Placki pomidorowo-serowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka - 400 g
- ser tarty bursztyn - 200 g,
- masło - 150 g
- zimna woda
- ser twarogowy - 500 g,
- ser bursztyn - 200 g,
- bazylia świeża
- szpinak
- 2 jajka
- sól
- ostra papryka
- 1 łyżka miodu
- Składniki na farsz: pomidory cherry wszystkie możliwe kolory
- miód
- ocet winny do smaku
- sól, pieprz
- świeża bazylia
- świeża mięta
- wiśnie - 200 g
Sposób przygotowania placków pomidorowo-serowych
- Z mąki, tartego sera, masła i zimnej wody przygotowujemy ciasto, odstawiamy na chwilę aby gluten zaczął pracować, dzięki czemu ciasto będzie elastyczne. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie to nadzienia.
- Do melaksera wkładamy wszystkie składniki i blendujemy na jednolitą masę.
- Pomidory kroimy dowolnie, pozostawiamy też w całości. Ciasto które odpoczęło wykładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i podpiekamy w temp. 180 stopni około 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy ser, pomidory, wiśnie. Wszystko skrapiamy olejem, miodem i wstawiamy do pieczenia raz jeszcze do pieczenia, 30 minut, temp. 180 stopni.
Zobacz także:
- Placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka - przepis Darii Ładochy
- Racuchy z jabłkami - przepis Katarzyny Bukowskiej
- Fuczki - pyszne placki z kapusty kiszonej prosto z Podkarpacia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News
podziel się: