Rydze, piwna polewka i comber jeleni. Potrawy prosto z "Pana Tadeusza" gotuje Kasia Bosacka

Co jedli Zosia i Tadeusz sprawdzisz podczas „Kolacji mickiewiczowskiej”
Co jedli Zosia i Tadeusz? Sprawdzić to będzie można podczas "Kolacji Mickiewiczowskiej". W naszej kuchni dania ze słynnego trzynastozgłoskowca przyrządza Katarzyna Bosacka i Agnieszka Kręglicka. Sprawdź niezwykłe przepisy.

Kawa po soplicowsku

Składniki:

  • podwójne espresso
  • ćwierć szklanki słodkiej, tłustej śmietanki
  • łyżeczka miodu
  • kakao, cynamon i sproszkowany kardamon

Sposób przygotowania:

Kawę parzymy, dodajemy przyprawy, słodzimy miodem. Obok podajemy podgrzaną śmietankę

Polewka piwna

Składniki:

  • 1,5 l jasnego piwa
  • 1 łyżka masła
  • 4 żółtka
  • 2-3 łyżki cukru
  • miód, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki
  • Sól, pieprz, śmietanka

dodatki: chleb razowy na miodzie, lub litewski ciemny z kminkiem, tłusty twaróg

Sposób przygotowania:

Piwo gotuj z masłem, imbirem, gałką i goździkami, aż znacząco odparuje. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Do ubitych żółtek wlewaj gorące piwo po troszku, aby się połączyło, a nie zwarzyło. Przelej z powrotem do garnka, dopraw do smaku solą i pieprzem, podgrzej, nie gotuj.

Do miski włóż rozkruszony chleb i twaróg, zalej gorącą polewką. Jeśli jest zbyt gorzka, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

Pola Namysł

Rydze na maśle z rozmarynem oraz rydze w śmietanie

Składniki:

  • łyżka masła najlepiej klarowanego
  • dwie garści rydzów (mogą być rozmrożone)
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek rozmarynu

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić umyte grzyby i posiekany drobno rozmaryn. Smażyć ok. 5 minut, posolić, popieprzyć. Podawać natychmiast!

Rydze w śmietanie

Składniki:

  • 2 garści rydzów (mogą być mrożone)
  • łyżka masła
  • sól
  • pół szklanki śmietany
  • 50 ml białego wina (z nuta lekkiej słodyczy)
  • sól, pieprz
  • świeży koper

Sposób przygotowania:

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić rydze i podsmażyć 5 minut. Potem wlać wino, a gdy lekko odparuje śmietanę. Doprawić solą oraz pieprzem.

Podawać, gdy śmietana lekko zgęstnieje z ziemniakami lub chlebem, posypane posiekanym koprem.

Pola Namysł

Comber z jelenia z plackami z kaszy pęczak

Składniki:

  • ogórki świeże i kiszone z patelni
  • pół kilo mięsa z comber jeleniego
  • 250-300 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kilka kulek jałowca
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pół szklanki kremówki
  • kieliszek nalewki z tarniny, czeremchy, pigwy lub wiśni

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty wymieszać w misce. Mięso włożyć do marynaty i odstawić na około 2 – 3 godziny albo i dłużej. Po tym czasie wyjąć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem - obsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym rumieniąc z każdej strony.

Następnie piec w piekarniku (temp. około 180C) ok. 10-12 min w zależności od wielkości kawałka mięsa i odstawić na bok, aby comber odpoczął.

Z resztek marynaty oraz z soków po pieczeniu i smażenia mięsa zrobić sos. Wlać cały płyn na patelnie, podgrzać, dodać śmietankę i nalewkę i intensywnie wymieszać. Sosem polać mięso.

Pola Namysł

Placki z kaszy pęczak

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego pęczaku
  • 2 jaja
  • garść mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w drobniutką kostkę marchewkę, podsmaż kilka minut, dorzuć groszek, podłej lekko wodą i duś kilka minut.

Zdejmij z gazu, lekko przestudź, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, wbij jajka, wymieszaj.

Wyłóż na blaszkę wysmarowaną masłem, piecz 10-15 minut, pokrój w kawałki i podawaj do mięsa.

Ogórki smażone

Składniki:

  • kilka świeżych ogórków
  • cebula
  • bulion
  • mąka

Sposób przygotowania:

Kilka lub więcej świeżych ogórków obrać starannie, pokroić wzdłuż, posolić i tak zostawić na pół godziny.

Rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć w niej drobno usiekaną cebulę, zmieszać z ogórkami i smażyć póki nie zmiękną.

Na koniec osypać ogórki mąką, zalać dobrym bulionem, zagotować, a na wydaniu ugarnirować nimi mięso.

Zobacz też:

Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego

Jajecznica, risotto, polędwica z dorsza i tarta - dania na słono i słodko Darii Ładochy. Oto jej wypróbowane przepisy

Jajka faszerowane, kurczak w pomidorach i mandarynki z sosem czekoladowym. Pyszne i zdrowe przepisy Grzegorza Zawieruchy

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości