18 czerwca to Międzynarodowy Dzień Sushi. Tę tradycyjną potrawę japońską znają już wszyscy. Jak dobrze przygotować ryż do sushi? Jakich składników używać? W kuchni Dzień Dobry TVN klasyczne futomaki przyrządza Daniel Brzeziński.
W Warszawie odbywa się wielkie seminarium sushi. Z szefem japońskiego stowarzyszenia sushi rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Urszula Chincz. Jak wygląda i ile czasu trwa proces szkolenia sushi mastera? Dlaczego to mężczyźni są lepszymi sushi masterami?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dzisiaj Jerzy Nogal. Przygotował dania, które można zabrać na piknik lub na długą, rowerową przejażdżkę z dzieckiem. Na stole pojawiły się: onigiri, sushi rolls, rabarbar z cukrem tymiankowym, spring rolls w liściach sałaty lub kapusty, kasza pęczak z warzywami, sakiewki z kozim serem, gruszkami i miodem, pieczone jabłka, tortilla z guacamole, roladki z cukinii oraz pita.