Przepisy kulinarne

Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak gotować ryż do sushi? Przepisy Michała Kurka

Przepisy kulinarne

Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak gotować ryż do sushi? Przepisy Michała Kurka

18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Jaka jest historia tego dania? Jak dobrze przygotować ryż do sushi i jakich składników możemy używać? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na pyszne rolki sushi zaprezentował Michał Kurek. Bloger kulinarny udowodnił, że zrobienie sushi w domu wcale nie jest trudne. Michał przygotował maki z łososiem i serkiem philadelphia, z paluszkami krabowymi, maki z pieczonym łososiem i śliwką.

Historia sushi

Historia sushi sięga co najmniej 718 roku,  kiedy to w Japonii pojawiła się pierwsza pisemna wzmianka o sushi w zbiorze praw zwanym "Yorituryo". Dziś ta potrawa podbiła serca i podniebienia ludzi na całym świecie. 

Zobacz też: Tamagoyaki, czyli japoński omlet zawijany – jak go przygotować? >>> 

Jak jeść sushi?

Tradycyjnie sushi je się palcami lub pałeczkami. Podaje się je w towarzystwie sosu sojowego, ostrego, japońskiego chrzanu - wasabi i marynowanego imbiru.

Zobacz też: Sushi – jak poprawnie jeść sushi pałeczkami? >>> 

Gotowanie ryżu do sushi:

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • 1¼ szklanki wody (ok. 300ml wody  na 1 szklankę ryżu)
  • 8 łyżek octu ryżowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:
Ryż myjemy przelewając go kilkukrotnie wodą i mieszając ręką, aż woda nie będzie mętna. Przekładamy ryż do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum, drewnianą łyżką dokładnie mieszamy, przykrywamy (od tego momentu nie zdejmujemy pokrywki) i gotujemy 10 minut  na małym ogniu (aż ryż wchłonie wodę). Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut (nadal nie odkrywamy). W międzyczasie przygotowujemy przyprawę do ryżu. Mieszamy ocet ryżowy, cukier i sól. Jeśli cukier nie chce się rozpuścić możemy delikatnie podgrzać ocet. Przekładamy ryż do schłodzenia. W tym celu układamy go cienką warstwą 1-2cm na płaskiej powierzchni (najlepiej drewnianej), polewamy przyprawą i zostawiamy do wystudzenia

Zobacz też: Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie? Dla kogo jest niewskazane? >>> 

Krewetki w tempurze

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej lub pszennej
  • 130 ml zimnej wody gazowanej
  • jajko
  • krewetki (lub warzywa)
  • głęboki olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce delikatnie mieszamy mąkę, wodę i jajko. Krewetki  zanurzamy w cieście. Smażymy je w bardzo rozgrzanym oleju aż tempura będzie miała złoty kolor.

Pozostałe składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 avocado
  • 1 cytryna
  • 1 długi ogórek
  • 400g łososia
  • 1 opakowanie paluszków krabowych
  • 6 śliwek (opcjonalnie)
  • zwykły i czarny sezam

Przygotowanie:
Marchewki obieramy, a następnie gotujemy do miękkości w osłodzonej wodzie i kroimy wzdłuż w 5mm paski. Avocado obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w 5mm paski. Ogórka kroimy wzdłuż na pół, potem na ćwiartki, usuwamy miękką część z nasionami, a następnie kroimy wzdłuż w 5mm paski. Łososia kroimy w 5mm paski. Część łososia można upiec. Paluszki krabowe kroimy wzdłuż w 5mm paski. Ze śliwek (o ile używamy) usuwamy pestki i kroimy w 5mm paski. Sezam prażymy na suchej patelni, uważamy, żeby go nie przypalić.

Wege maki z ogórkiem, marchewką i avocado

Składniki:

  • mata bambusowa
  • płaty nori
  • ryż
  • serek śmietankowy
  • wasabi
  • uprażone ziarna sezamu
  • ogórek
  • marchewka
  • avocado

Przygotowanie:
Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry.Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku ogórka, marchewkę, avocado. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

California roll z łososiem

Składniki:

  • mata bambusowa
  • płaty nori
  • ryż
  • łosoś
  • serek śmietankowy
  • wasabi
  • uprażone ziarna sezamu
  • avocado
  • marchewka

Przygotowanie:
Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem a następnie odwracamy nori ryżem do dołu. Układamy na środku łososia, marchewkę i avocado. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

Maki z krewetką w tempurze

Składniki:

  • mata bambusowa
  • płaty nori
  • ryż
  • krewetki w tempurze
  • serek śmietankowy
  • wasabi
  • uprażone ziarna sezamu
  • ogórek
  • marchewka
  • avocado
  • majonez

Przygotowanie:
Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku krewetkę, ogórka, marchewkę, avocado. Smarujemy krewetkę majonezem. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

Maki z paluszkiem krabowym

Składniki:

  • Mata bambusowa
  • płaty nori
  • ryż
  • serek śmietankowy
  • wasabi
  • uprażone ziarna sezamu
  • paluszki krabowe
  • ogórek
  • marchewka
  • avocado
  • szczypiorek


Przygotowanie:
Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku paluszki krabowe, ogórka, marchewkę i avocado. Posypujemy szczypiorkiem. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

Maki z pieczonym łososiem i śliwką

Składniki:

  • mata bambusowa
  • płaty nori
  • ryż
  • serek śmietankowy
  • wasabi
  • uprażone ziarna sezamu
  • pieczony łosoś
  • śliwka

Przygotowanie:
Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku łososia i śliwki. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
57
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
29.08.2019
Emil
Bez wątpienia najlepszy ryż jaki jadłem był w sushi wesoła w warszawie, serdecznie polecam.