Warzywne empanadas podane z kwaśną śmietaną i kolendrą – Meksyk
Składniki na empanadas:
- mąka pszenna 0,40 kg
- masło 82% 0,25 kg
- kwaśna śmietana 0,10 kg
- proszek do pieczenia ¼ łyżeczki
- sól płaska łyżeczka
- jajko do smarowania
- czarny sezam do posypania
Farsz:
- masło 2 łyżki
- cebula 1 szt.
- czosnek 5 ząbki
- ciecierzyca konserw. 1 szklana
- bataty (gotowane ) 2 szt.
- marchewka 1 szt.
- pietruszka zielona ½ pęczka`
- kumin do smaku
- sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
- Składniki na ciasto połącz tworząc kulkę , którą należy zawinąć w folię i dobrze wystudzić.
- Następnie ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy podsypując mąką pszenną, wytnij okrąg, nałóż farsz i uformuj pierożki. Przed pieczeniem posmaruj je rozkłóconym jakiem i posyp sezamem. Piecz w temp 180 st. C do złoto-rumianego koloru.
Farsz:
Cebulę, czosnek i marchewkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na maśle. Poduszone widelcem ugotowane bataty oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę dopraw do smaku przyprawami, pod koniec dorzuć świeżo siekanej pietruszki.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Nuggetsy z kurczaka z frytkami z batatów i pietruszki oraz sosem jogurtowo-ziołowym - USA
Składniki na nuggetsy
- polędwiczki z kurczaka 0,50 kg
- sól łyżeczka
- jajka 3 szt.
- mleko 3,2 % 1 szklanka
- mąka pszenna 0,2 kg
- mąka kukurydziana 0,2 kg
- olej 0,5 L
- sól i pieprz do smaku
- oregano 1 łyżka
Frytki:
- bataty 3 szt.
- korzeń pietruszki 2 szt.
- miód 2 łyżki
- sól do smaku
Sos:
- jogurt gęsty Grecki 1 szt.
- szczypiorek ½ pęczka
- koperek ½ pęczka
- kurkuma szczypta
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie nuggetsów:
- Polędwiczki dopraw solą i odstaw na 30 minut do lodówki. Połącz mleko z jajkami i 2 łyżkami mąki pszennej i kukurydzianej tworząc lekkie ciasto. Pozostałą część mąki połącz razem dodając przyprawy i oregano.
- Surowego kurczaka obtocz w mące i zanurz w cieście- tę czynność wykonaj 2 razy. Smaż w głębokim tłuszczu do momentu, aż panierka będzie złota i chrupiąca.
Wykonanie frytek
Obrane warzywa pokrój w paski wielkości frytek, dopraw solą i miodem. Następnie piecz w temp. 180 st. C do momentu, aż będą złote i chrupiące.
Wykonanie sosu:
Jogurt połącz z drobno posiekanymi ziołami, kurkumą, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Crepes suzette - naleśniki w syropie pomarańczowym z lodami śmietankowymi – Francja
Ciasto crepes:
- mleko 3,2 % 2 szklanki
- mąka pszenna 1 szklanka
- roztopione masło 2 łyżki
- jajko 2 szt.
- sól szczypta
- cukier z wanilią 1 łyżka
- masło 4 łyżki
- cukier 8 łyżek
- pomarańcze 4 szt.
- likier pomarańczowy 80 ml
- lody śmietankowe 4 porcje
Wykonanie crepes:
- Do mleka dodaj mąkę, jajka, sól i cukier z wanilią. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone masło, ciasto odłóż na minimum 1 h do lodówki.
- Następnie smaż cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej patelni odkładając je na odwrócony talerz. Przed smażeniem poskładaj je do wewnątrz tworząc trójkąty - potrzebujesz 3 na porcję.
- Przed podaniem rozpuść na patelni masło, dodaj cukier i zrób lekki karmel dodając pod koniec wyciśnięty sok z pomarańczy. Pamiętaj, by wcześniej zetrzeć skórkę.
- Na gotujący się syrop karmelowy wkładamy naleśniki i dodajemy likier pomarańczowy. Możesz to podpalić, wtedy będzie bardziej efektowne. Pod koniec dodaj skórkę pomarańczową, podawaj na głębokim talerzu z lodami śmietankowymi.
Tomasz Urbanek/East News
Zobacz też:
Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda
Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego
Autor: Luiza Bebłot
podziel się: