Tortilla hiszpańska z pomidorami i Apetina Oryginal
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki na tortillę hiszpańską z pomidorami i Apetina Oryginal
- 6-8 jaj
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- ½ opakowania Apetina Oryginal
- ½ szklanki kolorowych pomidorków koktajlowych
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- listki kolendry i bazylii
Jak przygotować tortillę hiszpańską z pomidorami:
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, na rozgrzanej oliwie smażymy je partiami, aż ładnie się przyrumienią i będą miękkie w środku. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na tym samym oleju smażymy cebulę i również odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Na szerokiej patelni z wysokim rantem rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy na nią ziemniaki, cebulę i równo rozkładamy na patelni. W misce łączymy ze sobą jaja i doprawiamy je solą i odrobiną pieprzu. Wylewamy na smażące się ziemniaki, dodajemy przekrojone na pół pomidorki i Apetinę pokruszoną lub wyciągamy z koszyczka kawałki i równo rozkładamy. Zmniejszamy gaz, przykrywamy całość i smażymy ok. 10 -15 minut, co jakiś czas zaglądając czy tortilla ścięła się od spodu i ładnie przyrumieniła.
Następnie przykrywamy całość szerokim talerzem i odwracamy patelnię, tak, by ściągnąć placek nieusmażoną stroną do dołu. Ponownie ściągamy na patelnię, tak by dosmażyć wierzch tortilla. Można również całość wstawić do pieca i dopiec.
Kroimy w trójkąty i podajemy udekorowane drobno poszatkowanymi ziołami. Tortilla smakuje na zimno i na ciepło.
Tomasz Urbanek/East News
Sałatka z arbuzem, truskawkami, ziołami, octem balsamicznym i Apetina Oryginal
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki na sałatkę z arbuzem:
- ¼ arbuza (najlepiej bez pestek)
- Ok. 350 g truskawek
- świeża mięta, pietruszka i bazylia
- ½ opakowania Apetina Oryginal w koszyczku
- świeża rukola
- 2 łyżki pestek z dyni
- 1 łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu
- 2-3 łyżki octu balsamicznego lub balsamu z octu
- sól
- oliwa z oliwek
Jak przygotować sałatkę z arbuzem:
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Ściągamy je z patelni i studzimy.
Arbuza kroimy w kostkę, jeśli trzeba pozbywamy się pestek. Truskawki kroimy na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości. Zioła szatkujemy razem dość drobno.
Na szerokim talerzu układamy liście rukoli, pokrojonego arbuza, truskawki i kosteczki Apetiny. Doprawiamy całość solą, drobno pokrojonym pieprzem i ziołami.
Skrapiamy całość oliwą i octem. Dekorujemy listkami ziół i pestkami dyni.
Tomasz Urbanek/East News
Cukinia z Apetina Oryginal, tymiankiem i słonecznikiem
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki na cukinię z Apetina Oryginal, tymiankiem i słonecznikiem:
- 2 zielone cukinie
- 1 żółta cukinia
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- świeży tymianek
- 3 ząbki czosnku
- skórka z połowy cytryny
- 1 opakowanie Apetiny Oryginal
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- sól, pieprz
- oliwa
- listki czerwonej bazylii do dekoracji
Jak przygotować cukinię z Apetina Oryginal, tymiankiem i słonecznikiem:
Cukinię wykrawamy kulkownicą lub kroimy w grubsze paski, przekładamy ją do dużej miski. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Dorzucamy całe ząbki czosnku w łupinkach, dokładnie mieszamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż się podrumieni, ale nadal zostanie lekko chrupiąca lub rozkładamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 20 minut).
Następnie dorzucamy do cukinii kostki Apetiny, skórkę z cytryny i listki świeżego tymianku. Krótko razem podgrzewamy.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż się lekko zarumieni i zacznie pachnieć. Na talerzach rozkładamy porcję cukinii, dekorujemy ją listkami czerwonej bazylii i pestkami słonecznika.
Tomasz Urbanek/East News
Zobacz też:
Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik
Obiad w minutę? To możliwe. Szymon Czerwiński zdradził nam przepis na lekką i szybką zupę owocową
Jak ugotować idealne młode ziemniaki?
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Marieta Marecka