Kuskus z kruszonym boczkiem
Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 min. Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku z beczki JBB w plastrach,
 - 1,5 szklanki kuskusu,
 - 2 szklanki ciepłej wody,
 - 1 duży pęczek pietruszki,
 - ½ pęczka kolendry ,
 - 1 pęczek szczypiorku (najlepiej drobny),
 - 6-8 gałązek mięty,
 - ok. 2 łyżek pasty z pomidorów,
 - 1 łyżeczka soli,
 - ½ łyżeczki pieprzu,
 - 1,5 łyżeczki mielonego kuminu,
 - 7-8 łyżek oliwy,
 - sok z ½ cytryny.
 
Do podania:
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w cienkie plastry, układamy go na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy np. drugą patelnią. Prażymy boczek aż zrobi się chrupiący, przewracamy na drugą strone i dosmażamy. Ściągamy z patelni, układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kuskus zlewamy wodą, mieszamy, przykrywam i odstawiamy na 10-15 minut aż wchłonie wodę. Następnie delikatnie ją mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Pietruszkę, miętę i szczypiorek szatkujemy. Do kuskusu dodajemy pastę z pomidorów, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy kumin i oliwę i najlepiej za pomocą dłoni dokładnie całość ze sobą mieszamy lekko ugniatając. Dolewamy sok z cytryny, mieszamy i dodajemy poszatkowane zioła i mieszamy. Doprawiamy ew. do smaku solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny. Na dużym talerzu rozkładamy pojedyncze liście sałat, będą służyły do nakładania sobie porcji sałatki. Na środek przekładamy sałatkę, posypujemy ją dużą ilością pokruszonego boczku i serwujemy z ćwiartkami cytryny.
Faszerowane bakłażany z kiełbasą bez osłonki JBB
Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 1 h Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 400 g kiełbasy bez osłonki mini JBB,
 - 3 średniej wielkości bakłażany,
 - 1 cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 puszka krojonych pomidorów,
 - sól, pieprz,
 - duża szczypta cynamonu,
 - oliwa,
 - 50 g sera pleśniowego typu Lazur,
 - 1 świeża chili,
 - 1 papryka zielona,
 - 1 łyżeczka miodu,
 - 1 łyżeczka oregano,
 - natka pietruszki.
 
Sposób przygotowania:
Bakłażany myjemy, osuszamy nakłuwamy i nacieramy oliwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 25 minut. W czasie pieczenia bakłażana przygotowujemy farsz. Kiełbaski i paprykę zieloną kroimy w dużą kostkę, cebulę w drobną kostkę a czosnek w plasterki. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy wrzucamy na nią kiełbasy i cebulę, przesmażamy aż cebulka się zeszkli a kiełbaski zarumienią. Dorzucamy paprykę i drobno pokrojone chili oraz czosnek. Przesmażamy chwilę i dolewamy pomidory z puszki, dorzucamy ser pokrojony w mniejsze kawałki, doprawiamy całość miodem, cynamonem, solą pieprzem i oregano. Podgrzewamy do czasu aż ser się roztopi a całość lekko odparuje. Bakłażany nacinamy wzdłuż tak by powstały nam kieszonki na farsz. Nakładamy farsz z kiełbaskami i wstawiamy ponownie do pieca na kolejne 20 minut. Serwujemy na gorąco przybrane natką pietruszki.
Zapiekanka pasterska z kiełbasą JBB
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 25 min + pieczenie Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 600 g kiełbasy białej bez osłonki JBB,
 - 1 cebula,
 - 2 marchewki,
 - 1 cukinia,
 - 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
 - 1 łyżeczka płatków chili,
 - ok. 400 ml lekkiego bulionu,
 - 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
 - 1 kg mączystych ziemniaków,
 - ok. 50 g masła,
 - 100 ml mleka lub słodkiej śmietany,
 - 70 g startego parmezanu,
 - sól, pieprz,
 - oliwa,
 - wędzona papryka do posypania zapiekanki.
 
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę, kiełbasy w grubsze plasterki, marchew i cukinię w półplasterki. Rozgrzewamy oliwę w szerokim rondlu, wrzucamy cebulę i krótko podsmażamy aż się zeszkli. Dorzucamy kiełbasę i marchew. Jak kiełbaski zaczną się rumienić dodajemy cukinię, płatki chili i zioła. Odcedzamy ziemniaki dodajemy śmietankę lub mleko, masło i ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree. Dosypujemy partiami parmezan i mieszamy. Do kiełbasek dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy krótko i podlewamy bulionem, doprawiamy sola i pieprzem. Krótko podgrzewamy aż lekko odparuje i zagęści się sos. Przekładamy całość do głębszego naczynia do zapiekania, na wierzch kładziemy puree z ziemniaków, posypujemy je wędzoną papryką, delikatnie skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minuta aż ziemniaki się przyrumienią. Serwujemy na ciepło.
Makaron w kremowym sosie z kiełbasą i szynką JBB
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 200 g szynki Zawiszy JBB,
 - 400 g kiełbasy bez osłonki JBB,
 - 2 gałązki rozmarynu,
 - 150 ml gęstej, słodkiej śmietany,
 - 2 ząbki czosnku,
 - oliwa,
 - 2 żółtka,
 - k. 60 g startego parmezanu,
 - 500 g makaronu penne,
 - oliwa,
 - sól, pieprz.
 
Sposób przygotowania:
Makaron wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy aż będzie al dente. W tym czasie kiełbasę i boczek kroimy w paski a czosnek w plasterki. Rozgrzewamy oliwę w szeroki rondlu i przesmażamy na niej kiełbasę wraz z boczkiem, dorzucamy gałązki rozmarynu i czosnek. Ugotowany makaron przerzucamy do kiełbasek, część wody spod makaronu odkładamy na później. W dużej misce łączymy żółtka ze śmietanką, parmezanem i doprawiamy pieprzem i solą. Hartujemy śmietankę wodą spod makaronu, następnie do miski dodajemy gorący makaron z kiełbaskami i boczkiem. Mieszamy energicznie i serwujemy.
Zobacz także:
- Ostre kiełbaski z sosem pomidorowym, czyli pomidorowa kuchnia Andrzeja Polana
 - Zacznijmy wakacje od pożywnego śniadania. Przepisy Bartka Boratyna na kiełbaski na ciepło
 - Masz ochotę na kiełbasę, ale nie wiesz, jak ją zrobić? Oto propozycje mistrza kuchni Davida Gaboriauda
 
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News