Porady dietetyków
Surowa a parzona biała kiełbasa
Do żurku tradycyjnie dodaje się białą kiełbasę. Jest ona delikatniejsza w smaku niż czerwone kiełbasy. Jednak, czy należy dodawać parzoną, czy może surową? Pierwsza przed sprzedażą jest gotowana lub parzona w gorącej wodzie. W efekcie jest ona nieco twardsza i bardziej zbita. Smak może być nieco łagodniejszy. Idealnie sprawdzi się, jeśli zamiast wrzucać całą kiełbasę do zupy, chcemy ją najpierw pokroić.
Surowa biała kiełbasa jest bardziej intensywna w smaku, jaśniejsza, a przy tym znacznie bardziej miękka. Nie nadaje się do krojenia przed przygotowaniem, a do zupy najlepiej ją wrzucać w całości.
Jaką kiełbasę dodawać do żurku?
Tradycyjnie do przygotowania żurku wykorzystuje się białą kiełbasę surową. Podczas gotowania pęka, a z mięsa uwalniają się aromaty i przyprawy, które wzbogacają smak wywaru. Ma ona bardziej intensywny smak, co również lepiej komponuje się ze smakiem żurku. Kiełbasa parzona może być zbyt delikatna i wydawać się mdła.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby do żurku dodać też kiełbasę parzoną. Można ją wcześniej pokroić i podsmażyć, np. z ziołami, aby miała bardziej wyraźny smak. Następnie przed podaniem włożyć po kilka kawałków do talerza. Nie jest to tradycyjne rozwiązanie, ale może przypaść do smaku osobom, które preferują delikatniejsze smaki.
Zobacz także:
- Żurek Magdy Gessler. Oto przepis na pyszną, wielkanocną zupę
- Żurek doskonały – o czym należy pamiętać, aby wielkanocna zupa była przepyszna?
- Żurek pasteryzowany w słoikach z przepisu Sylwii Garskiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Smaker.pl
Źródło zdjęcia głównego: Kypros/Getty Images