostym, ale bardzo smacznym. Cebulka idealnie współgra ze smakiem kaszanki. 

Kaszanka z grilla z cebulą i jabłkiem

Kaszanka z grilla w folii aluminiowej w wersji z cebulą i jabłkiem nadaje przekąsce oryginalnego smaku. Żeby przygotować danie, będziemy potrzebować: 

2 cebule,

2 kawałki kaszanki,

1 jabłko,

łyżeczkę majeranku,

do smaku: sól i pieprz.

Przygotowanie:

Jabłka i cebulę należy obrać i pokroić na podłużne kawałki.

Na folii aluminiowej kładziemy kaszankę, wokół niej kawałki jabłek i cebulę.

Całość doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

Kaszankę z jabłkiem i cebulką dokładnie zawijamy folią aluminiową.

Danie smażymy na grillu 20 -40 minut.

Dodanie jabłek i cebuli do kaszanki ożywia smak potrawy. Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą to propozycja dla tych, którzy lubią przełamywać smaki. 

Kaszanka z grilla z warzywami

Kolejną propozycją podania kaszanki z grilla jest wersja z warzywami. Do jej przygotowania będziemy potrzebować: 

•2 kawałki kaszanki,

•2 cebule,

•1 paprykę czerwoną,

•1 cukinię,

•5 sztuk pieczarek,

•2 ząbki czosnku,

•łyżeczkę majeranku,

•do smaku: sól i pieprz.

Przygotowanie:

•Wszystkie warzywa kroimy na drobną kostkę i mieszamy w misce.

•Na folii aluminiowej układamy kaszankę, a na niej kładziemy zmieszane warzywa.

•Całość doprawiamy przyprawami i zawijamy dokładnie folią.

•Kaszankę pieczemy na rozgrzanym grillu około 30 minut.

Kaszanka z grilla z warzywami sprawdzi się świetnie jako przekąska podczas imprez na świeżym powietrzu. 

Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną w folii – jak zrobić?

Składniki:

· 4 kawałki kaszanki,

· 1 cebula,

· 50 dag kapusty kiszonej,

· sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Kapustę kiszoną odciśnij z wody. Cebulę obierz i pokrój w piórka. 

2. Przygotuj duże arkusze folii aluminiowej. Na każdym z kawałków folii ułóż: kapustę kiszoną, kilka piórek cebuli, przyprawy, kaszankę, ponownie kapustę kiszoną, cebulę i przyprawy. Całość zawiń w folię aluminiową. 

3. Kaszankę z kapustą kiszoną w folii połóż na ruszt rozgrzanego grilla. Potrawę grilluj do momentu, aż kapusta i cebula zmiękną.

Kaszanka z grilla z cebulą i jabłkiem – jak zrobić?

Składniki:

· 8 średniej wielkości kaszanek,

· 6 ząbków czosnku,

· 2 duże, kwaskowate jabłka,

· 1 duża cebula,

· 10 łyżek ostrego sosu do dań z grilla,

· 2 łyżki suszonego majeranku,

· olej rzepakowy (do natłuszczenia folii).

Sposób przygotowania:

1. Czosnek i cebulę obierz. Jabłka obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne.

2. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie w plasterki.

3. Kaszankę posmaruj obficie ostrym sosem do grillowanych dań.

4. Folię aluminiową posmaruj od wewnątrz olejem. Na natłuszczonej folii ułóż kaszankę i obłóż ją czosnkiem, cebulą i jabłkami. Całość posyp majerankiem. 

5. Kaszankę zawiń w folię aluminiową tak, by łączenie folii znalazło się na górze.

6. Kaszankę w folii ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj przez około 10 minut. 

Kaszanka z cebulą z grilla – jak zrobić?

Składniki:

· 600 g kaszanki,

· 2 cebule,

· suszony majeranek do smaku,

· świeżo mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Kaszankę obierz ze skórki. Ułóż na folii aluminiowej.

2. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Obłóż nią kaszankę. Całość posyp majerankiem i pieprzem. 

3. Kaszankę zawiń w folię aluminiową. Ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla. Kaszankę z cebulą grilluj przez około 15 minut. 

