Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News
Kiełbaska na puree z tarta rzepą
Składniki:
4-5 dużych ziemniaków
2 korzenie pietruszki
2 łyżki masła
5-6 łyżek mleka
5 białych cebul
2 łyżki oliwy
4 kiełbasy, białe nie parzone
1 butelka piwa pszenicznego
1 główka czosnku
1 rzepa
sok z cytryny
sól i pieprz
cukier
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i pietruszki ugotować do miękkości, odcedzić, dodać masło i mleko. Rozgnieść na puree. W czasie gdy ziemniaki się gotują posiekać cebulę w piórka. Poddusić na oliwie. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbaski, dodać cebulę, główkę czosnku przekrojoną na połowę. Podlać piwem i dusić na wolnym ogniu aż piwo odparuje. Rzepę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Kiełbaski podawać na puree z duszoną cebulą i tartą rzepą.
Zupa krem z selera ze smażoną kaszanką
Składniki:
2 łyżki oliwy
1 duży seler (około 1 kg)
1 cebula
3 ząbki czosnku
150 ml białego wina
1,5 litra bulionu drobiowego
duża szczypta gałki muszkatołowej
120 ml kremówki
1 kaszanka
50 g masła
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Oliwę podgrzać w dużym garnku. Dodać pokrojony w kostkę seler, cebulę i czosnek. Podsmażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Dodać wino, gotować aż wino zredukuje się o połowę. Dodać bulion i gałkę muszkatołową. Gotować około 20 minut aż seler będzie miękki. Zupę zmiksować aż będzie gładka. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Kaszankę pokroić na 1,5 cm plasterki. Masło rozgrzać na patelni, smażyć plastry kaszanki z obu stron do momentu aż utworzy się skorupka. Zupę przelać do talerzy, na wierzchu ułożyć podsmażone plasterki kaszanki.
Stromboli z krakowską i kindziukiem
Składniki:
220 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
250 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
około 20 plastrów kiełbasy krakowskiej
około 20 plastrów kiełbasy kindziuk
5-6 plastrów żółtego sera
1 kula mozzarelli
Sposób przygotowania:
W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładka i elastyczną masę. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C. Ciasto zagnieść w kulę i rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki placek, w kształcie prostokąta.
Wzdłuż dłuższego boku prostokąta na wysokości 1/3 ułożyć warstwę kiełbasy krakowskiej, na wierzchu układamy plastry sera. Na wierzchu układamy plastry kiełbasy kindziuk. Wierzch posypać podzieloną na mniejsze kawałki mozarellą. Krótszą część ciasta nałożyć na farsz. Następnie dłuższy. Jeśli został nadmiar ciasta na bokach, odcinamy. Wierzch ciasta ponacinać. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-30 minut w rozgrzanym piekarniku.
Kiełbaski w cieście
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
400 g kiełbasy białej nie parzonej
500 g gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek rozgnieść z solą na gładką pastę. Wymieszać z 3 łyżkami wody. Mięso z kiełbasy przełożyć do malaksera, dodać wodę z czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zmiksować wszystko razem aż się połączy. Ciasto rozłożyć i lekko rozwałkować i przekroić na połowę wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć mięso i zwinąć. Końce ciasta i wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Pokroić na 2,5 cm kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej blachą do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC, przez 25-30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN