Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda

Zimna kuchnia
Na imprezę, do pracy, na szybki obiad czy jako przekąskę - nic się nie sprawdzi się tak dobrze, jak zimne dania, które zdają egzamin w wielu sytuacjach. Co więcej, możemy je wykorzystać jako przystawki lub dodatek do dań głównych, ale także utworzyć z nich bufet. Zobacz, jak w naszej kuchni David Gaboriaud przyrządza sałatkę z cytrusami i burratą, bowl z makaronem udon i warzywami, pastę z białej fasoli i rozmarynu oraz zielone smoothie z bananem i awokado.

Sałatka z cytrusami i burratą

Składniki na sałakę z cytrusami

  • 1/2 pomelo
    • 1/2 grejpfrut
      • 1 pomarańcza
        • 1 mandarynka
          • 2 łyżki oliwy z oliwek
            • 1 burrata lub mozzarella
              • 2 łyżki posiekanych pistacji
                • 2 łyżki pestkami granatu
                  • kilka listków mięty
                    • płatki chilli lub pieprz
                      • sól

                        Przygotowanie sałatki z cytrusami

                        1. Obierz wszystkie owoce. Następnie pokrój je w plasterki. Ułóż plasterki na talerzu. Pośrodku ułóż burratę lub mozzarellę.
                          1. Polej całość oliwą, dopraw solą i posyp pestkami granatu, posiekanymi pistacjami, płatkami chilli i listkami mięty.

                            Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                            Bowl z makaronem udon i warzywami

                            Składniki na bowl z makaronem udon i warzywami

                            • makaron udon (suchy)
                              • 1 marchewka
                                • 1 średni ogórek
                                  • świeża kolendra
                                    • łodyżka dymki
                                      • 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
                                        • kawałek imbiru o grubości 3 cm
                                          • 4 łyżki sosu sojowego
                                            • łyżka oleju sezamowego
                                              • łyżka cukru trzcinowego
                                                • ząbek czosnku

                                                  Przygotowanie bowl z makaronem udon i warzywami

                                                  1. Ugotuj makaron wg instrukcji podane na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedź i zahartuj zimną wodą. Marchewkę i ogórek pokrój na długie, bardzo cienkie paski. Połowę imbiru pokrój w julienne.
                                                    1. Dressing: drugą połowę imbiru i ząbek czosnku zetrzyj na tarce i wymieszaj z sosem sojowym, cukrem i olejem sezamowym. Skrop sokiem z limonki do smaku.
                                                      1. Część sosu polej makaronem i wymieszaj. Ułóż makaron w miskę, dodaj pokrojone warzywa. Polej pozostałego sosu.
                                                        1. Posyp orzechami, listkami kolendry oraz pokrojoną dymką na ukos.

                                                          Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                          Pasta z białej fasoli i rozmarynu

                                                          Składniki na pastę z białej fasoli

                                                          • szklanka ugotowanej białej fasoli
                                                            • 5 łyżek oliwy z oliwek
                                                              • gałązkę świeżego rozmarynu
                                                                • pół ząbek czosnku
                                                                  • pół cytryny
                                                                    • sól, pieprz
                                                                      • placki:
                                                                        • szklanka mąki pszennej
                                                                          • łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                            • szczypta soli
                                                                              • łyżka oliwy
                                                                                • jogurt (tyle ile mąka weźmie)
                                                                                  • 30 g startego grana padano

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    1. Wymieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, startego sera i łyżkę oliwy. Dodaj tyle jogurtu, ile mąka weźmie. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 5 min.
                                                                                      1. Po tym czasie uformuj małe placki i podsmaż je na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
                                                                                        1. W rondelku podgrzej oliwę z oliwek z rozmarynem i startym czosnkiem przez minutę.
                                                                                          1. Filtruj oliwę przez małe sitko. Zmiksuj białą fasolę z dwoma łyżkami jeszcze ciepłej oliwy, dodaj 2-3 łyżki wody, jeśli masa będzie za gęsta.
                                                                                            1. Na koniec skrop sokiem z cytryny do smaku, dopraw solą i pieprzem. Serwuj dip z plackami.

                                                                                              Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                              Zielone smoothie z bananem i awokado

                                                                                              Składniki na smoothie z bananem i awokado

                                                                                              • 1 banan
                                                                                                • kawałek ananasa
                                                                                                  • garść szpinaku
                                                                                                    • pół awokado
                                                                                                      • sok z limonki
                                                                                                        • mały kawałek imbiru
                                                                                                          • łyżka chlorreli
                                                                                                            • napój owsiany lub migdałowy

                                                                                                              Przygotowanie smoothie z bananem i awokado

                                                                                                              1. Do blendera włóż banan, awokado, szpinak, chlorellę i szklankę napoju owsianego. Zmiksuj na gładkie smoothie.
                                                                                                                1. Skrop sokiem z limonki do smaku i dodaj starty imbir. Jeśli smoothie będzie za gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.

                                                                                                                  Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                                  Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy

                                                                                                                  Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego

                                                                                                                  Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

                                                                                                                  Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości