tortilla

    tortilla

    Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się świeżymi warzywami. Można je przyrządzać zarówno na śniadanie czy obiad, jak i kolację. Zobacz, jak w kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka robi hiszpańską tortillę z pomidorami, sałatkę z arbuzem, ziołami i octem balsamicznym oraz cukinię z tymiankiem i słonecznikiem.

    Kawa, najpiękniejsze owoce świata i gorące rytmy - łączy je kraj pochodzenia: Kolumbia. Stamtąd właśnie pochodzi Andreas Nieva, z którym spotkał się Mikołaj Rey. Razem przygotowali tradycyjną kolumbijską tortillę. Co znalazło się w środku? I jak po hiszpańsku mówi się "cebula"?

    Na pikniku nie musimy wcale ograniczać się do kanapek i soku z kartonu. Co w takim razie spakować do koszyka i, przede wszystkim, jak to zabrać ze sobą? W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Ładyga pokazała nie tylko świetne pomysły na piknikowe przekąski, ale również zaproponowała, jak je spakować nie ryzykując, że coś się nam rozleje. Przy najbliższej okazji wypróbuj jej przepisy na: sałatkę z kuskusu ze świeżymi warzywami, paluchy z ciasta francuskiego z serem i ziołami, wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami, ciastka z ciasta francuskiego z bananami i czekoladą, koktajle owocowe na bazie jogurtu oraz owocową sałatkę. Wszystko pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu!

    W kuchni Dzień Dobry TVN przekąski i przystawki na bazie krakowskiej: tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą, tort ziemniaczany z suchą krakowską, szałwią i serem oraz sucha krakowska jak carpaccio na kruchym cieście. A to wszystko przygotowali: Andrzej Polan, Mateusz Jarzębiak-Góral - uczestnik programu Top Model oraz Olga Kaczyńska - modelka, zwyciężczyni drugiej edycji Top Model.

    Ania Starmach poczęstowała tortillą wszystkich tych, którzy... chcieli. Dziennikarka Dzień Dobry TVN Kinga Burzyńska także została obdarowana. Jak myślicie, czym była nafaszerowana tortilla?

    W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dzisiaj Jerzy Nogal. Przygotował dania, które można zabrać na piknik lub na długą, rowerową przejażdżkę z dzieckiem. Na stole pojawiły się: onigiri, sushi rolls, rabarbar z cukrem tymiankowym, spring rolls w liściach sałaty lub kapusty, kasza pęczak z warzywami, sakiewki z kozim serem, gruszkami i miodem, pieczone jabłka, tortilla z guacamole, roladki z cukinii oraz pita.

    Dziś w naszej kuchni, dwóch absolwentów Akademii Rolniczej w Poznaniu, Piotr Kucharski i Liber. Co przygotowali? Zobaczcie sami!

    Marieta Marecka, uczestniczka drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", która prowadzi kulinarny blog, do kuchni Dzień Dobry TVN przyniosła odrobinę słońca wraz z hiszpańskimi potrawami, które przygotowała. Tortilla z kabaczkiem i papryką, papryczki faszerowane kaszanką, sałatka ziemniaczana, tosty z pastą pomidorową i oliwą oraz deser - churros con chocolate. Skusicie się na jedną z potraw? Lubicie hiszpańską kuchnię?

    Dziś na życzenie pewnej pani, która niestety ma piekarnik do bani, mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z patelni: hiszpańską tortillę ziemniaczaną, włoską frittatę z warzywami i polskie placki ziemniaczane z szynką. Zróbcie placki według przepisów Andrzeja Polana!

    Aby w weekend oddać się zasłużonemu odpoczynkowi, trzeba w piątek zakasać rękawy i przygotować obiad tak na sobotę, jak i na piątek. W myśl naszej piątkowej zasady, by piec dwie pieczenie na jednym ogniu, mistrz Andrzej Polan przygotował duszoną wołowinę, faszerowanego ziemniaka, zrazy wołowe i tortillę.