Historia sushi
Historia sushi sięga co najmniej 718 roku, kiedy to w Japonii pojawiła się pierwsza pisemna wzmianka o sushi w zbiorze praw zwanym "Yorituryo". Dziś ta potrawa podbiła serca i podniebienia ludzi na całym świecie.
Zobacz też: Tamagoyaki, czyli japoński omlet zawijany – jak go przygotować? >>>
Jak jeść sushi?
Tradycyjnie sushi je się palcami lub pałeczkami. Podaje się je w towarzystwie sosu sojowego, ostrego, japońskiego chrzanu - wasabi i marynowanego imbiru.
Zobacz też: Sushi – jak poprawnie jeść sushi pałeczkami? >>>
Gotowanie ryżu do sushi:
Składniki:
- szklanka ryżu
- 1¼ szklanki wody (ok. 300ml wody na 1 szklankę ryżu)
- 8 łyżek octu ryżowego
- 2-3 łyżki cukru
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ryż myjemy przelewając go kilkukrotnie wodą i mieszając ręką, aż woda nie będzie mętna. Przekładamy ryż do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum, drewnianą łyżką dokładnie mieszamy, przykrywamy (od tego momentu nie zdejmujemy pokrywki) i gotujemy 10 minut na małym ogniu (aż ryż wchłonie wodę). Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut (nadal nie odkrywamy). W międzyczasie przygotowujemy przyprawę do ryżu. Mieszamy ocet ryżowy, cukier i sól. Jeśli cukier nie chce się rozpuścić możemy delikatnie podgrzać ocet. Przekładamy ryż do schłodzenia. W tym celu układamy go cienką warstwą 1-2cm na płaskiej powierzchni (najlepiej drewnianej), polewamy przyprawą i zostawiamy do wystudzenia
Zobacz też: Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie? Dla kogo jest niewskazane? >>>
Krewetki w tempurze
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej lub pszennej
- 130 ml zimnej wody gazowanej
- jajko
- krewetki (lub warzywa)
- głęboki olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce delikatnie mieszamy mąkę, wodę i jajko. Krewetki zanurzamy w cieście. Smażymy je w bardzo rozgrzanym oleju aż tempura będzie miała złoty kolor.
Pozostałe składniki:
- 2 marchewki
- 1 avocado
- 1 cytryna
- 1 długi ogórek
- 400g łososia
- 1 opakowanie paluszków krabowych
- 6 śliwek (opcjonalnie)
- zwykły i czarny sezam
Przygotowanie:
Marchewki obieramy, a następnie gotujemy do miękkości w osłodzonej wodzie i kroimy wzdłuż w 5mm paski. Avocado obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w 5mm paski. Ogórka kroimy wzdłuż na pół, potem na ćwiartki, usuwamy miękką część z nasionami, a następnie kroimy wzdłuż w 5mm paski. Łososia kroimy w 5mm paski. Część łososia można upiec. Paluszki krabowe kroimy wzdłuż w 5mm paski. Ze śliwek (o ile używamy) usuwamy pestki i kroimy w 5mm paski. Sezam prażymy na suchej patelni, uważamy, żeby go nie przypalić.
Wege maki z ogórkiem, marchewką i avocado
Składniki:
- mata bambusowa
- płaty nori
- ryż
- serek śmietankowy
- wasabi
- uprażone ziarna sezamu
- ogórek
- marchewka
- avocado
Przygotowanie:
Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry.Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku ogórka, marchewkę, avocado. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.
California roll z łososiem
Składniki:
- mata bambusowa
- płaty nori
- ryż
- łosoś
- serek śmietankowy
- wasabi
- uprażone ziarna sezamu
- avocado
- marchewka
Przygotowanie:
Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem a następnie odwracamy nori ryżem do dołu. Układamy na środku łososia, marchewkę i avocado. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.
Maki z krewetką w tempurze
Składniki:
- mata bambusowa
- płaty nori
- ryż
- krewetki w tempurze
- serek śmietankowy
- wasabi
- uprażone ziarna sezamu
- ogórek
- marchewka
- avocado
- majonez
Przygotowanie:
Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku krewetkę, ogórka, marchewkę, avocado. Smarujemy krewetkę majonezem. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.
Maki z paluszkiem krabowym
Składniki:
- Mata bambusowa
- płaty nori
- ryż
- serek śmietankowy
- wasabi
- uprażone ziarna sezamu
- paluszki krabowe
- ogórek
- marchewka
- avocado
- szczypiorek
Przygotowanie:
Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku paluszki krabowe, ogórka, marchewkę i avocado. Posypujemy szczypiorkiem. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.
Maki z pieczonym łososiem i śliwką
Składniki:
- mata bambusowa
- płaty nori
- ryż
- serek śmietankowy
- wasabi
- uprażone ziarna sezamu
- pieczony łosoś
- śliwka
Przygotowanie:
Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku łososia i śliwki. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN