Kawa po soplicowsku
Składniki:
- podwójne espresso
- ćwierć szklanki słodkiej, tłustej śmietanki
- łyżeczka miodu
- kakao, cynamon i sproszkowany kardamon
Sposób przygotowania:
Kawę parzymy, dodajemy przyprawy, słodzimy miodem. Obok podajemy podgrzaną śmietankę
Polewka piwna
Składniki:
- 1,5 l jasnego piwa
- 1 łyżka masła
- 4 żółtka
- 2-3 łyżki cukru
- miód, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki
- Sól, pieprz, śmietanka
dodatki: chleb razowy na miodzie, lub litewski ciemny z kminkiem, tłusty twaróg
Sposób przygotowania:
Piwo gotuj z masłem, imbirem, gałką i goździkami, aż znacząco odparuje. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Do ubitych żółtek wlewaj gorące piwo po troszku, aby się połączyło, a nie zwarzyło. Przelej z powrotem do garnka, dopraw do smaku solą i pieprzem, podgrzej, nie gotuj.
Do miski włóż rozkruszony chleb i twaróg, zalej gorącą polewką. Jeśli jest zbyt gorzka, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
Pola Namysł
Rydze na maśle z rozmarynem oraz rydze w śmietanie
Składniki:
- łyżka masła najlepiej klarowanego
- dwie garści rydzów (mogą być rozmrożone)
- sól, pieprz
- kilka gałązek rozmarynu
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić umyte grzyby i posiekany drobno rozmaryn. Smażyć ok. 5 minut, posolić, popieprzyć. Podawać natychmiast!
Rydze w śmietanie
Składniki:
- 2 garści rydzów (mogą być mrożone)
- łyżka masła
- sól
- pół szklanki śmietany
- 50 ml białego wina (z nuta lekkiej słodyczy)
- sól, pieprz
- świeży koper
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić rydze i podsmażyć 5 minut. Potem wlać wino, a gdy lekko odparuje śmietanę. Doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać, gdy śmietana lekko zgęstnieje z ziemniakami lub chlebem, posypane posiekanym koprem.
Pola Namysł
Comber z jelenia z plackami z kaszy pęczak
Składniki:
- ogórki świeże i kiszone z patelni
- pół kilo mięsa z comber jeleniego
- 250-300 ml wina czerwonego wytrawnego
- 50 ml octu balsamicznego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 gałązka rozmarynu
- kilka kulek jałowca
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- olej rzepakowy do smażenia
- pół szklanki kremówki
- kieliszek nalewki z tarniny, czeremchy, pigwy lub wiśni
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty wymieszać w misce. Mięso włożyć do marynaty i odstawić na około 2 – 3 godziny albo i dłużej. Po tym czasie wyjąć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem - obsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym rumieniąc z każdej strony.
Następnie piec w piekarniku (temp. około 180C) ok. 10-12 min w zależności od wielkości kawałka mięsa i odstawić na bok, aby comber odpoczął.
Z resztek marynaty oraz z soków po pieczeniu i smażenia mięsa zrobić sos. Wlać cały płyn na patelnie, podgrzać, dodać śmietankę i nalewkę i intensywnie wymieszać. Sosem polać mięso.
Pola Namysł
Placki z kaszy pęczak
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego pęczaku
- 2 jaja
- garść mrożonego groszku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w drobniutką kostkę marchewkę, podsmaż kilka minut, dorzuć groszek, podłej lekko wodą i duś kilka minut.
Zdejmij z gazu, lekko przestudź, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, wbij jajka, wymieszaj.
Wyłóż na blaszkę wysmarowaną masłem, piecz 10-15 minut, pokrój w kawałki i podawaj do mięsa.
Ogórki smażone
Składniki:
- kilka świeżych ogórków
- cebula
- bulion
- mąka
Sposób przygotowania:
Kilka lub więcej świeżych ogórków obrać starannie, pokroić wzdłuż, posolić i tak zostawić na pół godziny.
Rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć w niej drobno usiekaną cebulę, zmieszać z ogórkami i smażyć póki nie zmiękną.
Na koniec osypać ogórki mąką, zalać dobrym bulionem, zagotować, a na wydaniu ugarnirować nimi mięso.
Zobacz też:
Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego
Autor: Luiza Bebłot