Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News
Tortilla z grillowanymi warzywami
Ciasto:
2 szklanki mąki
3-4 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
100-120ml ciepłej wody
Farsz:
1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
Świeży tymianek
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i oliwę, ciasto wyrabiaj aż stanie się elastyczne, im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym będzie miało w sobie więcej pęcherzyków powietrza, czyli będzie lżejsze, wiec warto się potrudzić. Ciasto podziel na 4-6 porcji. Każdą z nich wałkuj na cienki placek, a następnie podpiekaj na patelni bez tłuszczu około 40 sekund z każdej strony. Warzywa pokrój w cienkie plastry, grilluj na patelni, a następnie przełóż do naczynia posyp tymiankiem, posiekanym czosnkiem, oliwą, dodaj też sól i pieprz, odstaw na min 15 minut. Warzywa kładź na tortilli (możesz tez dodać sery np. mozarellę albo fetę) i zwijaj tak aby farsz nie wyciekał. Całość zawiń w folię i w drogę!
Chipsy warzywne
Składniki:
do wyboru warzywa: marchew, burak, pietruszka, seler
oliwa z oliwek
sól, pieprz
łyżeczka cukru
tymianek
Przygotowanie:
Warzywa potnij w jak najcieńsze plastry (możesz użyć specjalnej tarki), układaj je koło siebie na blasze z papierem do pieczenia, polej odrobiną oliwy, dodaj sól, pieprz i odrobinę cukru oraz tymianek. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około pół godziny. Chrup je jak chipsy ziemniaczane albo podawaj np. z dipem czosnkowym.
Kulki ryżowe z ziołami i serem
Składniki:
1 szklanka ryżu
2 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
natka szczypiorku
gałązka rozmarynu
100g tartego żółtego sera
sól, pieprz
ząbek czosnku
oraz
bułka tarta
mąka
jajko
Przygotowanie:
Ryż ugotuj w 2 szklankach osolonej wody (powinno być dwa razy więcej wody od ryżu). Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie już miękki, dodaj posiekane zioła, bułkę tartą i ser. Z masy lep kulki panieruj je w jajku, mące i bułce. Smaż na oleju aż będą rumiane.
Wafle z kremem orzechowo-czekoladowym
Składniki:
5 kwadratowych wafli
2 tabliczki gorzkiej czekolady
200g masła
150g cukru
szklanka mielonych orzechów włoskich
4 żółtka
Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj, a następnie dodaj zmielone orzechy. Wafle smaruj masą i przekładaj kolejnymi waflami. Jeśli deser zabierasz w podróż, górnej warstwy nie smaruj kremem, bo w ten sposób łatwiej ci go będzie zapakować.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN