Materiał promocyjny

Zacznijmy wakacje od pożywnego śniadania. Przepisy Bartka Boratyna na kiełbaski na ciepło

Zacznijmy wakacje od pożywnego śniadania. Przepisy Bartka Boratyna na kiełbaski na ciepło
Wakacyjne śniadanie na chilloucie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Letnie śniadania wcale nie muszą składać się wyłącznie z warzyw, pieczywa i nabiału. Na dobry początek dnia możesz zdecydować się na przykład na pyszne kiełbaski, które warto przyrządzić na ciepło. W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na takie właśnie potrawy przedstawił Bartek Boratyn. Zrobił krokieciki, placuszki i tradycyjne angielskie śniadanie z wyśmienitymi kiełbaskami śniadaniowymi.

Krokieciki ze Śląskimi kiełbaskami śniadaniowymi

Składniki:

  • opakowanie Śląskich kiełbasek śniadaniowych,
    • 100 g sera żółtego,
      • 3 łyżki ketchupu,
        • 3 jajka,
          • trochę bułki tartej,
            • 300 ml mleka,
              • 100 ml wody gazowanej,
                • 1,5 szklanki mąki,
                  • trochę soli,
                    • trochę oleju,
                      • 3 łyżki podsmażonej cebuli.

                        Przygotowanie:

                        Z mąki, mleka, wody i 2 jajek przygotowujemy naleśniki. Dodajemy odrobinę soli. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki z każdej strony po około 3 minuty. Naleśniki smarujemy keczupem, posypujemy startym serem żółtym, podsmażoną cebulą, a na tym kładziemy 2 kiełbaski i zawijamy. Tak przygotowany naleśnik obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy przez kilka minut z każdej strony.

                        Placuszki z kiełbaskami

                        Składniki:

                        • 2 szklanki mąki pszennej,
                          • 1 i 1/4 szklanki mleka,
                            • jajko,
                              • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                • 5 Śląskich kiełbasek śniadaniowych,
                                  • mała puszka kukurydzy,
                                    • 1/2 pęczka szczypiorku,
                                      • 100 g sera żółtego,
                                        • sól i pieprz,
                                          • olej do smażenia.

                                            Przygotowanie:

                                            Kiełbaski pokroić w cienkie plasterki, szczypiorek drobno posiekać, a ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kukurydzę odsączyć na sitku i przelać wrzątkiem. Z mleka, mąki, jajka i proszku do pieczenia przygotować ciasto - będzie przypominało ciasto na pancakes. Dodać do niego sól i pieprz, a potem wymieszać. Dodać do ciasta pozostałe pokrojone składniki oraz kukurydzę i ser. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym lub sałatką warzywną.

                                            Placuszki z kiełbaskami
                                            Placuszki z kiełbaskami
                                            Placuszki z kiełbaskami
                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                            Gotowane kiełbaski w sosie pomidorowym z fasolką

                                            Składniki:

                                            • 500 g Śląskich kiełbasek śniadaniowych,
                                              • czerwona cebula,
                                                • łyżeczka papryki słodkiej,
                                                  • ząbek czosnku,
                                                    • łyżeczka papryki wędzonej,
                                                      • 200 g pomidorków koktajlowych,
                                                        • puszka fasolki fioletowej w zalewie,
                                                          • puszka fasolki jasnej w zalewie,
                                                            • 4 łyżki oliwy z oliwek,
                                                              • pieprz czarny,
                                                                • sól,
                                                                  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek,
                                                                    • świeża bagietka.
                                                                      Gotowane kiełbaski w sosie pomidorowym z fasolką
                                                                      Gotowane kiełbaski w sosie pomidorowym z fasolką
                                                                      Gotowane kiełbaski w sosie pomidorowym z fasolką
                                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Kiełbaski wrzucić do gorącej wody i chwilkę podgrzewać. W tym czasie podsmażyć na oliwie cebulkę i czosnek, aż się zarumieni. Dodać przyprawy i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Wlać 300 ml wody, dodać odcedzoną fasolkę i dusić przez ok. 10 minut. Pomidorki przekroić na pół i dodać do sosu. Całość dusić ok. 10 minut, aż sos naturalnie zgęstnieje. Doprawić do smaku i podawać z posiekanymi ziołami i gotowaną kiełbaską oraz świeżą bagietką.

                                                                      Zobacz także:

                                                                      Źródło: Bartek Boratyn

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                      Materiał promocyjny
                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości