Tamagoyaki w języku japońskim oznacza po prostu smażone jajko. Lista składników do przyrządzenia tego azjatyckiego omletu nie jest długa, jednak o jego niezwykłości decyduje charakterystyczny sposób przyrządzania.

Omlet tamago to prosta i pyszna potrawa, która szczególnie dobrze sprawdza się w roli śniadania. W kraju jego pochodzenia jest również chętnie zabierany do szkoły czy pracy i spożywany jako skromny, ale sycący lunch. Jak przygotować tamagoyaki?

Zobacz także: Jak zrobić omlet z pomidorami? Najsmaczniejsze dodatki

Tradycyjne tamagoyaki – przepis podstawowy

Przepis na klasyczna wersję omletu japońskiego jest niezwykle prosty. Przygotowuje się go bowiem bez warzyw czy mięsa, w przeciwieństwie do popularnych w Polsce smażonych jajek z dodatkiem szczypiorku, cebuli czy szynki.

Skladniki (na 2 porcje):

  •  4 jajka,
  •  2 łyżki sosu sojowego, najlepiej jasnego,
  •  olej do smażenia,
  •  odrobina soli do smaku.

Przygotowanie:

1. Jajka umyj, po czym rozbij i roztrzep w misce.

2. Dopraw jajka sosem sojowym i solą, a następnie dokładnie wymieszaj składniki.

3. Rozgrzej olej na patelni, po czym wylej na nią część masy jajecznej (powinna zakryć dno).

4. Gdy jajka lekko się zetną, zacznij powoli zwijać je w rulon, np. za pomocą pałeczek lub widelca.

5. Przesuń rulon na bok patelni po czym ponownie wylej część masy tak, by pokryła powierzchnię patelni.

6. Uprzednio usmażony rulon lekko zawiń w kolejną porcję ściętej masy jajecznej.

7. Powtarzaj krok szósty, aż do zużycia całej masy.

Ważne jest, aby nie dopuścić do zbyt mocnego przywarcia boków smażonej masy do patelni . W trakcie przygotowywania omletu tamago można delikatnie odrywać je za pomocą pałeczek lub drewnianej szpatułki. Japończycy najczęściej przygotowują tamagoyaki na specjalnej, prostokątnej patelni, jednak potrawę tę z powodzeniem można usmażyć również na tej zwykłej, okrągłej.

Warstwowa tekstura tego dania i kolejne podsmażanie poszczególnych warstw pozwala uzyskać wyjątkowy smak jajek, a wygodna forma rulonu ułatwia spakowanie go i zabranie ze sobą np. w charakterze drugiego śniadania.

Przepis na omlet tagomago z dodatkami

Tamagoyaki samo w sobie ma wyjątkowy smak, jednak europejskie podniebienia, przyzwyczajone do omletów z dodatkami, mogą nie być nim w pełni usatysfakcjonowane. W takiej sytuacji warto wzbogacić nieco podstawowy przepis o składniki stosowane w rodzimej kuchni. Dobrym pomysłem może być np. przyrządzenie omletu japońskiego z cebulą i szczypiorkiem .

Skladniki (na 2 porcje):

  •  4 jajka,
  •  garść posiekanego szczypiorku,
  •  czerwona cebula,
  •  2 łyżki sosu sojowego,
  •  2 płaskie łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich,
  •  olej do smażenia,
  •  odrobina soli do smaku.

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.

2. Jajka umyj, wbij do miski i dokładnie roztrzep.

3. Do jajek dodaj sól, sos sojowy i posiekaną cebulę, po czym wymieszaj całość.

4. Rozgrzej olej na patelni i wylej pierwszą porcję masy.

5. Lekko ścięte jajka posyp szczypiorkiem i ziołami.

6. Pierwszą, ściętą warstwę jajek zawiń w rulon, po czym przesuń go na skraj patelni.

7. Wylej kolejną warstwę jajek, a po lekkim ścięciu posyp je ziołami i szczypiorkiem.

8. Ściętą warstwę zwiń w rulon razem z poprzednią.

9. Powtarzaj kroki 7. i 8., aż do wyczerpania składników.

Zobacz także: Japońska gościnność jakiej nie zna świat

Omlet zawijany można również przygotować, inspirując się nieco włoską sałatką caprese .

Składniki (na 2 porcje):

  •  4 jajka,
  •  pół kulki mozzarelli,
  •  2 pomidory,
  •  garść listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej,
  •  2 łyżeczki sosu sojowego,
  •  odrobina soli do smaku,
  •  olej do smażenia.

Przygotowanie:

1. Pomidory umyj i pokrój w kostkę.

2. Drobno posiekaj ser mozzarella.

3. Jeżeli do przepisu chcesz wykorzystać świeżą bazylię, posiekaj lub porwij jej listki.

4. Jajka umyj i wbij do miski, po czym dokładnie roztrzep.

5. Do jajek dodaj sos sojowy i sól, a następnie wymieszaj składniki.

6. Rozgrzej tłuszcz na patelni, po czym wylej na nią pierwszą porcję masy jajecznej.

7. Po lekkim ścięciu jajek posyp je bazylią i kawałkami pomidora.

8. Gdy pierwsza warstwa omletu będzie już dobrze ścięta, zwiń ją starannie w rulon i odsuń na bok patelni.

9. Wylej kolejną warstwę jajek, a po lekkim ścięciu dodaj do nich bazylię i pomidora.

10. Odpowiednio ściętą warstwę zawiń razem z wcześniej przygotowanym rulonem.

11. Powtarzaj kroki 9. i 10. do wyczerpania składników.

12. Po zawinięciu ostatniej warstwy ostrożnie posyp całość serem mozzarella i poczekaj chwilę na jego rozpuszczenie.

Zamiast posiekanego sera można zdecydować się również na ten wcześniej starty, ok. 1–2 garści. Takie połączenie kuchni włoskiej i azjatyckiej z pewnością może dostarczyć zupełnie nowych doznań smakowych.

Przepis na omlet tamago, czy inaczej jajka po japońsku , może mieć różne oblicza. Z pewnością warto go wypróbować, aby odkryć zupełnie nowy sposób przyrządzania jajek.

Więcej:

Zobacz film: Omlet w stylu japońskim. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co sądzisz o tym artykule?
50
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0