Placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka - przepis Darii Ładochy

nowalijki
Placki nowalijek
Źródło: Susan Colby/Getty Images
Z początkiem marca w sklepach i na targach zaczynają pojawiać się świeże warzywa, czyli nowalijki. W kuchni TVN przepisami z ich wykorzystaniem podzieliła się Daria Ładocha. Jak zrobić placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka?

Placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka - przepis

Składniki:

  • 2 kalarepki obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki
    • 1 duże jajko lub dwa małe
      • ½ szklanki mąki
        • ½ szklanki mielonych migdałów
          • 1 łyżeczka soli
            • skórka starta z 1 cytryny
              • szczypta oregano
                • masło klarowane do smażenia

                  Sałatka z rzodkiewek - przepis

                  • pęczek rzodkiewek obranych z liści i pokrojonych na cienkie plasterki
                    • ogórek zielony pokrojony w cienkie plasterki
                      • pęczek koperku
                        • jogurt naturalny
                          • sól, pieprz
                            • sok z cytryny
                              • 1 łyżka miodu
                                • ser feta pokruszony

                                  Jak przyrządzić placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka

                                  1. Zmiksuj w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym kalarepkę na mniejsze kawałki lub po prostu zetrzyj na tarce. Odciśnij w rękach płyn i dodatkowo owiń kalarepkę w ręcznik papierowy, by odsączyć jego resztki.
                                    1. Połącz kalarepkę z jajkiem, mąką, migdałami, skórką cytrynową oraz przyprawami.
                                      1. Rozgrzej masło klarowane i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
                                        1. Podawaj z sałatką: wymieszaj ogórka, rzodkiewkę oraz posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt naturalny, miód oraz sok z cytryny. Z wierzchu posyp fetą.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Diana Ryściuk

                                          Źródło: Daria Ładocha

                                          Źródło zdjęcia głównego: Susan Colby/Getty Images

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości