Zupy rozgrzewające – idealne na chłodne dni. Przepisy utytułowanego szefa kuchni

Rozgrzewająca zupa jest idealna na zimową porę. Kilka propozycji tego typu posiłku przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak. Na naszym stole pojawiły się: krem chrzanowy z pulpecikami z białej kiełbasy, krem z pieczonego czosnku z grzankami z rozmarynem, a także tajska zupa z kurczakiem i grzybami. Palce lizać!

Wywar na zupę uniwersalny

Składniki:

  • 5 l wody
  • 1 kg skrzydełek drobiowych
  • 2 cebule
  • marchew
  • 1/2 selera
  • korzeń pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • łodyga selera naciowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

Mięso opłukujemy zimną wodą, wstawiamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy warzywa i przyprawy, dodajemy opaloną nad palnikiem cebulę. Doprowadzamy do wrzenia, pokręcamy ogień i gotujemy na małym gazie przez około 3 godziny. Bulion przecedzamy.

Krem chrzanowy z pulpecikami z białej kiełbasy

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki chrzanu w słoiku
  • 2 obrane ziemniaki
  • 3 obrane korzenie pietruszki
  • 50 ml śmietany 30 proc.

Do pulpecików:

  • 150 g białej kiełbasy surowej
  • mąka
  • jajko
  • panierka panko

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle z oliwą, zalewamy 2 l bulionu. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Dodajemy chrzan. Zupę miksujemy blenderem aż będzie idealnie gładka. Dolewamy śmietany i doprawiamy solą i pieprzem. Z białej kiełbasy formujemy niewielkie kulki, panierujemy w mące, jajku i panierce panko. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Serwujemy z kremem chrzanowym.

Tomasz Urbanek / East News

Krem z pieczonego czosnku z grzankami z rozmarynem

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 4 całe główki czosnku
  • 1/2 małego kalafiora
  • kalarepa
  • 80 g tartego parmezanu
  • 50 ml śmietany
  • grzanki
  • 150 g czerstwego pieczywa
  • 60 g masła
  • sól
  • gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy masło z olejem. Przesmażamy pokrojony kalafior z kalarepą, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu. Czosnek przecinamy na pół i zawijamy w folię aluminiową, pieczemy przez. O. 35-40 minut w 200 st. C. Po tym czasie czosnek wyciskamy z łupin i dodajemy do zupy. Całość miksujemy, dodajemy śmietankę, dorzucamy parmezan i doprawiamy solą. Pieczywo kroimy w kostkę, smażymy z rozmarynem na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą.

Tomasz Urbanek / East News

Tajska zupa z kurczakiem i grzybami

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 2 pomidory
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 sztuki trawy cytrynowej
  • 8 liści limonki kafir
  • 10 ząbków czosnku
  • chili
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 60 g pasty tom-yum

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojone warzywa. Całość smażymy przez chwilę i zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Całość przecedzamy przez sito do czystego garnka.

Baza z przepisu wyżej

Składniki:

  • 200 g makaronu udon
  • 200 g fileta z kurczaka
  • kiełki fasoli mung
  • 20 g namoczonych grzybów mun
  • 80 g pieczarki
  • 50 g grzybów shimej
  • 250 ml mleka kokosowego

Przygotowanie:

Do zupy dodajemy mleko kokosowe i delikatnie gotujemy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i wszystkie rodzaje grzybów. Wyłączamy gaz i czekamy 10 min., aby kurczak się ugotował. Doprawiamy solą. Podajemy z makaronem udon, kiełkami fasoli mung, kolendrą i świeżą limonką.

Tomasz Urbanek / East News

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

>>> Zobacz także:

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości