Krem chrzanowy i placki z selera. Przepisy Darii Ładochy na smaczne dania z nieforemnych warzyw

Brzydkie warzywa – piękne dania
Rolnik z ponad 20-letnim stażem musiał wyrzucić ponad tysiąc ton buraków, które wyrosły krzywe, w kształcie znaków zapytania. Stracił przez to kilkaset tysięcy złotych, a z ziemi utrzymuje całą rodzinę. Daria Ładocha postanowiła dać szansę podobnym warzywom i w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała z nich pyszne dania.

Krem z topinamburu z orzechami

Składniki na krem z topinamburu z orzechami:

  • duża cebula pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • łyżka masła
  • gałązka rozmarynu
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 200 g topinamburu obranego ze skórki
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • garść orzechów laskowych
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • skórka z cytryny

Jak przygotować krem z topinamburu z orzechami

Na łyżce masła podsmaż w garnku czosnek i cebulę oraz dodaj gałązkę rozmarynu. Dodaj topinambur oraz ziemniaki i chwilę podsmażaj. Następnie całość zalej wrzącym wywarem. Gotuj około 20 minut. Następnie zmiksuj i dodaj śmietanę. Doprowadź do wrzenia i podawaj z mieszanką orzechów potłuczonych w moździerzu, z dodatkiem szczypiorku oraz skórki z cytryny.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Placki z selera z kozim serem i wędzonym łososiem

Składniki na placki z selera z kozim serem i wędzonym łososiem:

  • 200 g koziego sera do smarowania
  • 2 łyżki kaparów
  • pęczek koperku
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 120 g startego selera na tarce
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • garść posiekanej zielonej pietruszki

Jak przygotować placki z selera z kozim serem i wędzonym łososiem

Płatki owsiane zalej gorącą wodą - około 100 ml. Następnie w misce wymieszaj seler, łyżkę oleju oraz jajko. Następnie dodaj płatki owsiane. Dodaj posiekaną zieloną pietruszkę oraz część posiekanego koperku - resztę zostaw do dekoracji. Dodaj sól oraz pieprz. Wymieszaj całość i odstaw na 15 minut. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj posmarowane kozim serem z dodatkiem kaparów, łososia oraz świeżego koperku.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Chrzanowy krem z dodatkiem czarnej rzepy podawany z przepiórczym jajkiem

Składniki na chrzanowy krem z dodatkiem czarnej rzepy:

  • czarna rzepa
  • 200 g tartego chrzanu
  • cebula
  • 1/2selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 białe pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • kiełki rzodkiewki
  • czerwona cebula
  • 2 l bulionu
  • 200 g ziemniaków obranych ze skórki
  • gałka muszkatołowa

Jak przygotować chrzanowy krem z dodatkiem czarnej rzepy

W garnku rozpuść łyżkę masła. Podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj rzepę pokrojoną na mniejsze kawałki, ziemniaki, pietruszkę oraz seler. Chwilę podsmażaj z dodatkiem soli oraz pieprzu. Następnie dodaj wywar i gotuj 20 minut. Następnie wyjmij ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodaj śmietanę i chrzan, i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Na osobnej patelni rozgrzej resztę masła i podsmaż czerwoną cebulę. Podawaj zupę w miseczkach wraz z podprażoną cebulą, jajkiem na twardo i kiełkami rzodkiewki.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Gulasz z selera z dodatkiem korzenia kurkumy

Składniki na gulasz z selera:

  • duży seler obrany ze skórki
  • korzeń kurkumy
  • korzeń imbiru wielkości kciuka
  • cebula posiekana
  • papryka zielona pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • garść zielonej pietruszki posiekanej
  • passata pomidorowa
  • 6 pomidorów obranych ze skórki
  • kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
  • ziarna słonecznika podprażone na patelni
  • łyżeczka czerwonego pesto
  • łyżka oleju kokosowego
  • szczypta oregano

Do podania:

  • chleb żytni na zakwasie

Jak przygotować gulasz z selera

Seler pokrój w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę, czosnek, imbir oraz kurkumę obraną ze skórki i drobno posiekaną. Następnie dodaj paprykę oraz seler. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i duś około 25 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową, suszone pomidory oraz łyżkę pesto. Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj zieloną pietruszkę oraz pestki słonecznika. Podawaj z pajdą chleba na zakwasie.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Zupy pełne warzyw dla całej rodziny. Poznaj przepisy Jana Kuronia

Kuchnia na ferie z dzieckiem. Przepisy z różnych stron świata prezentuje Tomasz Grabski

Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości