Majówkowe menu Ani Starmach. Poznaj przepisy na warzywne tortille, kulki ryżowe i wafle z kremem

Tortilla z grillowanymi warzywami, chipsy warzywne, kulki ryżowe z ziołami i serem i wafle z kremem orzechowo-czekoladowym - takie całodniowe menu, które możemy ze sobą zabrać na majówkę, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach. Skorzystajcie z jej przepisów na naszej stronie! Jak powinniśmy przechowywać tortilla?

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Tortilla z grillowanymi warzywami

Ciasto:

2 szklanki mąki

3-4 łyżek oliwy

1 łyżeczka soli

100-120ml ciepłej wody

Farsz:

1 bakłażan

1 cukinia

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

2 ząbki czosnku

Świeży tymianek

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i oliwę, ciasto wyrabiaj aż stanie się elastyczne, im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym będzie miało w sobie więcej pęcherzyków powietrza, czyli będzie lżejsze, wiec warto się potrudzić. Ciasto podziel na 4-6 porcji. Każdą z nich wałkuj na cienki placek, a następnie podpiekaj na patelni bez tłuszczu około 40 sekund z każdej strony. Warzywa pokrój w cienkie plastry, grilluj na patelni, a następnie przełóż do naczynia posyp tymiankiem, posiekanym czosnkiem, oliwą, dodaj też sól i pieprz, odstaw na min 15 minut. Warzywa kładź na tortilli (możesz tez dodać sery np. mozarellę albo fetę) i zwijaj tak aby farsz nie wyciekał. Całość zawiń w folię i w drogę!

Chipsy warzywne

Składniki:

do wyboru warzywa: marchew, burak, pietruszka, seler

oliwa z oliwek

sól, pieprz

łyżeczka cukru

tymianek

Przygotowanie:

Warzywa potnij w jak najcieńsze plastry (możesz użyć specjalnej tarki), układaj je koło siebie na blasze z papierem do pieczenia, polej odrobiną oliwy, dodaj sól, pieprz i odrobinę cukru oraz tymianek. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około pół godziny. Chrup je jak chipsy ziemniaczane albo podawaj np. z dipem czosnkowym.

Kulki ryżowe z ziołami i serem

Składniki:

1 szklanka ryżu

2 łyżki bułki tartej

natka pietruszki

natka szczypiorku

gałązka rozmarynu

100g tartego żółtego sera

sól, pieprz

ząbek czosnku

oraz

bułka tarta

mąka

jajko

Przygotowanie:

Ryż ugotuj w 2 szklankach osolonej wody (powinno być dwa razy więcej wody od ryżu). Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie już miękki, dodaj posiekane zioła, bułkę tartą i ser. Z masy lep kulki panieruj je w jajku, mące i bułce. Smaż na oleju aż będą rumiane.

Wafle z kremem orzechowo-czekoladowym

Składniki:

5 kwadratowych wafli

2 tabliczki gorzkiej czekolady

200g masła

150g cukru

szklanka mielonych orzechów włoskich

4 żółtka

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj, a następnie dodaj zmielone orzechy. Wafle smaruj masą i przekładaj kolejnymi waflami. Jeśli deser zabierasz w podróż, górnej warstwy nie smaruj kremem, bo w ten sposób łatwiej ci go będzie zapakować.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości