Wakacyjne poranki w weekendy to najlepszy czas na leniwe ucztowanie. Pałaszowanie pyszności na balkonie lub tarasie, ulubiona kawa z dodatkiem mleka sojowego lub filiżanka zielonej herbaty i szklanka soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy – to przepis na dobrze rozpoczęty dzień samemu, w gronie rodziny lub przyjaciół. Koniec z nudnymi kanapkami i klasyczną jajecznicą. Smakuj i ciesz się letnimi śniadaniami!
Pomysły na letnie śniadania
Każdy restaurator powie, żeby w okresie letnim korzystać z darów natury, czyli sezonowych produktów. Właśnie latem mamy duże pole do popisu, by eksperymentować w kuchni. Dlatego proponujemy wam zarówno śniadania na słodko, jak i wytrawne. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Wegańskie śniadanie
Lato to raj dla wegan i wegetarian. To właśnie o tej porze roku mogą rozkoszować się sezonowymi owocami i warzywami, tworząc z nich przeróżne smarowidła do świeżego, chrupkiego pieczywa. Świetnie sprawdzi się pasta z bobu, pomidorów czy pieczonego bakłażana. Natomiast, gdy chcecie zapewnić sobie porządną dawkę energii, koniecznie spróbujcie hipsterskiego śniadania oraz "jajka w pomidorach bez jajek" Natalii Kontraktewicz oraz Natalii Kusiak, autorek książki kucharskiej "The Bowl Book". Przepisy znajdziecie tutaj:
Roślinne bowle: przepisy Natalii Kusiak i Natalii Kontraktewicz na wegańskie śniadania pełne smaku
Gofry z sezonowymi owocami
To propozycja dla osób, które kochają śniadania na słodko. Zapewne przypadną do gustu dzieciom. Domowe gofry nie dość, że są łatwe w przygotowaniu, to i zdrowsze niż te, które kupujemy w nadmorskich kurortach. Jak zrobić je krok po kroku?
Składniki na gofry z sezonowymi owocami:
- mąka;
- cukier;
- proszek do pieczenia;
- sól;
- mleko;
- jajka;
- olej;
- ulubione sezonowe owoce.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp 1 i ½ szklanki mąki, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i wymieszaj.
- Dodaj do nich mokre składniki, czyli 1 i ½ szklanki mleka, 2 jajka, ½ szklanki oleju, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę (opcjonalnie do masy można dodać zmiksowanego banana lub maliny).
- Rozgrzej gofrownicę i posmaruj jej tafle odrobiną oleju.
- Rozlej ciasto i równomiernie rozprowadź po całej formie.
- Piecz około 3–5 minut na złoty kolor.
- Gofry udekoruj ulubionymi sezonowymi owocami pokrojonymi w paski, np. truskawkami, malinami, borówkami, morelami czy brzoskwiniami.
Hiszpańskie śniadanie
Dla osób, które latem muszą dostarczyć sobie porządną dawkę energii, zamiast jajecznicy z boczkiem proponujemy hiszpańską tortillę z pomidorami, którą można uzupełnić o chorizo. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. W tym przypadku głód na długo zostanie zaspokojony, a wy myślami powędrujecie np. do słonecznej Barcelony.
Natomiast w tygodniu, gdy nie macie czasu na poranną rozpustę, dorzućcie do naturalnego jogurtu borówki lub maliny albo przygotujcie zdrowy koktajl, który umili wam poranek. Oto pyszne sezonowe koktajle:
Zobacz także:
- Zupa z kurkami od Magdy Gessler. Przepis idealny na lato
- Jak zrobić sos winegret? Przepis podstawowy i rozszerzony – z miodem, musztardą lub czosnkiem
- Przepis na pyszne bolognese bez kęsa mięsa
Zobacz także: Warzywno-owocowy zawrót głowy
Autor: Dominika Czerniszewska