Sałatka z cytrusami i burratą
Składniki na sałakę z cytrusami
- 1/2 pomelo
 - 1/2 grejpfrut
 - 1 pomarańcza
 - 1 mandarynka
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 burrata lub mozzarella
 - 2 łyżki posiekanych pistacji
 - 2 łyżki pestkami granatu
 - kilka listków mięty
 - płatki chilli lub pieprz
 - sól
 
Przygotowanie sałatki z cytrusami
- Obierz wszystkie owoce. Następnie pokrój je w plasterki. Ułóż plasterki na talerzu. Pośrodku ułóż burratę lub mozzarellę.
 - Polej całość oliwą, dopraw solą i posyp pestkami granatu, posiekanymi pistacjami, płatkami chilli i listkami mięty.
 
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Bowl z makaronem udon i warzywami
Składniki na bowl z makaronem udon i warzywami
- makaron udon (suchy)
 - 1 marchewka
 - 1 średni ogórek
 - świeża kolendra
 - łodyżka dymki
 - 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
 - kawałek imbiru o grubości 3 cm
 - 4 łyżki sosu sojowego
 - łyżka oleju sezamowego
 - łyżka cukru trzcinowego
 - ząbek czosnku
 
Przygotowanie bowl z makaronem udon i warzywami
- Ugotuj makaron wg instrukcji podane na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedź i zahartuj zimną wodą. Marchewkę i ogórek pokrój na długie, bardzo cienkie paski. Połowę imbiru pokrój w julienne.
 - Dressing: drugą połowę imbiru i ząbek czosnku zetrzyj na tarce i wymieszaj z sosem sojowym, cukrem i olejem sezamowym. Skrop sokiem z limonki do smaku.
 - Część sosu polej makaronem i wymieszaj. Ułóż makaron w miskę, dodaj pokrojone warzywa. Polej pozostałego sosu.
 - Posyp orzechami, listkami kolendry oraz pokrojoną dymką na ukos.
 
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Pasta z białej fasoli i rozmarynu
Składniki na pastę z białej fasoli
- szklanka ugotowanej białej fasoli
 - 5 łyżek oliwy z oliwek
 - gałązkę świeżego rozmarynu
 - pół ząbek czosnku
 - pół cytryny
 - sól, pieprz
 - placki:
 - szklanka mąki pszennej
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - łyżka oliwy
 - jogurt (tyle ile mąka weźmie)
 - 30 g startego grana padano
 
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, startego sera i łyżkę oliwy. Dodaj tyle jogurtu, ile mąka weźmie. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 5 min.
 - Po tym czasie uformuj małe placki i podsmaż je na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
 - W rondelku podgrzej oliwę z oliwek z rozmarynem i startym czosnkiem przez minutę.
 - Filtruj oliwę przez małe sitko. Zmiksuj białą fasolę z dwoma łyżkami jeszcze ciepłej oliwy, dodaj 2-3 łyżki wody, jeśli masa będzie za gęsta.
 - Na koniec skrop sokiem z cytryny do smaku, dopraw solą i pieprzem. Serwuj dip z plackami.
 
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Zielone smoothie z bananem i awokado
Składniki na smoothie z bananem i awokado
- 1 banan
 - kawałek ananasa
 - garść szpinaku
 - pół awokado
 - sok z limonki
 - mały kawałek imbiru
 - łyżka chlorreli
 - napój owsiany lub migdałowy
 
Przygotowanie smoothie z bananem i awokado
- Do blendera włóż banan, awokado, szpinak, chlorellę i szklankę napoju owsianego. Zmiksuj na gładkie smoothie.
 - Skrop sokiem z limonki do smaku i dodaj starty imbir. Jeśli smoothie będzie za gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.
 
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy
Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego
Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Autor: Luiza Bebłot
podziel się: