Placki pomidorowo-serowe idealny przepis na letni obiad

Placki z komosy ryżowej
Placuszki z komosy ryżowej z dipem jogurtowym według Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN królują pomidorowe smaki Andrzeja Polana. Przygotował pyszne placki pomidorowo-serowe, które idealnie sprawdzą się jako letni obiad lub przekąska. Sprawdź jego przepis i ciesz się pomidorowym smakiem lata.

Placki pomidorowo-serowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka - 400 g
  • ser tarty bursztyn - 200 g,
  • masło - 150 g
  • zimna woda
  • ser twarogowy - 500 g,
  • ser bursztyn - 200 g,
  • bazylia świeża
  • szpinak
  • 2 jajka
  • sól
  • ostra papryka
  • 1 łyżka miodu
  • Składniki na farsz: pomidory cherry wszystkie możliwe kolory
  • miód
  • ocet winny do smaku
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia
  • świeża mięta
  • wiśnie - 200 g

Sposób przygotowania placków pomidorowo-serowych

  1. Z mąki, tartego sera, masła i zimnej wody przygotowujemy ciasto, odstawiamy na chwilę aby gluten zaczął pracować, dzięki czemu ciasto będzie elastyczne. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie to nadzienia.
  2. Do melaksera wkładamy wszystkie składniki i blendujemy na jednolitą masę.
  3. Pomidory kroimy dowolnie, pozostawiamy też w całości. Ciasto które odpoczęło wykładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i podpiekamy w temp. 180 stopni około 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy ser, pomidory, wiśnie. Wszystko skrapiamy olejem, miodem i wstawiamy do pieczenia raz jeszcze do pieczenia, 30 minut, temp. 180 stopni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości