Onigiri
Składniki:
ryż
śliwki marynowane lub inne owoce w marynacie
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w dużej ilości wody, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie posklejał. Przecedzamy ryż przez sito i studzimy. Rozkładamy ryż na folię spożywczą, na środku kładziemy śliwkę i zawijamy w sakiewkę tak, by śliwka była wewnątrz ryżu. Formujemy kulkę i odkładamy do wystygnięcia. Można je obtoczyć w maku lub sezamie
Sushi rolls
Składniki:
ryż
rukola
wasabi
awokado
cukier
sól
ogórek
ocet jabłkowy
inne dodatki
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w dużej ilości wody, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie posklejał. Przecedzamy ryż przez sito i raz, krótko przelewamy zimną wodą. Gdy trochę przestygnie, mieszamy go z octem z solą i cukrem. Warzywa kroimy w paski długości jednego boku nori.
Kładziemy wodorost na macie do zwijania, nakładamy połowę ryżu na 2/3 nori. Na ryżu układamy warzywa i rukolę, smarujemy cienką warstwą wasabi. Rolujemy ciasno i odkładamy na chwilę. Później kroimy na równe wałeczki.
Rabarbar z cukrem tymiankowym
Składniki:
cukier
rabarbar
tymianek
Przygotowanie:
Obieramy rabarbar i kroimy w kawałki. Maczamy w cukrze utartym z tymiankiem.
Spring rolls w liściach sałaty lub kapusty
Składniki:
zioła
makaron ryżowy
ulubione warzywa
liście kapusty lub sałaty
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w cienkie paseczki „julienne”. Obrywamy listki mięty i innych ziół. Gotujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją z opakowania. Liść moczymy 15 sek. we wrzątku, połóż go na deskę i układamy na nim wszystkie dodatki. Zawijamy warzywa i zioła w liść, tak jak naleśniki lub gołąbki. Kroimy na pół lub na kilka części.
Kasza pęczak z warzywami
Składniki:
cukinia
marchew
kalarepa
oliwa
sól
rzodkiewki
kasza pęczak
cebula dymka
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę na sypko, dodajemy oliwę. Dowolne warzywa kroimy według fantazji i rozkładamy na pergaminie, na blasze do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy w 180 st. C ok. 15 min. albo smażymy na patelni. Warzywa dodajemy do kaszy. Możemy dodać soku z pomarańczy albo z cytryny.
Sakiewki z kozim serem, gruszkami i miodem
Składniki:
ciasto francuskie
rolada kozia mała
gruszka
tymianek
jabłko
Przygotowanie:
Wałkujemy ciasto francuskie, tniemy na kwadraty 10 x 10 cm, na środku każdego kwadratu kładziemy kawałek gruszki, kozi ser, tymianek i odrobinę miodu. Łączymy rogi kwadratów i kleimy brzegi. Pieczemy 25-30 min. w 180 st. C.
Pieczone jabłka
Składniki:
jabłka
cynamon
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, wydrążamy od góry, w otwór wsadzamy laskę cynamonu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż zmięknie. Zawijamy w papier do pieczenia.
Tortilla z guacamole
Tortilla
Składniki:
mąka
olej
woda
sól
kumin
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy ciasto, dzielimy na części i wałkujemy na cienkie placki o średnicy 10 cm. Smażymy ok. minuty z każdej strony na średnio rozgrzanej suchej patelni. Układamy gorące na wałku do ciasta do ostygnięcia.
Guacamole
Składniki:
sól
chilli
awokado
pomidor
kolendra
sok z limonki
cebula czerwona
sałata lodowa lub rzymska
Przygotowanie:
Pomidory i cebulę siekamy na drobne cząstki, wyciągamy miąższ z awokado, skrapiamy sokiem z limonki, miażdżymy widelcem. Dodajemy cebulę i pomidory oraz chilli i kolendrę, solimy. Nakładamy do placków tortilli, dodajemy porwaną w kawałki sałatę.
Roladki z cukinii
Składniki:
cukinia
naleśniki
szparagi
sałata
Przygotowanie:
Cukinię tniemy wzdłuż na cienkie plastry, krótko podsmażamy na oliwie, Robimy naleśniki i kroimy je w paski szerokości plastrów cukinii. Na plaster cukinii kładziemy naleśnik, zioła, sałatę i szparagi. Zwijamy ciasno.
Pita
Składniki:
mąka
tymianek
jogurt
sól
olej
proszek do pieczenia
twaróg owczy lub feta
Przygotowanie:
Składniki łączymy, aby ciasto wyszło zwarte i elastyczne. Nakładamy farsz na rozpłaszczony placek, zamykamy i formujemy placek grubości 7 mm. Smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni aż się zrumieni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN