Wybierając w sklepie lub na rynku warzywnym pomidory, najchętniej sięgamy po te dojrzałe, czerwone. Chętnie jemy je w sałatkach, na kanapkach, tworzymy na ich bazie sosy i zupy. Co jednak zrobić z warzywami, które nie zdążyły dojrzeć przed jesienią? Okazuje się, że zielone, niedojrzałe jeszcze pomidory można z powodzeniem wykorzystać do zrobienia przetworów na zimę. Smaży się je, marynuje oraz kisi, dzięki czemu nie marnujemy żywności, a zimą możemy cieszyć się pysznym dodatkiem do posiłków. Należy jednak spożywać je z umiarem, bo – jak większość niedojrzałych owoców – zielone pomidory zawierają solaninę o toksycznym działaniu.
Zielone pomidory szkodliwe?
Niedojrzałe owoce i warzywa powszechnie są postrzegane jako produkty nie tylko niesmaczne, lecz także szkodliwe. Czy zielone pomidory szkodzą? Należy tu rozróżnić odmiany, które są zielone nawet wtedy, gdy są dojrzałe oraz pomidory z czerwonych odmian, które mają zieloną barwę, zanim dojrzeją. Większość przepisów kulinarnych zawierających zielone pomidory dotyczy właśnie tych niedojrzałych owoców.
Niedojrzały pomidor zawierają dużo solaniny, która ma działanie toksyczne. Zawartość tej substancji spada wraz z obróbką, dlatego gotowe przetwory z zielonych pomidorów są bezpieczne dla człowieka. Mimo to warto pamiętać, że solanina jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego nie powinno się spożywać smażonych zielonych pomidorów w zbyt dużych ilościach – lepiej traktować je jako dodatek do potrawy. Najlepszym sposobem na to niedojrzałe warzywo jest marynowanie lub ukiszenie go. Wiele osób zastanawia się, czy zerwany z krzaczka zielony pomidor może dojrzeć w domowych warunkach. Jest to możliwe, jeśli wcześniej nie wystąpiły żadne choroby. Żeby pomidory dojrzały, należy umieścić je w skrzynce lub pudełku w ciemnym pomieszczeniu, w którym panuje temperatura około 10–15 stopni.
Przepisy na przetwory z zielonych pomidorów
Zielone pomidory są świetnym pomysłem na sałatki zawekowane w słoikach, które jesienią i zimą stanowią pyszny warzywny dodatek do obiadu. Przykładem prostego dania jest sałatka z zielonych pomidorów i cebuli w zalewie. Do przygotowania kilku słoików potrzebne będzie:
- 1,5 kg zielonych pomidorów,
- 3 białe cebule,
- łyżeczka gorczycy,
- pieprz,
- sól,
- 2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki octu,
- 1/2 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Umyj pomidory, a następnie pokrój je w plastry średniej grubości.
- Cebule obierz i pokrój w pióra, dodaj do pomidorów.
- Posyp gorczycą, pieprzem i solą. Odstaw na 2 godziny.
- W tym czasie przygotuj zalewę: do wody dodaj ocet, cukier, sól i pieprz, a następnie zagotuj.
- Do gotującej się zalewy wrzuć pomidory z cebulką. Gotuj całość przez około 15 minut.
- Po tym czasie przelej zawartość do słoików, zakręć je i postaw do góry dnem. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlin, pieczonej kaczki lub ryby.
Pysznym dodatkiem do potraw są też kiszone zielone pomidory. Żeby przygotować 6 słoików na zimę, należy zaopatrzyć się w:
- 3 kg niewielkich zielonych pomidorów,
- koper,
- kilka ząbków czosnku,
- 4 niewielkie kawałki obranego chrzanu,
- woda,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Najpierw na dno każdego słoika połóż po 2-3 ząbki czosnku, kawałek kopru i chrzanu.
- Następnie włóż do środka pomidory i przykryj je kolejną gałązką kopru.
- Całość zalej gorącą i osoloną wodą (1 łyżka soli na litr wody).
- Zamknij szczelnie słoiki. Kiszone pomidory to świetny dodatek do kanapek, jak również przekąska komponująca się z piwem czy wódką.
Równie znane i lubiane są smażone zielone pomidory, głównie za sprawa głośnego filmu o takim właśnie tytule. Z zielonych pomidorów przetworzonych w ten sposób najlepiej stworzyć konfiturę. Do zrobienia 6 słoików o pojemności 500 ml potrzebne będzie:
- 4,5 kg zielonych pomidorów,
- 2,5 cytryny,
- 3 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Umyj pomidory, usuń z nich szypułki i pokrój na ćwiartki.
- Włóż je do dużego garnka i wsyp 2 kg cukru.
- Wyciśnij do środka sok z cytryn, zetrzyj pozostałą po nich skórkę i również dodaj do garnka.
- Odstaw go na 1,5 godziny, aż owoce puszczą sok.
- Po upływie tego czasu postaw garnek na dużym ogniu i zagotuj, po chwili zmniejsz nieco płomień i zostaw na około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
- Pół godziny przed końcem gotowania wsyp 1 kilogram cukru i ponownie włącz duży ogień, żeby cukier nieco się skarmelizował.
- Gotową konfiturę ze smażonych pomidorów przelej do słoików. Możesz ją podawać jako dodatek do mięs, również nieco podgrzewając przed podaniem.
Zobacz też:
- Oto smaczne i dietetyczne dania, którymi się najesz. Sprawdź przepisy Darii Ładochy
- Marchewka w przepisach Cristiny Catese. Sprawdź, jak przygotować sałatkę, marmoladę, tartę i ciasto marchewkowe
- Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: duckycards/Getty Images