Dziś robimy sushi. Sprawdź przepisy Daniela Brzezińskiego

18 czerwca to Międzynarodowy Dzień Sushi. Tę tradycyjną potrawę japońską znają już wszyscy. Jak dobrze przygotować ryż do sushi? Jakich składników używać? W kuchni Dzień Dobry TVN klasyczne futomaki przyrządza Daniel Brzeziński.

Międzynarodowy Dzień Sushi

Sushi to tradycyjna potrawa japońska, którą znają już wszyscy. Niestety błędnie uważamy ją za drogą i trudną do zrobienia. Produkty do jej przygotowania można kupić w każdym sklepie, a korzyści płynące z jej jedzenia są duże. Nie bez powodu Japończycy znani są ze swojej długowieczności. Surowa ryba jest bowiem doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a wodorosty mają mnóstwo wapnia, magnezu i potasu.

Sushi - przepis na ryż

  • 1 kg ryżu do sushi np. Okomesan, koshihikari
    • woda w proporcji do ryżu 1-1,2
      • kawałek glona Kombu

        Zalewa:

        • 200 ml ocet ryżowy
          • 80 g cukru
            • 35 g soli

              Ryż płuczemy w misce pod bieżącą wodą i masujemy tak, by pozbyć się nadmiaru skrobi do momentu, aż woda będzie klarowna.

              Następnie odsączamy na sicie przez 15-20 min.

              Osączony ryż wkładamy do rice cookera, zalewany odpowiednią ilością wody i dokładamy kawałek glona kombu, gotujemy 45 min.

              Po ugotowaniu ryż doprawiamy zalewą octową, mieszamy i studzimy.

              Daniel Brzeziński

              Klasyczne futomaki

              • 60 g łosoś świeży
                • 10 g serka kremowego (1 łyżeczka)
                  • 10 g avocado (1 cząstka/ łódeczka)
                    • 70 g ugotowany i zaprawiony ryż do sushi
                      • 2 g pasty wasabi
                        • 1/2 płatka nori

                          Daniel Brzeziński

                          Zobacz też:

                          Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak gotować ryż do sushi? Przepisy Michała Kurka

                          Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie? Dla kogo jest niewskazane?

                          Japoński makaron udon - jak zrobić i z czym podawać?

                          Autor: Luiza Bebłot

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana