Jak szybko obrać jajka ze skorupki? Te produkty warto dodać do wody
Zanim zaczniemy gotować jajka, warto się przygotować odpowiednio. Wbrew pozorom to nie najświeższe z nich najlepiej się obierają. Znacznie lepiej sprawdzą się te, które już kilka dni leżą w lodówce. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiada za to wyższa zasadowość, która wpływa na osłabienie błonki, a w efekcie obieranie jest prostsze.
Przed gotowaniem warto znaleźć bardziej płaską stronę jajka, a następnie delikatnie łyżeczką uderzać. Kiedy dźwięk się zmieni, to znak, że pękł pęcherzyk pod skorupką i obieranie będzie łatwiejsze.
Dalsza część artykułów znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Następnie wkładamy jajka do zimnej wody i zagotowujemy z szczyptą soli lub sody. Ta zmiękczy skorupkę i sprawi, że będzie się łatwiej obierało.
Co jeśli włożymy jajka do gorącej wody? Zwiększamy ryzyko, że skorupka pęknie od razu, a do wnętrza jajka dostanie się woda, co utrudni późniejsze obieranie.
Jak szybko i sprawnie obrać jajko?
Kiedy jajka już się ugotują warto je schłodzić zimną wodą. Po tym czasie możemy zastosować "azjatycką" technikę obierania. Jajkiem stukamy z kilku stron, aby pękła skorupka, a następnie turlamy po płaskiej powierzchni. Tak spękaną warstwę znacznie łatwiej zdjąć.
Inną metodą jest obieranie pod wodą, np. w garnku. Wtedy także skorupka łatwiej odchodzi od białka. Należy zawczasu zbić jajko, aby skorupka pękła, a następnie zdejmować ją pod wodą.
Można także schłodzić jajka i zostawić je w wodzie, a garnek zakryć przykrywką. Następnie wstrząsać nim, aby całość zaczęła o siebie uderzać. Następnym krokiem jest wyjęcie jaj i ich obieranie. Dzięki takiej metodzie będzie to znacznie prostsze.
Co zrobić, żeby szybko obrać jajko?
W tym temacie lepiej nie iść na łatwiznę. Żeby powyższe triki zadziałały należy zastosować kilka z nich. Najpierw postaraj się zbić pęcherzyk ukryty pod skorupką, dodaj soli lub sody, a następnie zastosuj jedną z naszych technik obierania. W ten sposób nie powinno być problemu z oddzieleniem białka od skorupki.
Zobacz także:
- Błyskawiczny sposób na przygotowanie jajek sadzonych. Od teraz będziesz robić je częściej
- Jak szybko obrać jajko? Genialny trik z TikToka
- Pastelowe jajka, które wyglądają jak malowane akwarelą? Sprawdź, jak łatwo zrobisz je samodzielnie
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Constantin Levcenco/Getty Images