Placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka - przepis
Składniki:
- 2 kalarepki obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 duże jajko lub dwa małe
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka soli
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta oregano
- masło klarowane do smażenia
Sałatka z rzodkiewek - przepis
- pęczek rzodkiewek obranych z liści i pokrojonych na cienkie plasterki
- ogórek zielony pokrojony w cienkie plasterki
- pęczek koperku
- jogurt naturalny
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1 łyżka miodu
- ser feta pokruszony
Jak przyrządzić placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka
- Zmiksuj w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym kalarepkę na mniejsze kawałki lub po prostu zetrzyj na tarce. Odciśnij w rękach płyn i dodatkowo owiń kalarepkę w ręcznik papierowy, by odsączyć jego resztki.
- Połącz kalarepkę z jajkiem, mąką, migdałami, skórką cytrynową oraz przyprawami.
- Rozgrzej masło klarowane i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
- Podawaj z sałatką: wymieszaj ogórka, rzodkiewkę oraz posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt naturalny, miód oraz sok z cytryny. Z wierzchu posyp fetą.
Zobacz także:
- Placki warzywne w różnych odsłonach według przepisów Darii Ładochy
- Łazanki z kapustą, kokosowe risotto i inne wegańskie wariacje Darii Ładochy
- Krem chrzanowy i placki z selera. Przepisy Darii Ładochy na smaczne dania z nieforemnych warzyw
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Susan Colby/Getty Images
podziel się: