Krem z topinamburu z orzechami
Składniki na krem z topinamburu z orzechami:
- duża cebula pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku posiekane
- łyżka masła
- gałązka rozmarynu
- 300 g obranych ziemniaków
- 200 g topinamburu obranego ze skórki
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- garść orzechów laskowych
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- skórka z cytryny
Jak przygotować krem z topinamburu z orzechami
Na łyżce masła podsmaż w garnku czosnek i cebulę oraz dodaj gałązkę rozmarynu. Dodaj topinambur oraz ziemniaki i chwilę podsmażaj. Następnie całość zalej wrzącym wywarem. Gotuj około 20 minut. Następnie zmiksuj i dodaj śmietanę. Doprowadź do wrzenia i podawaj z mieszanką orzechów potłuczonych w moździerzu, z dodatkiem szczypiorku oraz skórki z cytryny.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Placki z selera z kozim serem i wędzonym łososiem
Składniki na placki z selera z kozim serem i wędzonym łososiem:
- 200 g koziego sera do smarowania
- 2 łyżki kaparów
- pęczek koperku
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 5 łyżek płatków owsianych
- 120 g startego selera na tarce
- jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- garść posiekanej zielonej pietruszki
Jak przygotować placki z selera z kozim serem i wędzonym łososiem
Płatki owsiane zalej gorącą wodą - około 100 ml. Następnie w misce wymieszaj seler, łyżkę oleju oraz jajko. Następnie dodaj płatki owsiane. Dodaj posiekaną zieloną pietruszkę oraz część posiekanego koperku - resztę zostaw do dekoracji. Dodaj sól oraz pieprz. Wymieszaj całość i odstaw na 15 minut. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj posmarowane kozim serem z dodatkiem kaparów, łososia oraz świeżego koperku.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Chrzanowy krem z dodatkiem czarnej rzepy podawany z przepiórczym jajkiem
Składniki na chrzanowy krem z dodatkiem czarnej rzepy:
- czarna rzepa
- 200 g tartego chrzanu
- cebula
- 1/2selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 białe pietruszki
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- 100 ml słodkiej śmietany
- 2 łyżki masła
- 4 jajka ugotowane na twardo
- kiełki rzodkiewki
- czerwona cebula
- 2 l bulionu
- 200 g ziemniaków obranych ze skórki
- gałka muszkatołowa
Jak przygotować chrzanowy krem z dodatkiem czarnej rzepy
W garnku rozpuść łyżkę masła. Podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj rzepę pokrojoną na mniejsze kawałki, ziemniaki, pietruszkę oraz seler. Chwilę podsmażaj z dodatkiem soli oraz pieprzu. Następnie dodaj wywar i gotuj 20 minut. Następnie wyjmij ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodaj śmietanę i chrzan, i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Na osobnej patelni rozgrzej resztę masła i podsmaż czerwoną cebulę. Podawaj zupę w miseczkach wraz z podprażoną cebulą, jajkiem na twardo i kiełkami rzodkiewki.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Gulasz z selera z dodatkiem korzenia kurkumy
Składniki na gulasz z selera:
- duży seler obrany ze skórki
- korzeń kurkumy
- korzeń imbiru wielkości kciuka
- cebula posiekana
- papryka zielona pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- garść zielonej pietruszki posiekanej
- passata pomidorowa
- 6 pomidorów obranych ze skórki
- kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
- ziarna słonecznika podprażone na patelni
- łyżeczka czerwonego pesto
- łyżka oleju kokosowego
- szczypta oregano
Do podania:
- chleb żytni na zakwasie
Jak przygotować gulasz z selera
Seler pokrój w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę, czosnek, imbir oraz kurkumę obraną ze skórki i drobno posiekaną. Następnie dodaj paprykę oraz seler. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i duś około 25 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową, suszone pomidory oraz łyżkę pesto. Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj zieloną pietruszkę oraz pestki słonecznika. Podawaj z pajdą chleba na zakwasie.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Zupy pełne warzyw dla całej rodziny. Poznaj przepisy Jana Kuronia
Kuchnia na ferie z dzieckiem. Przepisy z różnych stron świata prezentuje Tomasz Grabski
Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Daria Ładocha