Kaszanka to wyrób wędliniarski, który przybył do Polski około XVII wieku, prawdopodobnie z Niemiec i mimo upływu lat, wzbudza liczne kontrowersje. Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. A 1 maja obchodzi swoje ogólnopolskie święto.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował dania, które poprawią humor. Sprawdź, jak przygotować pieczone jabłko z kaszanką i żurawiną.
Z okazji Dnia Mężczyzny w naszym programie królują mięsne, męskie przysmaki. Będzie więc chrupiąca kaszanka na kapuście kiszonej, stek wołowy z zieloną fasolką oraz pieczone żeberka w domowym sosie BBQ, a na deser coś słodkiego, czyli czekoladowe brownie. Oto sprawdzone przepisy szefa kuchni Tomasz Grabskiego.
Kaszanka to tradycyjna polska potrawa, która może równie dobrze smakować jako danie z grilla. Jak zrobić kaszankę na grillu, by zachwyciła smakiem wszystkich gości?
Jakie smaki nierozerwalnie łączą się Wam z wakacjami? W kuchni Dzień Dobry TVN Tomek Woźniak przedstawił nam swoje wakacyjne wspomnienia kulinarne. W naszym studiu zapachniało latem :)
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodzi dziś Andrzej Polan. Kucharz przygotował uwielbiane przez wszystkich naleśniki, ale w nieoczywistej odsłonie. Co powiecie na naleśnikowego sękacza z gruszkami i słodkim sosem waniliowym oraz naleśniki z kaszanką i burakami? Są naprawdę dobre!
Proste w przygotowaniu i smaczne potrawy z grilla w wykonaniu Piotra Kucharskiego. Skorzystajcie z jego przepisów na: karkówkę w ziołowej marynacie z zieloną sałatką, steki wieprzowe z szałwią i jabłkami, hot dogi z frankfuterek i kaszankę w folii z cebulką. Jak grillować mięso, by nie wysychało?
Seler to niedoceniane warzywo o nadzwyczajnych właściwościach. Ma mało kalorii, przyspiesza trawienie, działa uspokajająco, moczopędnie i przeciwbólowo, wzmacnia układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn. Piotr Kucharski postanowił to zmienić, dlatego w naszej kuchni przygotował tym razem potrawy z selera: krem z selera ze smażoną kaszanką, zapiekankę z selera i orzechów, remoladę z selera z wędzoną makrelą oraz purée z selera z jarmużem i pieczenią z łopatki. Dlaczego, zdaniem Piotra Kucharskiego, seler nadaje się idealnie na zupę-krem?
Z czym kojarzy się Wam niemiecka kuchnia? Okazuje się, że nasi zachodni sąsiedzi nie jedzą tylko kiełbasy ;) Przekonała nas o tym Basia Ritz, która, wraz z mężem, przygotowała dziś w naszej kuchni kilka pysznych, niemieckich dań.
Piotr Kucharski tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN w męskim wydaniu. Przygotował kiełbaski w cieście, zupę- krem z selera ze smażoną kaszanką oraz stromboli z krakowską i kindziukiem. Smacznego!
Tym razem Maciej Nowak przestawił dzionie rakowskie. To potrawa sporządzona z nieapetycznych części zwierząt, ale wyśmienicie smakująca. Wywodzi się z kuchni żydowskiej, podoba do kaszanki, lecz bardziej mdła. Czym jeszcze można nafaszerować zwierzęce jelita?
Marieta Marecka, uczestniczka drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", która prowadzi kulinarny blog, do kuchni Dzień Dobry TVN przyniosła odrobinę słońca wraz z hiszpańskimi potrawami, które przygotowała. Tortilla z kabaczkiem i papryką, papryczki faszerowane kaszanką, sałatka ziemniaczana, tosty z pastą pomidorową i oliwą oraz deser - churros con chocolate. Skusicie się na jedną z potraw? Lubicie hiszpańską kuchnię?
Papryka, pomidory, cukinia i dynia to warzywa idealnie nadające się do faszerowania. A faszerować można wszystkim: serem, pieczoną papryką, kaszanką, gruszką, orzechami, mięsem i grzybami. W kuchni Dzień Dobry TVN kuchni Piotr Kucharski wypełnił wnętrza tych warzyw przepysznym farszem! Na deser przygotował drożdżówki z powidłami. Smacznego!