Sprawdź, jak zrobić Koftę, Tortillę Espaniolę, Patatas Bravas i wołowinę z marchewką i groszkiem.
Tortilla to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Można do niej dodać mięso, różnorodne warzywa, a nawet owoce. W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Garska zaprezentowała swoje przepisy na tortille w wersji słonej i słodkiej. Sprawdź, jak je przygotować.
Qurrito to jedno z kultowych dań w menu KFC. Pikantne i soczyste kawałki kurczaka, ciągnący się ser cheddar, chrupiąca tortilla... Aż ślinka cieknie! Zastanawiasz się jednak, skąd wzięła się ta potrawa i co ma wspólnego z kuchnią meksykańską? Wyjaśniamy.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Gotową tortillę, przeznaczoną do podgrzania, można kupić niemal w każdym sklepie. To bardzo smaczne i pożywne danie, które pochodzi z terenów Meksyku i Ameryki Południowej. Jeśli jednak zastanawiacie się, jak zrobić tortille z gotowych placków z domowym farszem, zobaczcie przepisy, które dla Was przygotowaliśmy!
Wrapy są szybkim sposobem na pyszny obiad dla całej rodziny. Możesz je przygotować na słono i słodko, a w środek włożyć rozmaite dodatki. Wrapy z łososiem to doskonały przykład na to, że fast food wcale nie musi być niezdrowy!
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Michał Wiśniewski chętnie dzieli się z fanami życiem prywatnym i publikuje w sieci rodzinne zdjęcia oraz nagrania. Niedawno na TikToku wykonał z córą Fabienne "tortilla challenge", wyzwanie, które polega na biciu się plackami po twarzach.
Hiszpańskie dania wyjątkowo smakują Polakom i chętnie sięgają po przepisy z tej kuchni. Tym razem w piękną kulinarną podróż zabierze nas Adrian Stojewski, który miał okazję podróżować po Hiszpanii i poznać tajemnice na idealne wykonanie tortilly de patatas, croquetas de Jamón Serrano i salpicón de marisco.
Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się świeżymi warzywami. Można je przyrządzać zarówno na śniadanie czy obiad, jak i kolację. Zobacz, jak w kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka robi hiszpańską tortillę z pomidorami, sałatkę z arbuzem, ziołami i octem balsamicznym oraz cukinię z tymiankiem i słonecznikiem.
Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie zwyczajnie nam szkodzi. Czym je zastąpić? Lekkie i wiosenne propozycje swoich dań przedstawia Sylwia Majcher, dziennikarka i edukatorka ekologiczna. Poznaj jej przepisy na falafele, domowe tortille, sałatkę z brokułów, cebule z boczniakami oraz smarowidło z kaszy gryczanej. A na deser - kawowa tarta bez pieczenia.
Ziemniaki są dobre na wszystko, a zrobione z nich placki są pyszne. Tortilla z papryką, pomidorkami i serem, bliny z pieczonym batatem i dynią, burger warzywny z serem i avocado - to ziemniaczane dania, za które dałby się pokroić szef kuchni Sebastian Olma.
Kawa, najpiękniejsze owoce świata i gorące rytmy - łączy je kraj pochodzenia: Kolumbia. Stamtąd właśnie pochodzi Andreas Nieva, z którym spotkał się Mikołaj Rey. Razem przygotowali tradycyjną kolumbijską tortillę. Co znalazło się w środku? I jak po hiszpańsku mówi się "cebula"?
Na pikniku nie musimy wcale ograniczać się do kanapek i soku z kartonu. Co w takim razie spakować do koszyka i, przede wszystkim, jak to zabrać ze sobą? W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Ładyga pokazała nie tylko świetne pomysły na piknikowe przekąski, ale również zaproponowała, jak je spakować nie ryzykując, że coś się nam rozleje. Przy najbliższej okazji wypróbuj jej przepisy na: sałatkę z kuskusu ze świeżymi warzywami, paluchy z ciasta francuskiego z serem i ziołami, wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami, ciastka z ciasta francuskiego z bananami i czekoladą, koktajle owocowe na bazie jogurtu oraz owocową sałatkę. Wszystko pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu!
W kuchni Dzień Dobry TVN przekąski i przystawki na bazie krakowskiej: tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą, tort ziemniaczany z suchą krakowską, szałwią i serem oraz sucha krakowska jak carpaccio na kruchym cieście. A to wszystko przygotowali: Andrzej Polan, Mateusz Jarzębiak-Góral - uczestnik programu Top Model oraz Olga Kaczyńska - modelka, zwyciężczyni drugiej edycji Top Model.
Ania Starmach poczęstowała tortillą wszystkich tych, którzy... chcieli. Dziennikarka Dzień Dobry TVN Kinga Burzyńska także została obdarowana. Jak myślicie, czym była nafaszerowana tortilla?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dzisiaj Jerzy Nogal. Przygotował dania, które można zabrać na piknik lub na długą, rowerową przejażdżkę z dzieckiem. Na stole pojawiły się: onigiri, sushi rolls, rabarbar z cukrem tymiankowym, spring rolls w liściach sałaty lub kapusty, kasza pęczak z warzywami, sakiewki z kozim serem, gruszkami i miodem, pieczone jabłka, tortilla z guacamole, roladki z cukinii oraz pita.
Dziś w naszej kuchni, dwóch absolwentów Akademii Rolniczej w Poznaniu, Piotr Kucharski i Liber. Co przygotowali? Zobaczcie sami!
Tortilla z grillowanymi warzywami, chipsy warzywne, kulki ryżowe z ziołami i serem i wafle z kremem orzechowo-czekoladowym - takie całodniowe menu, które możemy ze sobą zabrać na majówkę, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach. Skorzystajcie z jej przepisów na naszej stronie! Jak powinniśmy przechowywać tortilla?
Marieta Marecka, uczestniczka drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", która prowadzi kulinarny blog, do kuchni Dzień Dobry TVN przyniosła odrobinę słońca wraz z hiszpańskimi potrawami, które przygotowała. Tortilla z kabaczkiem i papryką, papryczki faszerowane kaszanką, sałatka ziemniaczana, tosty z pastą pomidorową i oliwą oraz deser - churros con chocolate. Skusicie się na jedną z potraw? Lubicie hiszpańską kuchnię?
Dziś na życzenie pewnej pani, która niestety ma piekarnik do bani, mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z patelni: hiszpańską tortillę ziemniaczaną, włoską frittatę z warzywami i polskie placki ziemniaczane z szynką. Zróbcie placki według przepisów Andrzeja Polana!
Aby w weekend oddać się zasłużonemu odpoczynkowi, trzeba w piątek zakasać rękawy i przygotować obiad tak na sobotę, jak i na piątek. W myśl naszej piątkowej zasady, by piec dwie pieczenie na jednym ogniu, mistrz Andrzej Polan przygotował duszoną wołowinę, faszerowanego ziemniaka, zrazy wołowe i tortillę.
Iwona Tyrna-Łojek wraz z córką Alicją gotowały w programie Dzień Dobry TVN pod okiem mistrza Andrzeja Polana. Zapraszamy na rodzinne gotowanie z Kucharkiem!