kiełbasa

    kiełbasa

    Dania z kiełbasą doskonale sprawdzają się podczas posiłków o każdej porze dnia, ponieważ mogą występować w niezliczonej ilości kombinacji. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował trzy z nich. Na naszym stole pojawiły się: sałatka warzywna z krakowską, zupa krem z kiszonych buraków i dorsz z pure, maślanką i kiełbasą.

    Czy życiorysy polskich gangsterów nadają się na scenariusz filmu fabularnego? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z pisarzem Arturem Górskim: "Nie jestem spowiednikiem. Nawet jeśli jestem w jakimś sensie, to ja nie daje rozgrzeszenia. Chodziło mi o to, żeby powiedział prawdę, choćby ona była szokująca" i Krzysztofem Spiechowiczem, reporterem programu "Uwaga!": "Fascynujemy się światem gangsterskim, a tak naprawdę, to ich bogactwo wynikało ze zniszczenia życiorysów innych osób. (...) Te fortuny się brały z nieszczęścia ludzkiego. (...) Dziś "bandyccy celebryci" stają się gwiazdami, co jest przerażające dla mnie". Co fascynuje ludzi w gangsterskim życiu?

    Majówka to tradycyjnie czas, kiedy po raz pierwszy rozpalamy grilla. Jak wiadomo, żaden prawdziwy grill nie może obyć się bez pysznej kiełbasy. Dlatego właśnie w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał jak przygotować kiełbasę z grilla na 4 sposoby. Wykorzystacie któryś z nich w nadchodzący weekend?

    Wakacje to sezon grillowy. Jak wybrać dobrą kiełbasę? Czy przed włożeniem kiełbasy na ruszt powinniśmy ją przecinać? Swoimi sposobami podzielił się z nami kucharz Jan Kuroń.

    Dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer od rana grillował w Dolinie Kobylańskiej koło Zabierzowa (pod Krakowem). Było wielu gości, jedna z pań - z sympatii do Filipa - przyjechała z Tajlandii! ;) Co rzucano na ruszt? Czy "kiełbaska zawsze dobrze wchodzi z rana"?

    10-letni Oliwier Blum, który choruje na dysplazję ektodermalną, do studia Dzień Dobry TVN przyjechał z Poznania z mamą Elżbietą Blum, prezesem Stowarzyszenia "Jesteśmy", które pomaga dzieciom z tą chorobą. Wspólnie z prowadzącym Dzień Dobry TVN Robertem Kantereitem pozdrowił swoich kolegów i koleżanki ze szkoły oraz panią wychowawczynię.

    W kuchni Dzień Dobry TVN rządził Piotr Kucharski, który przygotował smaczne dania z kiełbasami: zieloną frittatę z kiełbasą jałowcową, capresse z kiełbasą krakowską i club sandwiches. Roberta Kantereit nie mógł oderwać od nich wzroku.

    Dziś klasyka: kiełbasa z grilla! Rafał, Grzegorz i Filip przygotowali m.in.: bratwursty, majerankowy szaszłyk i kaszankę z konfiturą! Brzmi nieźle? Przetestujcie nasze przepisy i dajcie znać jak wyszło! :)

    Po kiełbasie należy się deser - tak uważa Marcin Prokop. Dlatego na naszym stole, w studiu Dzień Dobry TVN, znalazł się kołocz śląski. A przy stole zasiedli: Lutz Zimmermann, producent kołoczy śląskich i Maciej Nowak, nasz kulinarny podróżnik. Oba te produkty posiadają certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

    Jak powinna wyglądać i z czego powinna być zrobiona dobra biała kiełbasa i dlaczego NIE MOŻNA jej gotować? W poszukiwaniu tradycyjnej kiełbasy Maciej Nowak odwiedził rzeźników i masarzy, którzy białą kiełbasę robią od pokoleń!

    Piotr Kucharski tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN w męskim wydaniu. Przygotował kiełbaski w cieście, zupę- krem z selera ze smażoną kaszanką oraz stromboli z krakowską i kindziukiem. Smacznego!

    Prosto z Doliny Kościeliskiej, baca zdradza Bartkowi Jędrzejczakowi tajniki wypasu owiec!

    Co tym razem poleca mistrz Robert Sowa? Co wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN z bekonu, kiełbasek, kotlecików drobiowych i ananasa? Robert Sowa zdradza swoje sekretne przepisy na: grillowane w bekonie białe kiełbaski nadziewane serem, sos sałatkowy polski z jogurtem, pikantnego grillowanego ananasa i kotlety drobiowe z prażoną cebulą. Palce lizać!