Jaką kiełbasę dodawać do żurku? Lepsza będzie surowa czy parzona?

Jaką kiełbasę dodawać do żurku? Sprawdź, czy lepiej nada się surowa czy parzona
Jaką kiełbasę dodawać do żurku? Sprawdź, czy lepiej nada się surowa czy parzona
Źródło: Kypros/Getty Images
Żurek jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce. Podaje się ją nie tylko na Wielkanoc, chociaż to wtedy cieszy się największym zainteresowaniem. Jaką kiełbasę najlepiej dodawać do tej zupy? Już przegotowaną, a może surową? 

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Surowa a parzona biała kiełbasa

Do żurku tradycyjnie dodaje się białą kiełbasę. Jest ona delikatniejsza w smaku niż czerwone kiełbasy. Jednak, czy należy dodawać parzoną, czy może surową? Pierwsza przed sprzedażą jest gotowana lub parzona w gorącej wodzie. W efekcie jest ona nieco twardsza i bardziej zbita. Smak może być nieco łagodniejszy. Idealnie sprawdzi się, jeśli zamiast wrzucać całą kiełbasę do zupy, chcemy ją najpierw pokroić.

Surowa biała kiełbasa jest bardziej intensywna w smaku, jaśniejsza, a przy tym znacznie bardziej miękka. Nie nadaje się do krojenia przed przygotowaniem, a do zupy najlepiej ją wrzucać w całości.

Jaką kiełbasę dodawać do żurku?

Tradycyjnie do przygotowania żurku wykorzystuje się białą kiełbasę surową. Podczas gotowania pęka, a z mięsa uwalniają się aromaty i przyprawy, które wzbogacają smak wywaru. Ma ona bardziej intensywny smak, co również lepiej komponuje się ze smakiem żurku. Kiełbasa parzona może być zbyt delikatna i wydawać się mdła.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby do żurku dodać też kiełbasę parzoną. Można ją wcześniej pokroić i podsmażyć, np. z ziołami, aby miała bardziej wyraźny smak. Następnie przed podaniem włożyć po kilka kawałków do talerza. Nie jest to tradycyjne rozwiązanie, ale może przypaść do smaku osobom, które preferują delikatniejsze smaki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości