Kuchnia na ferie z dzieckiem. Przepisy z różnych stron świata prezentuje Tomasz Grabski

Dzieci rządzą w kuchni
Pierogi, naleśniki czy kawałki kurczaka to dania, które dzieci uwielbiają. Przepisy inspirowane kuchniami świata pozwalają nie tylko poznawać smaki, ale także kulturę i zwyczaje innych państw. W naszym programie potrawy dobre na czas ferii przygotował Tomasz Grabski, który do rodzinnego gotowania zaprosił 10-letniego syna Juliana.

Warzywne empanadas podane z kwaśną śmietaną i kolendrą – Meksyk

Składniki na empanadas:

  • mąka pszenna 0,40 kg
  • masło 82% 0,25 kg
  • kwaśna śmietana 0,10 kg
  • proszek do pieczenia ¼ łyżeczki
  • sól płaska łyżeczka
  • jajko do smarowania
  • czarny sezam do posypania

Farsz:

  • masło 2 łyżki
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 5 ząbki
  • ciecierzyca konserw. 1 szklana
  • bataty (gotowane ) 2 szt.
  • marchewka 1 szt.
  • pietruszka zielona ½ pęczka`
  • kumin do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto połącz tworząc kulkę , którą należy zawinąć w folię i dobrze wystudzić.
  2. Następnie ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy podsypując mąką pszenną, wytnij okrąg, nałóż farsz i uformuj pierożki. Przed pieczeniem posmaruj je rozkłóconym jakiem i posyp sezamem. Piecz w temp 180 st. C do złoto-rumianego koloru.

Farsz:

Cebulę, czosnek i marchewkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na maśle. Poduszone widelcem ugotowane bataty oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę dopraw do smaku przyprawami, pod koniec dorzuć świeżo siekanej pietruszki.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Nuggetsy z kurczaka z frytkami z batatów i pietruszki oraz sosem jogurtowo-ziołowym - USA

Składniki na nuggetsy

  • polędwiczki z kurczaka 0,50 kg
  • sól łyżeczka
  • jajka 3 szt.
  • mleko 3,2 % 1 szklanka
  • mąka pszenna 0,2 kg
  • mąka kukurydziana 0,2 kg
  • olej 0,5 L
  • sól i pieprz do smaku
  • oregano 1 łyżka

Frytki:

  • bataty 3 szt.
  • korzeń pietruszki 2 szt.
  • miód 2 łyżki
  • sól do smaku

Sos:

  • jogurt gęsty Grecki 1 szt.
  • szczypiorek ½ pęczka
  • koperek ½ pęczka
  • kurkuma szczypta
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie nuggetsów:

  1. Polędwiczki dopraw solą i odstaw na 30 minut do lodówki. Połącz mleko z jajkami i 2 łyżkami mąki pszennej i kukurydzianej tworząc lekkie ciasto. Pozostałą część mąki połącz razem dodając przyprawy i oregano.
  2. Surowego kurczaka obtocz w mące i zanurz w cieście- tę czynność wykonaj 2 razy. Smaż w głębokim tłuszczu do momentu, aż panierka będzie złota i chrupiąca.

Wykonanie frytek

Obrane warzywa pokrój w paski wielkości frytek, dopraw solą i miodem. Następnie piecz w temp. 180 st. C do momentu, aż będą złote i chrupiące.

Wykonanie sosu:

Jogurt połącz z drobno posiekanymi ziołami, kurkumą, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Crepes suzette - naleśniki w syropie pomarańczowym z lodami śmietankowymi – Francja

Ciasto crepes:

  • mleko 3,2 % 2 szklanki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • roztopione masło 2 łyżki
  • jajko 2 szt.
  • sól szczypta
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • masło 4 łyżki
  • cukier 8 łyżek
  • pomarańcze 4 szt.
  • likier pomarańczowy 80 ml
  • lody śmietankowe 4 porcje

Wykonanie crepes:

  1. Do mleka dodaj mąkę, jajka, sól i cukier z wanilią. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone masło, ciasto odłóż na minimum 1 h do lodówki.
  2. Następnie smaż cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej patelni odkładając je na odwrócony talerz. Przed smażeniem poskładaj je do wewnątrz tworząc trójkąty - potrzebujesz 3 na porcję.
  3. Przed podaniem rozpuść na patelni masło, dodaj cukier i zrób lekki karmel dodając pod koniec wyciśnięty sok z pomarańczy. Pamiętaj, by wcześniej zetrzeć skórkę.
  4. Na gotujący się syrop karmelowy wkładamy naleśniki i dodajemy likier pomarańczowy. Możesz to podpalić, wtedy będzie bardziej efektowne. Pod koniec dodaj skórkę pomarańczową, podawaj na głębokim talerzu z lodami śmietankowymi.

Tomasz Urbanek/East News

Zobacz też:

Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda

Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego

Jajka faszerowane, kurczak w pomidorach i mandarynki z sosem czekoladowym. Pyszne i zdrowe przepisy Grzegorza Zawieruchy

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości