Materiał promocyjny

Soczyste mięsne przekąski na karnawał. Sprawdź te wyjątkowe przepisy Mariety Mareckiej

Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik
Karnawał to nie tylko czas balów, ale też wesołych domówek w gronie rodziny oraz przyjaciół. W ich trakcie doskonale sprawdzą się soczyste mięsne przekąski, które zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka. Z pewnością zachwycą twoich gości.

Przyrządziła drożdżowe paluchy z kiełbasą białą, placek a’la foccacia z pieczarkami w śmietanie, szynką na maśle i boczkiem, a także szaszłyki z mini kiełbasek ze śliwką, boczkiem i zieloną papryką. Wykorzystała do tego produkty JBB Bałdyga.

Drożdżowe paluchy z kiełbasą białą bez osłonki JBB Bałdyga

Składniki:

  • 240 ml ciepłego mleka,
  • 7 g suszonych drożdży (lub 14 g świeżych),
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżeczka soli,
  • 50 ml oleju lub oliwy,
  • 375 g mąki do wypieków drożdżowych,
  • opakowanie kiełbasy białej bez osłonki JBB Bałdyga,
  • ok. 30 g miękkiego masła,
  • żółtko,
  • sezam lub mak do obsypania.

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko, dodajemy miód, drożdże i olej. Mieszamy aż do rozpuszczenia miodu. Potem dosypujemy mąkę i sól, a następnie mieszamy dokładnie mikserem z zamontowanym hakiem lub mieszadłem duńskim. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Odstawiamy miskę przykrytą folią na ok.1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie rozwałkowujemy je na duży prostokąt i smarujemy miękkim masłem, a później składamy do środka.

Następnie ponownie rozwałkowujemy, wycinamy długie paski i zawijamy je wokół kiełbasek. Układamy na blaszce, owijamy folią spożywczą i dostawiamy na ok. 30-40 minut, żeby odpoczęło i podrosło. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, paluchy smarujemy żółtkiem, obsypujemy sezamem lub makiem i pieczemy przez ok. 18 minut, aż ładnie się zarumienią.

Placek a’la foccacia z pieczarkami w śmietanie, szynką na maśle i boczkiem z beczki JBB Bałdyga

Składniki:

  • 750 g wody,
  • 600 g mąki do pizzy,
  • 21 g świeżych lub 10 g suszonych drożdży,
  • 15 g soli,
  • łyżka miodu,
  • 5-6 łyżek oliwy,
  • 250 g szynki na maśle JBB Bałdyga,
  • 250 g boczku z beczki JBB Bałdyga,
  • 400 g pieczarek,
  • 150 g startej mozzarelli,
  • ok. 150 ml śmietany 30-36%,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • cebula,
  • łyżka masła.

Przygotowanie:

Do dzbanka wkruszamy drożdże, dodajemy miód, wlewamy ok. 150 ml wody i dodajemy 2 łyżki mąki.Potem mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut, żeby zaczyn podrósł. Następnie wlewamy go wraz z pozostałą wodą i oliwą do mąki, dodajemy sól i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Owijamy folią i odstawiamy na 15 minut. Następnie naciągamy ciasto z jednej strony i składamy do środka, a następnie naciągamy z drugiej strony, składamy i tak robimy z pozostałymi bokami. Odstawiamy na 30 minut i ponownie naciągamy i składamy. Powtarzamy składanie jeszcze dwa razy w odstępach 30 minutowych.

Następnie dużą blaszkę do pieczenia smarujemy oliwą lub układamy w niej papier do pieczenia, który również skrapiamy oliwą i wykładamy na nią ciasto. Rozciągamy na boki i zostawiamy na 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i szatkujemy drobno, cebulkę kroimy w drobną kostkę, a boczek i szynkę w paski. Pieczarki wraz z cebulką przesmażamy na maśle. Jak odparuje cała woda, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i podlewamy śmietanką. Zostawiamy do przestudzenia. Masę pieczarkową rozsmarowujemy na wierzchu podrośniętego ciasta, zasypujemy porządną porcję szynki i boczku, a na koniec posypujemy serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 235-240 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut, aż ładnie się zarumieni i przypiecze. Kroimy w prostokąty i serwujemy na ciepło lub zimno.

Szaszłyki z mini kiełbasek bez osłonki JBB Bałdyga ze śliwką, boczkiem i zieloną papryką

Składniki:

  • 2 opakowania kiełbasek mini bez osłonki JBB Bałdyga,
  • 200 g suszonych śliwek,
  • ok. 250 g boczku z beczki JBB Bałdyga,
  • 2 zielone papryki,
  • 2 czerwone papryki,
  • kilka większych szalotek,
  • wędzona papryka,
  • płatki chili,
  • oliwa,
  • musztarda do podania.

Przygotowanie:

Boczek kroimy w ok. 5 mm grubości plastry, paprykę w większe kawałki, a szalotki przekrawamy wzdłuż na pół. Nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian kiełbaski, szalotki, śliwkę, boczek, papryki. Skrapiamy oliwą i doprawiamy wędzoną papryką oraz płatkami chili. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej i pieczemy do czasu, aż ładnie się zarumienią. Serwujemy w musztardą i świeżym pieczywem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości