Krokieciki ze Śląskimi kiełbaskami śniadaniowymi
Składniki:
- opakowanie Śląskich kiełbasek śniadaniowych,
 - 100 g sera żółtego,
 - 3 łyżki ketchupu,
 - 3 jajka,
 - trochę bułki tartej,
 - 300 ml mleka,
 - 100 ml wody gazowanej,
 - 1,5 szklanki mąki,
 - trochę soli,
 - trochę oleju,
 - 3 łyżki podsmażonej cebuli.
 
Przygotowanie:
Z mąki, mleka, wody i 2 jajek przygotowujemy naleśniki. Dodajemy odrobinę soli. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki z każdej strony po około 3 minuty. Naleśniki smarujemy keczupem, posypujemy startym serem żółtym, podsmażoną cebulą, a na tym kładziemy 2 kiełbaski i zawijamy. Tak przygotowany naleśnik obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy przez kilka minut z każdej strony.
Placuszki z kiełbaskami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
 - 1 i 1/4 szklanki mleka,
 - jajko,
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - 5 Śląskich kiełbasek śniadaniowych,
 - mała puszka kukurydzy,
 - 1/2 pęczka szczypiorku,
 - 100 g sera żółtego,
 - sól i pieprz,
 - olej do smażenia.
 
Przygotowanie:
Kiełbaski pokroić w cienkie plasterki, szczypiorek drobno posiekać, a ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kukurydzę odsączyć na sitku i przelać wrzątkiem. Z mleka, mąki, jajka i proszku do pieczenia przygotować ciasto - będzie przypominało ciasto na pancakes. Dodać do niego sól i pieprz, a potem wymieszać. Dodać do ciasta pozostałe pokrojone składniki oraz kukurydzę i ser. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym lub sałatką warzywną.
Gotowane kiełbaski w sosie pomidorowym z fasolką
Składniki:
- 500 g Śląskich kiełbasek śniadaniowych,
 - czerwona cebula,
 - łyżeczka papryki słodkiej,
 - ząbek czosnku,
 - łyżeczka papryki wędzonej,
 - 200 g pomidorków koktajlowych,
 - puszka fasolki fioletowej w zalewie,
 - puszka fasolki jasnej w zalewie,
 - 4 łyżki oliwy z oliwek,
 - pieprz czarny,
 - sól,
 - posiekana natka pietruszki lub szczypiorek,
 - świeża bagietka.
 
Przygotowanie:
Kiełbaski wrzucić do gorącej wody i chwilkę podgrzewać. W tym czasie podsmażyć na oliwie cebulkę i czosnek, aż się zarumieni. Dodać przyprawy i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Wlać 300 ml wody, dodać odcedzoną fasolkę i dusić przez ok. 10 minut. Pomidorki przekroić na pół i dodać do sosu. Całość dusić ok. 10 minut, aż sos naturalnie zgęstnieje. Doprawić do smaku i podawać z posiekanymi ziołami i gotowaną kiełbaską oraz świeżą bagietką.
Zobacz także:
- Angielskie śniadanie - przepis. Jak zrobić typowe angielskie śniadanie?
 - Co przygotować na śniadanie? Szybkie przepisy
 - Pomysły na śniadanie w letni poranek. Zrób pyszną przyjemność sobie i bliskim
 
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News