Jak szybko obierać jajka? Zastosuj te triki, a już nigdy skorupka nie przylgnie do białka

Jak szybko obierać jajka? Zastosuj te triki, a już nigdy skorupka nie przylgnie do białka
Jak szybko obierać jajka? Zastosuj te triki, a już nigdy skorupka nie przylgnie do białka
Źródło: Constantin Levcenco/Getty Images
Obieranie ugotowanych jajek niejednokrotnie jest mozolne i... może drażnić. Są jednak sposoby, dzięki którym ułatwimy sobie ten proces. Warto zastosować nie jeden, a kilka z nich, a obieranie stanie się prostsze, szybsze i przyjemniejsze. Co warto zrobić?

Jak szybko obrać jajka ze skorupki? Te produkty warto dodać do wody

Zanim zaczniemy gotować jajka, warto się przygotować odpowiednio. Wbrew pozorom to nie najświeższe z nich najlepiej się obierają. Znacznie lepiej sprawdzą się te, które już kilka dni leżą w lodówce. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiada za to wyższa zasadowość, która wpływa na osłabienie błonki, a w efekcie obieranie jest prostsze.

Przed gotowaniem warto znaleźć bardziej płaską stronę jajka, a następnie delikatnie łyżeczką uderzać. Kiedy dźwięk się zmieni, to znak, że pękł pęcherzyk pod skorupką i obieranie będzie łatwiejsze.

Dalsza część artykułów znajduje się pod materiałem wideo

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Następnie wkładamy jajka do zimnej wody i zagotowujemy z szczyptą soli lub sody. Ta zmiękczy skorupkę i sprawi, że będzie się łatwiej obierało.

Co jeśli włożymy jajka do gorącej wody? Zwiększamy ryzyko, że skorupka pęknie od razu, a do wnętrza jajka dostanie się woda, co utrudni późniejsze obieranie.

Jak szybko i sprawnie obrać jajko?

Kiedy jajka już się ugotują warto je schłodzić zimną wodą. Po tym czasie możemy zastosować "azjatycką" technikę obierania. Jajkiem stukamy z kilku stron, aby pękła skorupka, a następnie turlamy po płaskiej powierzchni. Tak spękaną warstwę znacznie łatwiej zdjąć.

Inną metodą jest obieranie pod wodą, np. w garnku. Wtedy także skorupka łatwiej odchodzi od białka. Należy zawczasu zbić jajko, aby skorupka pękła, a następnie zdejmować ją pod wodą.

Można także schłodzić jajka i zostawić je w wodzie, a garnek zakryć przykrywką. Następnie wstrząsać nim, aby całość zaczęła o siebie uderzać. Następnym krokiem jest wyjęcie jaj i ich obieranie. Dzięki takiej metodzie będzie to znacznie prostsze.

Co zrobić, żeby szybko obrać jajko?

W tym temacie lepiej nie iść na łatwiznę. Żeby powyższe triki zadziałały należy zastosować kilka z nich. Najpierw postaraj się zbić pęcherzyk ukryty pod skorupką, dodaj soli lub sody, a następnie zastosuj jedną z naszych technik obierania. W ten sposób nie powinno być problemu z oddzieleniem białka od skorupki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości