Placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka - przepis Darii Ładochy

nowalijki
Placki nowalijek
Źródło: Susan Colby/Getty Images
Z początkiem marca w sklepach i na targach zaczynają pojawiać się świeże warzywa, czyli nowalijki. W kuchni TVN przepisami z ich wykorzystaniem podzieliła się Daria Ładocha. Jak zrobić placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka?

Placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka - przepis

Składniki:

  • 2 kalarepki obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1 duże jajko lub dwa małe
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta oregano
  • masło klarowane do smażenia

Sałatka z rzodkiewek - przepis

  • pęczek rzodkiewek obranych z liści i pokrojonych na cienkie plasterki
  • ogórek zielony pokrojony w cienkie plasterki
  • pęczek koperku
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • ser feta pokruszony

Jak przyrządzić placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka

  1. Zmiksuj w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym kalarepkę na mniejsze kawałki lub po prostu zetrzyj na tarce. Odciśnij w rękach płyn i dodatkowo owiń kalarepkę w ręcznik papierowy, by odsączyć jego resztki.
  2. Połącz kalarepkę z jajkiem, mąką, migdałami, skórką cytrynową oraz przyprawami.
  3. Rozgrzej masło klarowane i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
  4. Podawaj z sałatką: wymieszaj ogórka, rzodkiewkę oraz posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt naturalny, miód oraz sok z cytryny. Z wierzchu posyp fetą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości