Makaron udon – co należy o nim wiedzieć?
Udon to japoński makaron o chińskim rodowodzie. Sugeruje się, że do Japonii trafił dzięki znanemu buddyjskiemu mnichowi Kukai, który żył ponad 1000 lat temu i który znany jest jako założyciel sekty shingon. Dziś gruby, pszenny i smaczny makaron udon, obok ramenu, bez wątpienia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i najczęściej stosowanych makaronów japońskich. To przeciwieństwo makaronu soba, który wytwarzany jest z mąki gryczanej. Udon kojarzony jest z Japonią tak samo, jak sushi czy ryż.
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Często podawany jest z różnego rodzaju dodatkami. Stanowi podstawę wielu azjatyckich dań, które znane są na całym świecie. Znaleźć go można w zupach, daniach warzywnych i mięsnych. Podawany jest też w towarzystwie aromatycznych sosów. Serwowany na ciepło (w trakcie zimy) i na zimno (latem). Dużą popularnością cieszy się makaron udon z kurczakiem. Wegetarianie z kolei upodobali sobie makaron udon z warzywami. Tymczasem na zimno serwowany jest w mieszaninie bulionu dashi, sosu sojowego i wina mirin.
Udon, mimo, że jest symbolem kuchni japońskiej, doskonale pasuje do naszych polskich potraw. Miłośnicy przysmaków z różnych stron świata zastanawiający się, gdzie można kupić makaron udon, powinni wiedzieć, że należy go szukać na sklepowych półkach dużych marketów. Jest też dostępny na aukcjach internetowych. Jego cena nie jest wygórowana. To produkt, którym może delektować się każdy, bez względu na status finansowy.
Jak zrobić samemu udon?
Mimo szerokiej dostępności makaronów japońskich w Polsce, trzeba zaznaczyć, że wiele z nich można przygotować własnoręcznie. Jednym z azjatyckich specjałów, które można przyrządzić samodzielnie w swojej kuchni, jest udon. Przepis na niego nie jest bardziej skomplikowany niż receptur na kluski i makarony, które robiły nasze mamy i babcie, gdy w sklepach brakowało tego typu produktów.
Udon – przepis krok po kroku na japoński makaron
Składniki (na 10 porcji):
- 1 kg mąki pszennej,
- 500 ml wody o temperaturze ok. 50℃,
- 40 g soli.
Przygotowanie:
- Sól rozpuść w wodzie, dodaj mąkę i zamieszaj. Ciasto na makaron wyrabiaj do chwili, aż stanie się jednolite. Następnie włóż do foliowej torebki i zacznij ugniatać. Gdy uformujesz placek o grubości 1–1,5 cm, wyjmij ciasto z worka.
- Ciasto złóż dwa razy na pół – jak kartkę papieru.
- Następnie włóż z powrotem do torebki i znów zacznij ugniatać. Potem wyjmij z worka i złożyć tak samo, jak za pierwszym razem (ugniatanie i składanie ciasta powtórz czterokrotnie).
- Ciasto w torebce odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce. Następnie ugnieć i złóż tak samo, jak wcześniej (czynność powtórz 4 razy pod rząd).
- Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj je na placki o grubości ok. 2 mm i pokrój w paski o szerokości 3–4 mm. Gotowy makaron posyp mąką, aby się nie posklejał.
- Makaron gotuj przez 8 minut we wrzącej wodzie.
Makaron udon z kurczakiem – przepis krok po kroku
Składniki (na 4–5 porcji):
- 400 g makaronu udon,
- 600 g piersi kurczaka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 papryczki chilli w zalewie,
- 100 g marynowanych kolb kukurydzy,
- 1 por,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 g kiełków soi w słonej zalewie,
- 2 łyżeczki cukru brązowego,
- 2 cm świeżego imbiru,
- 2 garście świeżej kolendry,
- 4 łyżki sosu ostrygowego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki oleju kokosowego.
Przygotowanie:
- Umyte mięso pokrój w kostkę, następnie oprósz solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną. Kawałki piersi z kurczaka smaż na głębokim tłuszczu. Rób to partiami. Aby odsączyć usmażone mięso z tłuszczu, przełóż je na ręcznik papierowy.
- Na patelni z rozgrzanym olejem usmaż pokrojoną w piórka cebulę, czosnek pokrojony w paski, talarki pora, posiekany imbir i papryczki pokrojone w paski. Podsmaż składniki i dodaj do nich kiełki, kukurydzę, po czym smaż wszystko przez 5 minut. Następnie dodaj sos ostrygowy, sojowy, cukier, usmażone mięso. Po wymieszaniu wymienionych składników, dodaj makaron.
- Przed podaniem posyp kolendrą.
Zupa udon – przepis krok po kroku
Składniki (na 1 porcję):
- 200 g makaronu udon,
- 100 g piersi kurczaka,
- 3 wyrośnięte szczypiorki,
- ¾ litra wody,
- 5 g bulionu dashi,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżki ciemnego sosu sojowego,
- ½ łyżki cukru,
- ½ łyżki wina mirin.
Przygotowanie:
- Do zagotowanej wody dodaj bulion i resztę składników. Gotuj wszystko na małym ogniu przez kilka minut.
- Umyte mięso pokrój na kostki, a szczypiorek na kawałki o długości 5 cm.
- Mięso wrzuć do wywaru, gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dołóż szczypiorek i gotuj 60 sekund.
- Ugotuj makaron, włóż do miseczek i zalej wywarem z mięsem.
Zobacz także:
- Rozgrzewające dania z imbirem według przepisów Davida Gaboriauda
- Zaskocz domowników ramenem zamiast rosołu. Jest prostszy, niż się wydaje
- Przepis na błyskawiczny ramen z Tiktoka
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Masahiro Makino/Getty Images