Kiełbaski to prawdziwy kulinarny klasyk - doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je grillować, smażyć, dusić, ale też podawać w sałatkach czy na kanapkach. Sprawdzają się jako szybka przekąska, sycący obiad czy element imprezowego menu. Dania z kiełbaskami JBB Bałdyga zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.
Przyrządził ciętą tortillę z sosem z pomidorów, papryki i kiełbasy, kołacz z kapustą młodą i sosem z białą kiełbasą, a także hot-pyry z kiełbaską, z sosem serowo-cebulowym i żurawiną na wierzchu. Przepisy znajdziesz poniżej.
Cięta tortilla z sosem z pomidorów, papryki i kiełbasy
Składniki:
- opakowanie tortilli pszennej,
- opakowanie kiełbasek bez osłonki JBB,
- kilogram pomidorów polskich,
- 4 papryki żółte,
- opakowanie szpinaku zielonego,
- 2 ostre papryki,
- por,
- 2 mozzarelle w zalewie,
- kminek mielony, oregano, sól, pieprz czarny,
- natka pietruszki,
- musztarda francuska,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy por, dodając niedużą ilość cukru i soli. Kiedy tylko por nam zmięknie, delikatnie zacznie się rumienić, dodajemy pokrojoną paprykę. Gdy papryka zacznie już nabierać koloru, dodajemy zmiksowane pomidory polskie, a także przyprawy. Dusimy do momentu, aż sos odparuje. Na koniec dodajemy szpinak, odstawiamy na bok i zabieramy się za tortillę oraz kiełbaskę. W tym celu na patelni podgrzewamy przez kilka sekund tortillę, aż stanie się plastyczna. Zwijamy w rulony i kroimy w paski ok.1 cm, jak byśmy kroili tagliatelle.
Kiełbaski kroimy wzdłuż na cztery. Na patelni przesmażamy kiełbaski, kiedy tylko nam się podrumienią, przesmażamy też pociętą tortillę. Na gotowy sos pomidorowo-paprykowy wykładamy przesmażoną tortillę wymieszaną z kiełbaskami smażonymi oraz natką pietruszki. Na wierzchu posypujemy rwanymi kawałkami sera i polewamy kleksami z musztardy francuskiej.
Kołacz z kapustą młodą i sosem z białą kiełbasą
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki,
- 100 ml wody,
- 150 ml mleka,
- 100 ml oleju,
- 30 g drożdży,
- sól, cukier.
Pozostałe składniki:
- opakowanie kiełbasek białych bez osłonki JBB,
- młoda kapusta,
- 2 pęczki szczypiorku,
- 3 pęczki koperku,
- 500 ml śmietanki 36%,
- 4 żółtka,
- 3 jabłka,
- 5 śliwek czerwonych.
Przygotowanie:
Drożdże rozdrabniamy, dodajemy ciepłą wodę, mleko, cukier i 2-3 łyżki mąki. Mieszamy, a potem odstawiamy rozczyn do momentu, aż podwoi swoją objętość. Kiedy tak się stanie, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie zabieramy się za młodą kapustę, którą kroimy w grubszą kostkę. Na patelni na maśle przesmażamy szczypiorek i po chwili dodajemy kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, najlepiej mielonym. Dusimy krótko, ważne, aby kapusta nam się nie rozpadała. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojoną w plasterki białą kiełbaskę na złoty kolor, po chwili dodajemy śmietankę, gorczycę i chrzan. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żółtka. Jabłka dzielimy na ćwiartki, a śliwki na połówki. Na ciasto wykładamy kapustę, ale wcześniej dodajemy jeszcze koper. Na kapustę wykładamy białą kiełbaskę w sosie, układamy na wierzchu jabłka i śliwki. Wstawiamy do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, na około 25 minut.
Hot-pyry z kiełbaską, z sosem serowo-cebulowym i żurawiną na wierzchu
Składniki:
- opakowanie kiełbasek mini bez osłonki JBB,
- ziemniaki młode podłużne,
- ser żółty w plastrach,
- cebula,
- 200 ml śmietanki,
- 2 serki topione śmietankowe,
- żurawina do mięs,
- masło klarowane,
- 2 pęczki szczypiorku.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Za pomocą wycinarki do jabłek, wycinamy w ziemniakach wzdłuż otwory i wkładamy podrumienione kiełbaski. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, polewamy masłem klarowanym i wstawiamy do pieczenia na około 20 minut, w temperaturze 190 stopni. Podczas pieczenia dodajemy do ziemniaków pół szklanki wody. Na patelni na maśle przesmażamy cebulkę do lekkiego skarmelizowania, dodajemy śmietankę i serek topiony, a potem wszystko mieszamy, aż uzyskamy konsystencję sosu. Upieczone hot-pyry układamy na sosie serowym, polewamy żurawiną i posypujemy szczypiorkiem.
Zobacz także:
- Z tymi daniami chłodny dzień nam niestraszny. Poznaj rozgrzewające przepisy Mariety Mareckiej
- Przepyszne i proste dania z kiełbasą. Poznaj przepisy Andrzeja Polana
- Jak zrobić domową kiełbasę? Przepisy, które warto znać
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: East News/Anita Walczewska