Wywar na zupę uniwersalny
Składniki:
- 5 l wody
- 1 kg skrzydełek drobiowych
- 2 cebule
- marchew
- 1/2 selera
- korzeń pietruszki
- pęczek natki pietruszki
- łodyga selera naciowego
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Mięso opłukujemy zimną wodą, wstawiamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy warzywa i przyprawy, dodajemy opaloną nad palnikiem cebulę. Doprowadzamy do wrzenia, pokręcamy ogień i gotujemy na małym gazie przez około 3 godziny. Bulion przecedzamy.
Krem chrzanowy z pulpecikami z białej kiełbasy
Składniki:
- 2 l bulionu
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- łyżka oleju
- 3 łyżki chrzanu w słoiku
- 2 obrane ziemniaki
- 3 obrane korzenie pietruszki
- 50 ml śmietany 30 proc.
Do pulpecików:
- 150 g białej kiełbasy surowej
- mąka
- jajko
- panierka panko
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle z oliwą, zalewamy 2 l bulionu. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Dodajemy chrzan. Zupę miksujemy blenderem aż będzie idealnie gładka. Dolewamy śmietany i doprawiamy solą i pieprzem. Z białej kiełbasy formujemy niewielkie kulki, panierujemy w mące, jajku i panierce panko. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Serwujemy z kremem chrzanowym.
Tomasz Urbanek / East News
Krem z pieczonego czosnku z grzankami z rozmarynem
Składniki:
- 2 l bulionu
- łyżka masła
- łyżka oleju
- 4 całe główki czosnku
- 1/2 małego kalafiora
- kalarepa
- 80 g tartego parmezanu
- 50 ml śmietany
- grzanki
- 150 g czerstwego pieczywa
- 60 g masła
- sól
- gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy masło z olejem. Przesmażamy pokrojony kalafior z kalarepą, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu. Czosnek przecinamy na pół i zawijamy w folię aluminiową, pieczemy przez. O. 35-40 minut w 200 st. C. Po tym czasie czosnek wyciskamy z łupin i dodajemy do zupy. Całość miksujemy, dodajemy śmietankę, dorzucamy parmezan i doprawiamy solą. Pieczywo kroimy w kostkę, smażymy z rozmarynem na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą.
Tomasz Urbanek / East News
Tajska zupa z kurczakiem i grzybami
Składniki:
- 2 l bulionu
- 2 pomidory
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 sztuki trawy cytrynowej
- 8 liści limonki kafir
- 10 ząbków czosnku
- chili
- 3 szalotki
- 2 łyżki oleju
- 60 g pasty tom-yum
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojone warzywa. Całość smażymy przez chwilę i zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Całość przecedzamy przez sito do czystego garnka.
Baza z przepisu wyżej
Składniki:
- 200 g makaronu udon
- 200 g fileta z kurczaka
- kiełki fasoli mung
- 20 g namoczonych grzybów mun
- 80 g pieczarki
- 50 g grzybów shimej
- 250 ml mleka kokosowego
Przygotowanie:
Do zupy dodajemy mleko kokosowe i delikatnie gotujemy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i wszystkie rodzaje grzybów. Wyłączamy gaz i czekamy 10 min., aby kurczak się ugotował. Doprawiamy solą. Podajemy z makaronem udon, kiełkami fasoli mung, kolendrą i świeżą limonką.
Tomasz Urbanek / East News
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
>>> Zobacz także:
- W kuchni DDTVN gotujemy rodzinny obiad: aksamitna zupa z pieczonych pomidorów
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski
Autor: Iza Dorf