Materiał promocyjny

Wyborne dania z kiełbaskami według przepisów Andrzeja Polana. Doskonałe na ciepło i na zimno [ZOBACZ WIDEO]

Wyborne dania z kiełbaskami według przepisów Andrzeja Polana. Doskonałe na ciepło i na zimno
Niedzielne gotowanie z Andrzejem Polanem
Źródło: Dzień Dobry TVN

Kiełbaski to prawdziwy kulinarny klasyk - doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je grillować, smażyć, dusić, ale też podawać w sałatkach czy na kanapkach. Sprawdzają się jako szybka przekąska, sycący obiad czy element imprezowego menu. Dania z kiełbaskami JBB Bałdyga zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.

Przyrządził ciętą tortillę z sosem z pomidorów, papryki i kiełbasy, kołacz z kapustą młodą i sosem z białą kiełbasą, a także hot-pyry z kiełbaską, z sosem serowo-cebulowym i żurawiną na wierzchu. Przepisy znajdziesz poniżej.

Cięta tortilla z sosem z pomidorów, papryki i kiełbasy

Cięta tortilla z sosem z pomidorów, papryki i kiełbasy
Cięta tortilla z sosem z pomidorów, papryki i kiełbasy
Cięta tortilla z sosem z pomidorów, papryki i kiełbasy
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki:

  • opakowanie tortilli pszennej,
  • opakowanie kiełbasek bez osłonki JBB,
  • kilogram pomidorów polskich,
  • 4 papryki żółte,
  • opakowanie szpinaku zielonego,
  • 2 ostre papryki,
  • por,
  • 2 mozzarelle w zalewie,
  • kminek mielony, oregano, sól, pieprz czarny,
  • natka pietruszki,
  • musztarda francuska,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy por, dodając niedużą ilość cukru i soli. Kiedy tylko por nam zmięknie, delikatnie zacznie się rumienić, dodajemy pokrojoną paprykę. Gdy papryka zacznie już nabierać koloru, dodajemy zmiksowane pomidory polskie, a także przyprawy. Dusimy do momentu, aż sos odparuje. Na koniec dodajemy szpinak, odstawiamy na bok i zabieramy się za tortillę oraz kiełbaskę. W tym celu na patelni podgrzewamy przez kilka sekund tortillę, aż stanie się plastyczna. Zwijamy w rulony i kroimy w paski ok.1 cm, jak byśmy kroili tagliatelle.

Kiełbaski kroimy wzdłuż na cztery. Na patelni przesmażamy kiełbaski, kiedy tylko nam się podrumienią, przesmażamy też pociętą tortillę. Na gotowy sos pomidorowo-paprykowy wykładamy przesmażoną tortillę wymieszaną z kiełbaskami smażonymi oraz natką pietruszki. Na wierzchu posypujemy rwanymi kawałkami sera i polewamy kleksami z musztardy francuskiej.

Kołacz z kapustą młodą i sosem z białą kiełbasą

Kołacz z kapustą młodą i sosem z białą kiełbasą
Kołacz z kapustą młodą i sosem z białą kiełbasą
Kołacz z kapustą młodą i sosem z białą kiełbasą
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 100 ml wody,
  • 150 ml mleka,
  • 100 ml oleju,
  • 30 g drożdży,
  • sól, cukier.

Pozostałe składniki:

  • opakowanie kiełbasek białych bez osłonki JBB,
  • młoda kapusta,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 3 pęczki koperku,
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 4 żółtka,
  • 3 jabłka,
  • 5 śliwek czerwonych.

Przygotowanie:

Drożdże rozdrabniamy, dodajemy ciepłą wodę, mleko, cukier i 2-3 łyżki mąki. Mieszamy, a potem odstawiamy rozczyn do momentu, aż podwoi swoją objętość. Kiedy tak się stanie, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie zabieramy się za młodą kapustę, którą kroimy w grubszą kostkę. Na patelni na maśle przesmażamy szczypiorek i po chwili dodajemy kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, najlepiej mielonym. Dusimy krótko, ważne, aby kapusta nam się nie rozpadała. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojoną w plasterki białą kiełbaskę na złoty kolor, po chwili dodajemy śmietankę, gorczycę i chrzan. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żółtka. Jabłka dzielimy na ćwiartki, a śliwki na połówki. Na ciasto wykładamy kapustę, ale wcześniej dodajemy jeszcze koper. Na kapustę wykładamy białą kiełbaskę w sosie, układamy na wierzchu jabłka i śliwki. Wstawiamy do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, na około 25 minut.

Hot-pyry z kiełbaską, z sosem serowo-cebulowym i żurawiną na wierzchu

Hot-pyry z kiełbaską, z sosem serowo-cebulowym i żurawiną na wierzchu
Hot-pyry z kiełbaską, z sosem serowo-cebulowym i żurawiną na wierzchu
Hot-pyry z kiełbaską, z sosem serowo-cebulowym i żurawiną na wierzchu
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki:

  • opakowanie kiełbasek mini bez osłonki JBB,
  • ziemniaki młode podłużne,
  • ser żółty w plastrach,
  • cebula,
  • 200 ml śmietanki,
  • 2 serki topione śmietankowe,
  • żurawina do mięs,
  • masło klarowane,
  • 2 pęczki szczypiorku.

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Za pomocą wycinarki do jabłek, wycinamy w ziemniakach wzdłuż otwory i wkładamy podrumienione kiełbaski. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, polewamy masłem klarowanym i wstawiamy do pieczenia na około 20 minut, w temperaturze 190 stopni. Podczas pieczenia dodajemy do ziemniaków pół szklanki wody. Na patelni na maśle przesmażamy cebulkę do lekkiego skarmelizowania, dodajemy śmietankę i serek topiony, a potem wszystko mieszamy, aż uzyskamy konsystencję sosu. Upieczone hot-pyry układamy na sosie serowym, polewamy żurawiną i posypujemy szczypiorkiem. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości