Kucharz przyrządził roladki cukiniowo-szpinakowe z szynką, tortillę de patatas z kiełbaskami z jalapeno, zupę dyniowo-soczewicową z kiełbaskami bez osłonki, a także placek po zbójnicku z kiełbasą. Przepisy poniżej.
Roladki cukiniowo-szpinakowe z szynką
Składniki:
- średnia cukinia,
- 120 g świeżych liści szpinaku,
- 3 jajka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 40 g startego twardego sera żółtego,
- mała czerwona cebula,
- czerwona papryka,
- 3 serki kremowe typu Philadelphia,
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki,
- 200 g szynki smażonej na maśle JBB Bałdyga,
- sól, pieprz,
- 1,5 łyżeczki oregano.
Przygotowanie:
Wrzuć cukinię i szpinak do blendera i zmiksuj. Następnie wyłóż na sitko i posól, aby puściły wodę. Po 15 minutach wyciśnij i włóż do miski. Dodaj jajka, bułkę tartą i mąkę pszenną. Posól masę ok. 1/3 łyżeczki soli. Wyjmij blachę z piekarnika i rozgrzej go do 180 stopni - góra/dół. Na blasze wyłóż papier do pieczenia, a następnie wylej masę. Posyp wylaną masę utartym serem typu parmezan i wstaw do piekarnika na 25 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie w misce zmieszaj serki, drobno pokrojoną czerwoną paprykę, drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę JBB Bałdyga. Wymieszaj. Dodaj oregano oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i rozłóż na wystudzony placek z cukinii. Zwiń całość w roladę. Zawiń wokół roladę folią spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij z lodówki, rozwiń z folii i pokrój w plastry grubości 1,5-2 cm. Pakując na drugie śniadanie, możesz zabezpieczyć każdą roladkę wykałaczką, aby zachowała kształt i formę.
Tortilla de patatas z kiełbaskami z jalapeno
Składniki:
- 0,5 l oliwy,
- duża cebula,
- 2 duże ziemniaki,
- 2 kiełbaski bez osłonki z jalapeno JBB Bałdyga,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzej do ok. 150 stopni. Ziemniaki pokrój w cienkie 3 mm plasterki, zaś cebulę w piórka. Wymieszaj oba warzywa i umieść w oliwie. Smaż przez około 8 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajka i całość wymieszaj na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wylej wymieszaną masę. Smaż na niewielkim ogniu przez 5 minut. Z pomocą talerza przełóż omlet na drugą stronę i smaż przez kolejne 4 minuty, z czego ostatnie dwie pod przykryciem. Podawaj z kiełbaskami.
Zupa dyniowo-soczewicowa z kiełbaskami bez osłonki
Składniki:
- 2 łyżki masła lub oleju/oliwy,
- 3 kiełbaski bez osłonki JBB Bałdyga pokrojone w pół plastry,
- duża cebula pokrojona w kostkę,
- 4 ząbki czosnku posiekane w płatki,
- 6 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- starta na grubych oczkach pietruszka,
- posiekana drobno biała część pora,
- 1/8 selera korzeniowego starta,
- 1/2 dyni hokkaido pokrojonej w 1 cm kostkę,
- szklanka czerwonej soczewicy,
- łyżeczka pieprzu ziołowego,
- płaska łyżeczka curry,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego,
- sól, pieprz do smaku,
- posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż do zrumienienia kiełbaski bez osłonki. Dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż, mieszając przez 5 minut. Dodaj pozostałe warzywa, soczewicę oraz pieprz ziołowy i curry. Smaż przez kolejne 3 minuty.
Zalej całość bulionem, dodaj koncentrat. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj przez 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i serwuj z posiekaną natką pietruszki.
Placek po zbójnicku z kiełbasą
Składniki na farsz:
- 2 łyżki oleju,
- 400 g kiełbasek bez osłonki JBB Bałdyga pokrojonych w pół plastry,
- 8 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 marchewki pokrojone w ćwierć plastry,
- 2 papryki pokrojone w paski lub romby,
- 200 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub ósemki,
- 400 ml przecieru pomidorowego,
- 300 ml bulionu lub wody,
- płaska łyżka pieprzu ziołowego,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- łyżka otartego majeranku,
- sól, pieprz.
Składniki na placek:
- duża cebula (ok. 200 g),
- kilogram obranych ziemniaków,
- jajko klasy L,
- 2 łyżki mąki pszennej (zależy od ziemniaków, wczesne są bardziej wodniste - wtedy lepiej dać łyżkę więcej),
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Farsz: Na rozgrzanym oleju przesmaż kiełbaski, cebulę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj czosnek i pozostałe warzywa, smaż, mieszając przez 5 minut. Zalej całość bulionem i dopraw przyprawami. Kiedy bulion odparuje, wlej przecier pomidorowy i duś pod przykryciem 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Placki: Piekarnik ustaw na 180 stopni bez termoobiegu. Do dużej miski cebulę zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach. Masę posól łyżeczką soli i dobrze wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie przytrzymaj masę dłonią i odlej wodę, którą puściły warzywa. Dodaj jajko, mąkę oraz pieprz i całość dobrze wymieszaj. Rozgrzej olej, poziom 1/2 cm (w kuchence na 10-stopniowej skali daję 7). Wykładaj masę i smaż do zrumienienia po obu stronach. Po usmażeniu przełóż placki na ręczniki papierowe (wchłoną nadmiar tłuszczu).
Farsz wykładaj na placki, możesz zwinąć je na pół. Podpiekaj 10 minut w piecu, aby złapały chrupkość. Możesz serwować ze śmietaną, szczypiorem i żółtym serem.
Zobacz także:
- Wyborne dania z kiełbaskami według przepisów Andrzeja Polana. Doskonałe na ciepło i na zimno
- Jesienią postaw na kiełbaski na ciepło. Oto propozycje Mariety Mareckiej
- Pomidory i kiełbaski - połączenie idealne. Co można zrobić z tych dwóch składników?
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News