Przepisy kulinarne

Zupy pełne warzyw dla całej rodziny. Poznaj przepisy Jana Kuronia

Przepisy kulinarne

Zupy pełne warzyw dla całej rodziny. Poznaj przepisy Jana Kuronia

Wegańskie potrawy mają coraz więcej zwolenników. Popularnością cieszą się zwłaszcza łatwe w przygotowaniu zupy. Zobacz, jak w naszej kuchni Jan Kuroń przyrządza chlebową z cieciorką, kapuścianą, cebulową oraz fasolową z dynią i jarmużem. 

Zupa chlebowa z cieciorką

Składniki zupy chlebowej z cieciorką:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju + 2 łyżki na grzanki
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku pokrojonego w płatki
  • 4 liście laurowe
  • 1 marchewka pokrojona w ćwierć plastry
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 1 pietruszka starta na grubych oczkach
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka suszonego majeranku
  • 1,5 L bulionu
  • 400 g pomidorów puszkowych pelati (w całości)
  • 5 kromek chleba
  • 400 g ciecierzycy (u mnie z puszki)
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie zupy chlebowej z cieciorką:

Na rozgrzanej oliwie/oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek i liście laurowe, smaż mieszając 2 minuty. Dodaj marchewkę, selera naciowego i pietruszkę, smaż kolejne 3 minuty.

Cieciorkę rozgnieć ubijaczką do ziemniaków, tak, aby połowa była w formie pasty i dodaj do zupy.

Dodaj pozostałe składniki (poza chlebem i natką pietruszki). Nakryj pokrywką i gotuj 40 minut na małym ogniu. W tym czasie pokrój pieczywo w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj chleb do rumianego koloru.

Na 10 minut przed ugotowaniem dodaj chleb. Na koniec dopraw solą i pieprzem. 

Zupa chlebowa

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Zupa kapuściana

Składniki zupy kapuścianej:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w płatki
  • 4 liście laurowe + łyżeczka kminku w ziarnach
  • ½ główki kapusty białej (1 kg) posiekana
  • 2 marchewki starta na grubych oczkach
  • 2 łodygi selera naciowego posiekane
  • ½ kg posiekanej kapusty kiszonej
  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • 2 – 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • duży posiekany pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • ew. odrobina pieprzu ziołowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie zupy kapuścianej:

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę razem z czosnkiem, kminkiem i liśćmi laurowymi. Dodaj marchewkę, kapustę i selera naciowego, smaż mieszając kilka minut. 

Wlej bulion i gotuj około 8 minut. Możesz dorzucić posiekane grubsze łodygi koperku. Dodaj ziemniaki i gotuj do uzyskania miękkości. Dodaj kapustę kiszoną i gotuj do miękkości.

Dopraw solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Dodaj posiekany koperek. 

Zupa kapuściana

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Zupa fasolowa z dynią i jarmużem

Składniki zupy fasolowej z dynią i jarmużem:

  • 400 g fasoli do namoczenia
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • Łyżka słodkiej papryki
  • 1 marchewka pokrojona w pół plastry
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego
  • 2 litry bulionu
  • Łyżka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki cząbru
  • 1 łyżka majeranku
  • 100 g posiekanego jarmużu
  • 200 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (ewentualnie)
  • 200 g przecieru pomidorowego (również ewentualnie)
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Posiekana świeża kolendra lub natka do podania

Przygotowanie zupy fasolowej z dynią i jarmużem:

Fasolę namocz przez noc. Odlej wodę i w nowej ugotuj do miękkości. Zachowaj ¼ ugotowanej ilości.

Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i liście laurowe, smaż 5 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę, selera oraz paprykę suszoną.

Smaż kolejne kilka minut. Dodaj fasolę i zalej całość bulionem. Dopraw pieprzem ziołowym, majerankiem i cząbrem.

Gotuj kilkanaście minut, a na ostatnie 5 minut dodaj ziemniaki i dynię. Na ostatnią minutę dodaj jarmuż. Dopraw wędzoną papryką, przecierem pomidorowym oraz solą i pieprzem.

Zmiksuj odłożoną wcześniej fasolę w minimalnej ilości wody i dodaj do garnka (zdrowsze niż zagęszczenie mąką). 

Zupa fasolowa

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Zupa cebulowa

Składniki zupy cebulowej:

  • 100 g masła
  • ½ kg białej cebuli pokrojonej w piórka
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1,5 l bulionu
  • odrobina mielonej gałki muszkatołowej
  • kilka kawałków bagietki + starty pikantny ser, np. cheddar

Przygotowanie zupy cebulowej:

W rondlu w niewielkiej temperaturze rozpuść masło. Dodaj cebulę i liście laurowe, zwiększ nieznacznie moc grzania, posól i smaż mieszając przez około 20 minut, do lekkiego zrumienienia cebuli.

Dodaj mąkę i smaż mieszając kolejną minutę. Wlej białe wino, kiedy się zagotuje, dodaj bulion.

Zmniejsz moc grzania, tak, aby zupa migotała i zostaw ją na godzinę. Na ostatnie 5 minut rozgrzej piekarnik. Posyp bagietkę serem i zapiekaj.

Serwuj zupę z grzankami. 

Zupa cebulowa

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy

Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda

Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego

Co sądzisz o tym artykule?
83
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0