Kaszanka z grilla z warzywami – jak zrobić?

Składniki:

· 6 kawałków kaszanki,

· ½ żółtej papryki,

· ½ czerwonej papryki,

· ½ zielonej papryki,

· 2 cebule,

· 4 pomidory,

· 2 ząbki czosnku,

· 2 jabłka,

· sól, pieprz, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie rodzaje papryk, pomidory i jabłka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. 

2. Z kaszanek usuń osłonkę. Każdy kawałek kaszanki ułóż na folii aluminiowej, następnie lekko rozdrobnij widelcem. 

3. Na folii wokół kaszanki ułóż pokrojone warzywa i jabłka. Całość oprósz solą, pieprzem i majerankiem.

4. Kaszankę połóż na grillu. Potrawę grilluj przez 25 minut. 

Kaszanka z grilla inaczej – przepis

Składniki:

· 250 g kaszanki,

· 1 młoda cukinia,

· ½ papryki czerwonej,

· ½ pora,

· szczypta czubrycy zielonej (mieszanka bułgarskich ziół),

· sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Cukinię starannie umyj pod bieżącą wodą. Przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą małej łyżeczki wydrąż miąższ ze środka. Środek cukinii dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw.

2. Kaszankę wyjmij z osłonki. Przełóż do miseczki i rozgnieć za pomocą widelca. 

3. Do rozgniecionej kaszanki dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pora. Całość dopraw pieprzem i czubrycą. 

4. Masą z kaszanki i warzyw wypełnij wnętrze cukinii. Całość zawiń w folię aluminiową i połóż na rozgrzanym ruszcie grilla. Cukinię z kaszanką grilluj do momentu, aż cukinia stanie się miękka. 

Kaszanka z grilla - kalorie

Kaszanka nie należy do najbardziej dietetycznych potraw. Kawałek o wadze 150 g ma około 300 kalorii. Ma też sporo tłuszczu, węglowodanów i białka. Żeby spalić kalorie po zjedzeniu kaszanki z grilla musimy jeździć pół godziny na rowerze albo przez godzinę spacerować szybkim krokiem. Jednak raz na jakiś czas smaczna kaszanka z grilla na pewno nam nie zaszkodzi.

Kaszankę na grilla można przygotować na wiele sposobów. Grillowana kaszanka ma wielu miłośników, którzy chwalą sobie jej wyjątkowy smak. Grillowanie kaszanki nie jest skomplikowane, dlatego ten przysmak z rusztu może przyrządzić każdy. Ciężko wskazać, jaka jest najlepsza kaszanka z grilla - wszystko zależy od preferencji smakowych. Na szczęście istnieje tak wiele propozycji podania, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. 

Kaszanka z grilla – jak zrobić kaszankę na grillu?

Kaszanka z grilla jest bardzo smacznym, sycącym i aromatycznym daniem, które wykona się w prosty i szybki sposób. Do jej przyrządzenia potrzebna jest folia aluminiowa, na której układa się kawałki kaszanki oraz rozmaite dodatki. Najczęściej kaszanka z grilla przygotowywana jest z dodatkiem cebuli oraz różnych przypraw, takich jak wędzona papryka, majeranek czy ziołowy lub czarny pieprz, najlepiej świeżo mielony. Kaszanka z grilla doskonale smakuje również w zestawieniu z kwaśnymi jabłkami oraz kiszoną kapustą. Przygotowaną kaszankę na grilla układa się na dobrze rozgrzanym ruszcie i grilluje przez około 10–15 minut. Kaszankę przygotuje się zarówno na tradycyjnym, ogrodowym grillu, jak też w piekarniku z funkcją grilla, grillu elektrycznym oraz na patelni grillowej. Jeśli przyrządzamy kaszankę z patelni grillowej, nie ma konieczności zawijania jej w folię aluminiową. Kaszankę i dodatki należy ułożyć bezpośrednio na patelni i grillować przez kilka minut. 

Zobacz film: Recykling dań z grilla. Źródło: Dzień Dobry TVN
podziel się:

Pozostałe wiadomości